- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Επιδείνωση των ατόμων με άνοια λόγω Covid-19
Τι αναφέρει μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
Tη νοητική κατάσταση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα επιδεινώνει η πανδημία COVID-19
Η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Ειδικότερα, όπως έδειξε μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer όπως έχει οριστεί η 21η Σεπτεμβρίου.
Πριν λίγους μήνες βρεθήκαμε εν μέσω μιας πανδημίας που εξακολουθεί να απειλεί την ανθρωπότητα. Τα 200.000 άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις.
Από την αρχή της πανδημίας η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κυκλοφόρησε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης από τα άτομα με άνοια. Σκοπός ήταν να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητες τους, την καλή ψυχολογική κατάστασή και την καθημερινή λειτουργικότητα τους. Αξιοποίησε εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών και επέκτεινε τις δραστηριότητες του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια».
Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στην διαχείριση της καθημερινότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν διεθνείς οργανώσεις Alzheimer, όπως η Alzheimer’s Disease International και η Alzheimer Europe, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισαν τα κράτη και οι κυβερνήσεις ήταν τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και οι θάνατοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για την COVID-19 όπως και για την άνοια.
«Μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή» όπως αναφέρει η πρόεδρος της Εταιρείας και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer Νευρολόγος Ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά.
Την εποχή της πανδημίας, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επέκταση των δράσεων του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» και στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήσαμε 17535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. Η υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» εξυπηρέτησε κατ’ οίκον πάνω 200 οικογένειες!
Τα άτομα με άνοια παντού και στη χώρα μας χρειάζονται άμεσα υποστήριξη, πληροφόρηση και πρακτική βοήθεια. Η Εταιρεία ζητά τη βοήθεια όλων για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη, να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους, ώστε να μην νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι και να έχουν πρόσβαση στην πληθώρα νέων διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρει η Εταιρεία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεραπείες χωρίς χημειοθεραπεία και η υπόσχεση αποφυγής του χειρουργείου
Το διπλό στίγμα όσων υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία απώλειας βάρους
O CEO της Waply και δημιουργός του MedWatch μιλάει για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και την ψηφιακή καθημερινότητα.
Τα οφέλη για το έντερο και τα οστά
Ποια πρωινά δεν μας χορταίνουν αρκετά
Στόχος είναι να εντοπίζονται νωρίτερα ασθενείς που χρειάζονται άμεση περαιτέρω διερεύνηση
Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες
Η πρωτεΐνη που υπόσχεται λύση κατά των ρυτίδων, αλλά ίσως δεν κάνει τη διαφορά
Πώς μπορεί κανείς να κόψει το τσιγάρο; Και μήπως πέφτει έτσι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη;
Από τη βελτίωση του ύπνου έως την αναγέννηση του ήπατος - Τα οφέλη της αποχής
Στο 1ο Πολυδύναμο Δημοτικό Ιατρείο
Νοέμβριος: Μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του παγκρέατος
Τι έδειξε νέα μελέτη στις ΗΠΑ
Βιωματική δράσης ενημέρωσης στις 7 Νοεμβρίου
Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες για τις viral συμβουλές κατά της γήρανσης
Νέα μελέτη δείχνει ότι μικρά διαλείμματα ανά ώρα μειώνουν την κούραση και βελτιώνουν τη διάθεση
Ξεχάστε την πολύωρη γυμναστική - Τέσσερα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτούς και σε όσους έχουν την αίσθηση ότι λειτουργούν κανονικά
Δύο γιατροί του Λαϊκού, η Σμαράγδη Μαρινάκη και ο Γιώργος Κατσάνος, περιγράφουν στην ATHENS VOICE τον αγώνα δρόμου για τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρού μέσα σε μία ημέρα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον RSV από τη GSK Ελλάδος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.