Health & Fitness

10 μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Εσύ ήξερες ότι το 10% της χώρας πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mythoi_alithies_diabetes
Polina Tankilevitch on Pexels

10 μύθοι και αλήθειες για το Σακχαρώδη Διαβήτη και η εκστρατεία της CeraVe κατά των συμπτωμάτων της ξηρότητας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύπλοκη πάθηση που διαφέρει από άτομο σε άτομο, οπότε η εξατομικευμένη φροντίδα και καθοδήγηση από ειδικούς είναι απαραίτητη. Αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή διαταραχή, αριθμώντας περισσότερους από 420 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, ενώ στην Ελλάδα πάσχει σχεδόν 10% του πληθυσμού. Είναι σημαντικό λοιπόν να διακρίνετε τους μύθους από τις αλήθειες, καθώς γύρω από το διαβήτη υπάρχουν πολλές λανθασμένες εντυπώσεις και πεποιθήσεις. Τι ισχύει λοιπόν, όσα γνωρίζετε ήδη;

  1. Ο διαβήτης τύπου 1 προσβάλλει μόνο τα παιδιά.
    Μύθος: Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
  2. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης προκαλεί διαβήτη.
    Μύθος: Ενώ η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι υγιεινή και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, από μόνη της δεν προκαλεί άμεσα διαβήτη. Ο διαβήτης είναι μια σύνθετη κατάσταση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
  3. Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
    Αλήθεια: Η αύξηση του σωματικού βάρους και κυρίως του ενδοκοιλιακού λίπους, προκαλεί και παρουσιάζει μια εκθετική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Το επιπλέον βάρος και κυρίως το σωματικό λίπος επιδρά αρνητικά στις βιολογικές δράσεις της ινσουλίνης. Παρόλο που άνθρωποι όλων των σωματότυπων μπορούν να αναπτύξουν διαβήτη, η υιοθέτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης ορού, ενώ παράλληλα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια ορού.
  4. Ο διαβήτης είναι σοβαρή ασθένεια ακόμα και αν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.
    Αλήθεια: Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφροπάθειες, προβλήματα όρασης και βλάβες στα νεύρα. Η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο ένα μέρος της διαχείρισης του διαβήτη. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, είναι εξίσου σημαντικές. Η παραμέληση αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επιπλοκές.
  5. Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται μόνο από άτομα με διαβήτη τύπου 1.
    Μύθος: Ενώ η ινσουλίνη αποτελεί πρωταρχική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1, χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, ιδίως όταν άλλα φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν ελέγχουν επαρκώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ινσουλινοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ζωτικό εργαλείο για τη διαχείριση του διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη.
  6. Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να τρώνε υδατάνθρακες.
    Μύθος:Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να τρώνε υδατάνθρακες, αλλά πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων και να τη διαχειρίζονται προσεκτικά. Η καταμέτρηση των υδατανθράκων και ο έλεγχος των μερίδων είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
  7. Ο διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί με φυσικές θεραπείες.
    Αλήθεια: Ενώ ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη, δεν υπάρχει καμία γνωστή φυσική θεραπεία ή εναλλακτική θεραπεία που να μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη. Η ιατρική θεραπεία είναι συνήθωςαπαραίτητη.
  8. Δεν μπορείτε να "ξεπεράσετε" τον διαβήτη.
    Αλήθεια: Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια δια βίου πάθηση και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να είναι μια χρόνια πάθηση. Ενώ ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτύχουν ύφεση μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, ο κίνδυνος παραμένει και η συνεχής διαχείριση είναι ζωτικής σημασίας. Η ινσουλίνη για παράδειγμα είναι μια θεραπεία για τον διαβήτη, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά ο διαβήτης παραμένει μια δια βίου κατάσταση που απαιτεί συνεχή διαχείριση.
  9. Τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
    Μύθος: Με την κατάλληλη διαχείριση και αυτοφροντίδα, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική, υγιή ζωή. Οι εξελίξεις στη θεραπεία και την τεχνολογία του διαβήτη έχουν διευκολύνει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.
  10. Ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές δερματολογικές παθήσεις.
    Αλήθεια: Έως και 80% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν δερματικές εκδηλώσεις της πάθησης, με πιο συχνή την ξηρότητα. Η CeraVe δημοσιεύει νέα κλινική μελέτη κοορτής σε ασθενείς με ξηροδερμία λόγω της ασθένειας, στην οποία συμμετείχαν 528 άτομα από 19 χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Με τη χρήση του καθημερινού πρωτοκόλλου CeraVe, με CeraVe Hydrating Cleanser και CeraVe Moisturising Cream το 98% των ασθενών είδαν βελτίωση στα συμπτώματα της ξηροδερμίας.  

H CeraVe λανσάρει νέα εκστρατεία υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ με τίτλο: «ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ». Είναι η πρώτη φορά που η μάρκα συνεργάζεται με την ΕΔΑΕ σε ένα τέτοιο σκοπό, και στέκεται δίπλα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Πραγματοποιεί λοιπόν ένα πλάνο που περιλαμβάνει ενημέρωση των media, εκπαίδευση φαρμακοποιών, παρουσία στα σημεία πώλησης και στα ιατρεία και άλλες ενέργειες, ώστε να μεγαλώσει η ευαισθητοποίηση γύρω από τις δερματικές εκδηλώσεις που μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη και τα οφέλη της χρήσης του καθημερινού και απλού πρωτοκόλλου της CeraVe.

ceraveposteroctober

Η CeraVe Hydrating Cleanser κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους για να καθαρίζει και να αναζωογονεί το δέρμα χωρίς να το επιβαρύνει και χωρίς να δημιουργεί αίσθηση τραβήγματος ή ξηρότητας. Εμπλουτισμένη με τρία απαραίτητα ceramides για την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και υαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση, αυτή η κρέμα καθαρισμού προσώπου και σώματος προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την περιποίηση του κανονικού προς ξηρού δέρματος χωρίς να το ερεθίζετε. Χάρη στην τεχνολογία διάχυσης MVE , θρέφει σταθερά την επιδερμίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η CeraVe Moisturising Cream ενυδατική κρέμα, με υαλουρονικό οξύ και ceramides, προσφέρει αποτελεσματική ενυδάτωση και συμβάλλει στην αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού. Αυτή η πλούσια μη λιπαρή ενυδατική κρέμα έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους ειδικά για το ξηρό και πολύ ξηρό δέρμα, ενώ είναι κατάλληλη για χρήση σε πρόσωπο και σώμα. Διαθέτει μη λιπαρή σύνθεση που απορροφάται γρήγορα, καθώς και τεχνολογία διάχυσης MVE που απελευθερώνει σταθερά τα ενυδατικά συστατικά για ενυδάτωση που διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χάρη στη μη λιπαρή της σύνθεση χωρίς άρωμα, αυτή η ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος με ceramides είναι κατάλληλη και για το ευαίσθητο δέρμα, ενώ βοηθά την επιδερμίδα να διατηρήσει την υγρασία της, βελτιώνοντας την όψη και την υφή της.

Για περισσότερες πληροφορίες  εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ