Health & Fitness

Εμβόλιο Moderna: Σύγκριση με Pfizer - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Πόσο θα κοστίσει κάθε δόση που θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Covid-19, Εμβόλιο
Κορωνοϊός - Covid-19, Εμβόλιο © Olivier Matthys/Getty Images / ideal image

Τι γνωρίζουμε και τi όχι για το εμβόλιο της Moderna κατά της covid-19 - Πώς συγκρίνεται με το εμβόλιο της Pfizer

Σχεδόν 95% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε τα στοιχεία των κλινικών ερευνών της, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο προστατεύει από τον κορωνοϊό σε ποσοστό 94,5%. 

Ta αποτελέσματα αυτά έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, ενώ η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση τις προσεχείς εβδομάδες.

Όσο για το κόστος του, τουλάχιστον για την ΕΕ, το Reuters, αναφέρει ότι στόχος της Κομισιόν είναι η τιμή ανά δόση να πέσει κάτω από τα 25 δολάρια. Αυτό υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Moderna, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο και παρά τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα, το εμβόλιο δεν παύει να είναι σε πρώιμο στάδιο, οπότε γεννώνται εύλογα ερωτήματα:

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Σύμφωνα με το BBC, η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Προφανώς και είμαστε ενθουσιασμένοι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ήταν δύσκολα μέχρι η εταιρεία μας να φτάσει στο σημείο να έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Covid-19. Υπήρξε μια στιγμή έντονης ανακούφισης, αλλά αυτό γρήγορα πέρασε. Μετά από ένα λεπτό συνειδητοποιήσαμε ότι τώρα που ξέρουμε ότι το εμβόλιο δουλεύει, πρέπει να αρχίσουμε την παραγωγή και τη μεταφορά. Αλλά ξεκάθαρα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς ως εταιρεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge μιλώνtας στο BBC.


Πότε θα είναι διαθέσιμο  

Αυτό εξαρτάται από την κάθε χώρα και την ηλικιακή ομάδα που θα επιλεχθεί να το λάβει πρώτη. Η Moderna λέει πως θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση στις ΗΠΑ «τις προσεχείς εβδομάδες». Αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες στη χώρα.    Η εταιρία ελπίζει να έχει διαθέσιμες ένα δισεκατομμύριο δόσεις προς χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες. 

Τι δεν ξέρουμε

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την διάρκεια της ανοσίας καθώς οι εθελοντές θα πρέπει μα παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα. Υπάρχουν ενδείξεις πως προσφέρει κάποια προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από Covid, αλλά όχι πλήρη στοιχεία.  O Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, είπε στο BBC πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεινύουν ότι το εμβόλιο «δεν δείχνει να χάνει δραστικότητα» με την ηλικία. Επίσης δεν είναι γνωστό αν το εμβόλιο απλώς σταματά τον κόσμο από το να νοσεί βαριά ή αν σταματά επίσης την εξάπλωση του ιού.    

Είναι ασφαλές;

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, ούτε η παρακεταμόλη, δεν είναι 100% ασφαλές. Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ασθενείς ήταν κούραση, πονοκέφαλος και πόνος. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Πώς συγκρίνεται με το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και των Pfizer/BioNTech, βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια. Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, διευκολύνοντας την μεταφορά και διανομή του. Η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες ψύξης 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτεί μεταφορά και αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου. Σε θερμοκρασίες ψυγείου μπορεί να αποθηκευτεί για μέχρι πέντε ημέρες.

moderna1.jpg

Πώς λειτουργεί  

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισέρχεται μέσω ένεσης στο σώμα. Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

moderna2.jpg

Πότε θα τελειώσει ο Covid;

Μέσα σε μια εβδομάδα, τα θετικά αποτελέσματα από την Pfizer, τη Moderna και τη Ρωσία έχουν αλλάξει τις πιθανότητές μας να τερματίσουμε την πανδημία. Πριν από τα πρώτα αποτελέσματα, η συζήτηση ήταν για ένα εμβόλιο που θα προσέφερε ίσως 50% προστασία. Αυτές οι προσδοκίες έχουν τώρα ξεπεραστεί. Τα εμβόλια όχι μόνο είναι πιθανά, αλλά φαίνονται και εφικτά.  

Τα δεδομένα μέχρι τώρα δημιουργούν επίσης ελπίδες ότι και τα άλλα εμβόλια που αναπτύσσονται θα είναι επιτυχημένα, ενώ η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι ο εφοδιασμός δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε να υλοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Ορισμένοι ειδικοί τοποθετούν την κανονικότητα μέχρι την άνοιξη, άλλοι μέχρι τον επόμενο χειμώνα, άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει μακρύ ταξίδι ακόμη μπροστά. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι χώρες μπορούν να φέρουν αυτήν την «ελπίδα σε μπουκαλάκι» στα χέρια των ανθρώπων.

Η Moderna, η οποία συμμετέχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα Operation Warp Speed, αναμένει ικανότητα παραγωγής 20 εκατομμυρίων δόσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2020. Η εταιρεία έχει ήδη παραγάγει μερικά εκατομμύρια από αυτά και είναι έτοιμα να τεθούν στην κυκλοφορία μόλις λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ