- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός: Πίεση στο ΕΣΥ - Προθεσμία Κικίλια πριν την επίταξη
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης
«Αν οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκριθούν μέσα σε 48 ώρες, θα εισηγηθώ επίταξη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κάλεσμα προς τους ιδιώτες γιατρούς έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να προσφέρουν βοήθεια στην μάχη ενάντια στην πανδημία.
Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού, είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», τόνισε κι προσέθεσε ότι «εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.
«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «δεν έχει ανακαλυφθεί διεθνώς άλλος τρόπος περιορισμού της νόσου πέρα από την μείωση της κινητικότητας» και επισήμανε:
«Έχουμε εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τους θανάτους. Καταφέραμε επίσης να δώσουμε και κάποιες ανάσες στην κοινωνία. Θα αντέξουμε και θα περάσουμε και στο επόμενο βήμα να επανεκκινήσουμε την οικονομία».
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς τονίζοντας ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί όπως είπε η «πορεία του εμβολιασμού είναι κλειδί για αυτή την εξέλιξη». Όπως εξήγησε με την επίτευξη ανοσίας στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Ήδη έχουν γίνει στη χώρα μας 1.340.000 δόσεις εμβολίων, τόνισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι «τον Απρίλιο αναμένονται να γίνουν άλλες 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές τα εμβόλια που θα έρθουν από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson and Johnson».
To σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επόμενη φάση του σχεδίου για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
- Όλη η Ελλάδα είναι πάλι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα ενιαίο σύστημα. Όπου και όταν χρειάζονται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους νομούς.
- Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Αναλυτικά, 450 non-Covid:
Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες.
Το Ιασώ Α.Ε. Group 100 κλίνες.
Ο Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες.
Και 100 κλίνες Covid:
Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60 κλίνες.
Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες
- Επίσης, άλλες 10 ΜΕΘ παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ.
- Ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας «251» για non-Covid και μπαίνει σε εφημερίες.
- Το Υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.
- Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον ΜΕΘ Covid.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε δεδομένα από περισσότερα από 1.300 άτομα
Είμαστε τελικά ό,τι αποβάλλουμε;
Χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, η βρεφική επιβίωση έχει βελτιωθεί κατά περίπου 40%
Δεν πρόκειται απλά για βιολογική ανάγκη, αλλά είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων στον εγκέφαλο
Περίπου 1 στις 5 λανθασμένες απαντήσεις κρίθηκε δυνητικά επικίνδυνη
Τι αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Χατζημαυρουδής
Τα πλεονεκτήματα της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής
Πρόληψη και θεραπεία της επικονδυλίτιδας
Οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση της
Όσα υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες που εμπιστευόμαστε καθημερινά και ούτε που το φανταζόμασταν
Η καλή είδηση είναι ότι η συνήθεια μπορεί να αλλάξει
Όταν οι σκέψεις κάνουν κύκλους και κλέβουν την ηρεμία μας λίγο πριν κοιμηθούμε
Το σώμα αντιδρά έντονα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην αναπνοή
Έκκληση του Συλλόγου Ασθενών «Εριφύλη» προς το υπουργείο Υγείας
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην οστεοπόρωση και την οστεοπενία
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Το να κρύβετε συνεχώς πληροφορίες επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία - Πώς να το διαχειριστείτε
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Το δώρο του χρόνου στη ζωή μας. Σημειώσεις για μια καλύτερη καθημερινότητα
Οι εργασίες γραφείου είναι ο εχθρός Νο1
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.