Health & Fitness

Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;

H νέα καμπάνια της Bristol Myers Squibb για τη Μεσογειακή Αναιμία

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 787
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακούλα με αίμα

Ο κ. Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ εξηγεί τη θαλασσαιμία.

Η θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) είναι μία κληρονομική αιματολογική διαταραχή που προκαλεί μειωμένη και αναποτελεσματική παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε σοβαρή αναιμία. Για την αντιμετώπιση της αναιμίας απαιτούνται εφ’ όρου ζωής τακτικές μεταγγίσεις αίματος (ερυθρών αιμοσφαιρίων). H μετάγγιση αίματος αποτελεί το θεμέλιο της αντιμετώπισης της νόσου, και στη χώρα μας η ανάγκη για το πολύτιμο αυτό αγαθό είναι μεγάλη. Όλοι μαζί μπορούμε να την καλύψουμε και να προσφέρουμε ένα αληθινό «δώρο ζωής» σε χιλιάδες ανθρώπους». 

H καμπάνια για τη Μεσογειακή Αναιμία

Η Bristol Myers Squibb είναι σταθερά προσανατολισμένη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, καθώς η ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων αιματολογικών θεραπειών αποτελεί βασική προτεραιότητα της εταιρείας. 

Η καμπάνια «Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;» μας καλεί να προσφέρουμε το πιο πολύτιμο δώρο σε όσους το έχουν ανάγκη. Οι περισσότεροι, κάποια στιγμή στη ζωή μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι –είτε για εμάς τους ίδιους είτε για κάποιο δικό μας άνθρωπο– με την ανάγκη λήψης αίματος και σίγουρα αισθανθήκαμε ευγνώμονες για το «δώρο ζωής» που μας έκανε ένας άγνωστος, ένας εθελοντής αιμοδότης. Εάν, λοιπόν, γνωρίζαμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που χρειάζονται αίμα σε τακτική βάση για να ζήσουν, δεν θα προσφέραμε κι εμείς αυτό το δώρο; Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την καμπάνια που υλοποιεί η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). 

Βέβαια η καμπάνια έχει διττό στόχο: αφενός να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη θαλασσαιμία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της ανάγκης για συχνές μεταγγίσεις αίματος. Αφετέρου, να αναδείξει την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, να παρακινήσει όλους εμάς να προσφέρουμε αίμα αλλά και να γίνουμε πρεσβευτές της καμπάνιας στα social media.

Η θαλασσαιμία στην Ελλάδα

«Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 2.500 άτομα με θαλασσαιμία που εξαρτώνται από τις τακτικές μεταγγίσεις για να διατηρηθούν στη ζωή. Δυστυχώς, η διασφάλιση επάρκειας μονάδων αίματος μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας παραμένει μια διαρκής πρόκληση για τη χώρα μας, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας. Προσδοκούμε ότι με την καμπάνια “Κάποιοι χρειάζονται αίμα. Μήπως έχεις ό,τι χρειάζονται;” θα βοηθήσουμε να γίνει συνείδηση στο ελληνικό κοινό, ότι η προσφορά αίματος είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε, αλλά και να λάβουμε» ανέφερε η κα Ζέφη Βλαχοπιώτη, Market Access Lead, BMS Greece.

Ο  κ. Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας, επισημαίνει ότι η θαλασσαιμία δεν είναι πλέον μια παιδιατρική πάθηση, αλλά νόσος της μέσης ηλικίας, καθώς η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη θεραπευτική της αντιμετώπιση (μεταγγίσεις αίματος, θεραπείες αποσιδήρωσης) έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πασχόντων. «Στη χώρα μας σήμερα, η πλειοψηφία των ατόμων με θαλασσαιμία ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 41-45 ετών, ενώ χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, το ποσοστό γεννήσεων παιδιών με θαλασσαιμία παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν επιβαρυμένη υγεία». 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

«Στους κύριους άξονες αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνονται η πρόληψη, η αντιμετώπιση των επιπλοκών, η φαρμακευτική θεραπεία αποσιδήρωσης, αλλά και νέες ελπιδοφόρες θεραπείες που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στη αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας. Σήμερα, μάλιστα, είναι διαθέσιμη η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία που μειώνει τη συχνότητα των μεταγγίσεων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην εξάλειψη της ανάγκης για μετάγγιση» ανέφερε ο κ. Καττάμης. 

Αποθέματα αίματος στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σταμούλη, Αιματολόγο, Επιστημονικό Διευθυντή Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κύρια πηγή για τη συλλογή αίματος παραμένει με διαφορά η εθελοντική αιμοδοσία και, δευτερευόντως, το συγγενικό περιβάλλον, ενώ συνεισφέρουν σε εξαιρετικά μικρότερο βαθμό οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός. Η επίπτωση της πανδημίας οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων αίματος, στο χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου - 1 Ιουνίου 2020 καταγράφηκε μείωση κατά 13,60% στον αριθμό των αιμοληψιών σε σχέση με το 2019. «Ας προσφέρουμε τακτικά και συστηματικά αίμα σε όσους είναι σήμερα πιο ευάλωτοι από εμάς» σημείωσε ο κ. Σταμούλης.

Nα γίνουμε όλοι πρεσβευτές της καμπάνιας

«Το καινοτόμο στοιχείο της καμπάνιας είναι ότι με αφορμή διαφορετικές ημέρες-ορόσημα θα προσαρμόζεται ανάλογα το κεντρικό εικαστικό ώστε η ανάγκη για εθελοντική προσφορά αίματος να υπενθυμίζεται στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δίνοντας αίμα, βοηθάμε 3 ανθρώπους που έχουν επείγουσα ανάγκη αίματος να ζήσουν. Ταυτόχρονα όμως βοηθάμε τους ασθενείς που υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος να χαίρονται την ελευθερία που εμείς λαμβάνουμε ως δεδομένη» ανέφερε ο κ. Σοφοκλής Χάνος, Patient Advocacy & Communications Manager, BMS Greece.

Στις ενέργειες της καμπάνιας περιλαμβάνονται η ιστοσελίδα www.kapoioixreiazontaiaima.gr, ραδιοφωνικό σποτ, διαδικτυακή προβολή, ντύσιμο τρόλεϊ και δράσεις σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ