Health & Fitness

Βρες όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις για την Αρθροσκόπηση Ώμου

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την γνωστή πλέον μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ανδρέας Λεωνίδου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών απαντά σε όλα τα ερωτήματα μας για την κρίσιμη αντιμετώπιση μιας αρθροσκόπησης ώμου.

Ο Ανδρέας Λεωνίδου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών απαντά σε όλα τα ερωτήματα μας για την κρίσιμη αντιμετώπιση της αρθροσκόπησης ώμου.

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη χειρουργική τεχνική, κατά την οποία μέσω μίας οπής 4 χιλιοστών εισάγεται μία κάμερα οπτικών ινών και ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να δει το εσωτερικό της άρθρωσης του ώμου. Το όργανο που χρησιμοποιείται ονομάζεται αρθροσκόπιο, και συνδέεται με μια οθόνη βίντεο υψηλής ευκρίνειας στο χειρουργείο. Χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο, ο ιατρός έχει πλήρη ορατότητα στην περιοχή μέσα και γύρω από την άρθρωση ώστε να επιθεωρήσει και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες. Η αρθροσκόπηση επιτρέπει ακριβέστερη διάγνωση και οριστική θεραπεία για ποικίλες παθήσεις της περιοχής του ώμου, όπως μας εξηγεί ο κ. Ανδρέας Λεωνίδου, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου;
Οι πιο συχνές παθήσεις του ώμου που μπορούν να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά είναι οι παρακάτω.

  • Ρήξη στροφικού πετάλου (ρήξη τένοντα στον ώμο) μπορεί να προκληθεί από έναν ή πολλούς μικροτραυματισμούς ή ακόμη και από χρόνια τενοντίτιδα του ώμου.
  • Τενοντίτιδα ώμου, που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων στη περιοχή του ώμου. 
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα, είναι μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στο στροφικό πέταλο.
  • Εξάρθρημα ώμου, προκαλείται όταν η κεφαλή του βραχιονίου μετατοπισθεί εκτός του κοίλου τμήματος.
  • Παγωμένος ώμος, η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από επώδυνη δυσκαμψία του ώμου. 
  • Παθήσεις τένοντα δικεφάλου, κατά τις οποίες ο τένοντας της μακράς κεφαλής μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή, μερική ή ολική ρήξη και αστάθεια.
  • Ρήξη Ανώτερου Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβη SLAP), που περιλαμβάνει την τραυματική αποκόλληση του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου από την ωμογλήνη.
  • Αρθρίτιδα ώμου, αποτελεί μία εκφυλιστική πάθηση και χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των αρθρικών επιφανειών του ώμου.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ασθενείς για αρθροσκόπηση ώμου;
Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει κάποια από τις προαναφερθείσες καταστάσεις ή εμφανίζει πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργικές θεραπείες, όπως ξεκούραση, φυσικοθεραπείες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενέσεις, τότε συνίσταται η αρθροσκόπηση. Η ανάγκη όμως για αρθροσκόπηση πρέπει να εκτιμηθεί από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Ανδρέας Λεωνίδου έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση ώμου.

Πόση ώρα διαρκεί η αρθροσκόπηση ώμου;
Κατά την αρθροσκόπηση ώμου ο ασθενής μπορεί να επιλέξει είτε γενική αναισθησία είτε να είναι ξύπνιος με τη μέθοδο awake shoulder surgery. Η διάρκεια της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής είναι περίπου μία ώρα και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου με τον ασθενή ξύπνιο;
Η υπηρεσία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον κ. Λεωνίδου με τη συνεργασία του με την εξειδικευμένη αναισθησιόλογο Δρ. Κούτρα. Ο ασθενής που χρειάζεται αρθροσκόπηση ώμου λαμβάνει περιοχική αναισθησία και όχι γενική νάρκωση, ούτε μέθη. Ως εκτούτου, δεν πονάει καθόλου και μπορεί να παρακολουθήσει (αν το επιθυμεί) την επέμβαση από την ειδική οθόνη που υπάρχει στην χειρουργική αίθουσα. To πρωτόκολλο αυτό είναι γνωστό ως awake shoulder surgery.

Ποια είναι η αποθεραπεία μετά από την αρθροσκόπηση ώμου;
Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η κίνηση του ώμου ποικίλει ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της πάθησης που επιδιορθώθηκε κατά το χειρουργείο. Μετεγχειρητικά ο ασθενής θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποθεραπείας σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή της ομάδας μας.

Γιατί χρειάζομαι εξειδικευμένο χειρουργό;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία υψηλά εξειδικευμένη τεχνική που διεξάγεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Ανδρέα Λεωνίδου για μία ολοκληρωμένη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία του προβλήματός σας. Ο κ. Λεωνίδου εκπαιδεύτηκε εξ’ ολοκλήρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και διατέλεσε μόνιμος Διευθυντής (Consultant) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κεντ. Είναι πιστοποιημένος από το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών του Εδιμβούργου και μέλος της Βρετανικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ώμου – Αγκώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ