Health & Fitness

Αμετανόητος ο Άντερς Τέγκνελ: Τα «lockdowns» ήταν μια τρέλα

Επίθεση στον ΠΟΥ επειδή έβαλε και τη Σουηδία στις χώρες με έξαρση της Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντερς Τέγκνελ ο «αρχιτέκτονας» του σουηδικού πειράματος με τον κορωνοϊό
Άντερς Τέγκνελ ο «αρχιτέκτονας» του σουηδικού πειράματος με τον κορωνοϊό © EPA/JONAS EKSTROMER

Ο «αρχιτέκτονας» της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού στη Σουηδία, δρ. Άντερς Τέγκνελ, χαρακτήρισε «τρέλα» την επιβολή των lockdowns στον κόσμο.

Ο δρ. Άντερς Τέγκνελ, ο άνθρωπος που χάραξε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού στη Σουηδία, αποκάλεσε την επιβολή των περιοριστικών μέτρων σε όλο τον κόσμο – τα επονομαζόμενα «lockdowns» - ένα είδος «τρέλας». Σε podcast στο Σουηδικό Ραδιόφωνο ο επιδημιολόγος υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά το «σουηδικό μοντέλο» αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 κάνοντας λόγο για τις «παρενέργειες» της καραντίνας που δεν υπολογίστηκαν από τα κράτη που την επέβαλαν. «Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε και όλα όσα είχαμε συζητήσει να ξεχάστηκαν», είπε ο δρ. Άντερς Τέγκνελ, του οποίου η δημοτικότητα παρουσιάζει καθοδική πορεία στη χώρα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται.  

Μέχρι στιγμής στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 60.837 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου και περισσότεροι από 5.161 σχετιζόμενοι με τον νέο κορωνοϊό θάνατοι. «Τα κρούσματα έγιναν ξαφνικά υπερβολικά πολλά και η πολιτική πίεση αυξήθηκε. Και τότε η Σουηδία έμεινε σχετικά μόνη της», είπε ο δρ. Τέγκνελ. Σύμφωνα με τον Σουηδό η ανοσία της αγέλης ήταν η σωστή τακτική και αποδίδει τους πολλούς θανάτους στη χώρα του στην αδυναμία των οίκων ευγηρίας να περιορίσουν τη διάδοση και εξάπλωση του ιού.

Στο μεταξύ ο επιδημιολόγος της σουηδικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι ήταν μεγάλο λάθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει τη Σουηδία
στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου Covid-19.

Ο ΠΟΥ έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για χώρες και περιοχές στις οποίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Έντεκα από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο δρ Τέγκνελ τόνισε σήμερα μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση ότι πρόκειται για «συνολική παρερμηνεία των δεδομένων». Η Σουηδία καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, υποστήριξε, επειδή διεξάγει περισσότερα διαγνωστικά τεστ.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Χένρι Κλούγκε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι σε 11 χώρες, περιλαμβανομένης της Σουηδίας, «η ταχεία μετάδοση έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα ωθήσει ξανά τα συστήματα υγείας στα όρια».

Εκτός από τη Σουηδία στην προειδοποίηση του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία, το Κόσοβο, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Κιργιζιστάν και Καζακστάν.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ