- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι είναι το «χάπι του βιασμού»: Τι παρενέργειες προκαλεί
Αναλύει ο καθηγητής καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας
Τι είναι το «χάπι του βιασμού»: Ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Γούλας αναλύει τις παρενέργειές του.
Σχετικά με τις χημικές ουσίες που φέρουν την ονομασία «χάπι του βιασμού» μίλησε ο καθηγητής του Α’ Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Γούλας.
Μιλώντας στο GRTimes, ο καθηγητής του ΑΠΘ ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ουσίες αποτελούν μείζον θέμα των αρχών σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Αγγλία.
Επί της ουσίας ο καθηγητής, ανέφερε πως δεν πρόκειται για μία ουσία, αλλά για δύο – τρεις, ίσως και περισσότερες, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «χάπι του βιασμού». Η πρώτη και πιο ευρέως διαδεδομένη είναι η φθοριονιτραζεπάμη, η οποία χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό-υπνωτικό-αγχολυτικό. Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί, αλλά για να την προμηθευτεί κάποιος χρειάζεται ειδική συνταγή, ενώ στο παρελθόν σε υποθέσεις του εξωτερικού έχει χρησιμοποιηθεί και ως «χάπι του βιασμού».
Σύμφωνα όμως με τον κ. Γούλα, αυτή δεν είναι η μοναδική ουσία.
«Υπάρχει φυσικά και το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, ουσία που αυτούσια δεν είναι θεραπευτική και που προμηθεύεται με παράνομο τρόπο. Είτε μέσω διαδικτύου δηλαδή, είτε μέσω κυκλωμάτων».
«Χάπι του βιασμού»: Οι παρενέργειες
Ως παρενέργειες, σύμφωνα με το καθηγητή του Αριστοτελείου, προκαλεί «μια καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, μια άμβλυνση των αντιστάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αύξηση ερωτικής διάθεσης. Όπως και να έχει καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και αδύναμο να αντισταθεί σε επιθέσεις. Όμως αυτό δεν είναι το πιο ανησυχητικό» διευκρινίζει ο κ. Γούλας.
Και προσθέτει πως η πιο επικίνδυνη παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει η εν λόγω ουσία είναι η ανάδρομη αμνησία.
«Δηλαδή ο άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί, να ξυπνήσει και πραγματικά να μη θυμάται τίποτα».
Τέλος, ο καθηγητής σημειώνει ότι μπορεί οι αρχές να έρχονται πρώτη φορά αντιμέτωπες με μια τέτοια υπόθεση, όμως στο εξωτερικό το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. «Από το 2000 και έπειτα τα περιστατικά βιασμών σε συνδυασμό με τη χορήγηση ουσιών σημειώνουν μεγάλη αύξηση στο εξωτερικό. Στην Αγγλία για παράδειγμα αποτελούν μείζον θέμα και αποτελεί πραγματικά παρά πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι μόνο η ιδανική διατροφή του βρέφους, είναι ένας φυσικός μηχανισμός προστασίας
Έρευνες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά, ίχνη μετάλλων και υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων σε προϊόντα χειλιών
Η έρευνα στη διατροφή εξελίσσεται ταχύτερα από σχεδόν κάθε άλλο κλάδο υγείας
Το 80% των πνιγμών στην Ελλάδα αφορά ηλικιωμένους - Εκστρατεία ενημέρωσης από το Safe Water Sports
Το «δώρο» της ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχει μονάχα ευεργετικές επιπτώσεις
Ο εξοπλισμός προορίζεται για τα δύο λιμάνια του νησιού (στο νέο λιμάνι στον Τούρλο αλλά και στο παλιό λιμάνι) όπου διακινούνται ετησίως πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβάτες ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας.
Κάντε καθημερινά τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, όπου και να βρίσκεστε
Δεν είναι όλοι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης ίδιοι
Οι λανθασμένες εκτιμήσεις και η παραπληροφόρηση
Τι θα γίνει με τους νέους δικαιούχους που περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω»
Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο
Μέτρα προφύλαξης για τις ευάλωτες ομάδες - Αναλυτικές οδηγίες για ασφαλή παραμονή και μετακίνηση
Οι συχνότερες παθήσεις του ποδιού και τι θα πρέπει να ξέρουμε
Γιατί η ερμηνεία των νεότερων δεδομένων χρειάζεται προσοχή
Οι συχνοί τραυματισμοί λόγω της υπέρχρησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.