Health & Fitness

Μάτια: Πώς να τα διατηρήσετε ασφαλή το καλοκαίρι

Μερικές συμβουλές από τον χειρουργό-οφθαλμίατρο Δρ. Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 744
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας το καλοκαίρι
© Atikh Bana / Unsplash

Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών μας το καλοκαίρι

Όπως χρησιμοποιούμε αντηλιακό για να προστατεύουμε το δέρμα μας, έτσι και τα μάτια χρειάζονται αντηλιακή προστασία. Η έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες,  η ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται στην άμμο και στο νερό στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμοπαθειών. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ήλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στους επιφανειακούς ιστούς του ματιού, τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό, όσο και σε εκείνους που βρίσκονται βαθιά μέσα στα μάτια, όπως ο αμφιβληστροειδής χιτώνας το κέντρο του οποίου λέγεται ωχρά κηλίδα.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει η UV για τα μάτια και έτσι δεν φοράνε καπέλο ή/και γυαλιά ηλίου, ούτε μαθαίνουν στα παιδιά τους να  το κάνουν. Αλλά και από τους καταναλωτές που  αγοράζουν γυαλιά ηλίου,  μόνο ο ένας στους δύο ενημερώνεται για τον βαθμό προστασίας από την UV που προσφέρουν.

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας από τον χειρουργό-οφθαλμίατρο Δρ. Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο, καθηγητή Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (NYU Medical School).

  1. Να διαλέγετε γυαλιά ηλίου που παρέχουν 100% προστασία από την UV. Πρέπει να αναγράφουν ότι προστατεύουν τόσο από την UVA όσο και από την UVB και να φέρουν την ένδειξη «UV400» ή «100% προστασία από την UV». Τα γυαλιά πρέπει να καλύπτουν και από τα πλάγια τα μάτια σας. Είναι απαραίτητα ακόμα κι αν φοράτε φακούς επαφής με αντηλιακά φίλτρα.
  2. Να αγοράζετε γυαλιά ηλίου μόνο από έγκριτα καταστήματα οπτικών. Είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για το τι αγοράζετε και για να ενημερωθείτε σωστά για την προστασία που παρέχουν.
  3. Να φοράτε πάντοτε καπέλο, όταν είστε στον ήλιο. Να προτιμάτε όσα έχουν φαρδύ γείσο.
  4. Μην ξεχνάτε τα παιδιά. Να τα κρατάτε σε κλειστούς χώρους τις ώρες που καίει περισσότερο ο ήλιος (11 το πρωί με 4 το απόγευμα). Να μην τα αφήνετε να βγαίνουν από το σπίτι δίχως καπέλο και γυαλιά ηλίου.
  5. Μην εφησυχάζετε επειδή έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν απορροφούν την UV. Το 80% της ακτινοβολίας τα διαπερνά και φτάνει στην επιφάνεια της γης.
  6. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό γύρω από τα μάτια. Είναι απαραίτητο για την προστασία από τα καρκινώματα των βλεφάρων. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την ποιότητα των αντηλιακών και να τα βάζετε με καθαρά χέρια, διότι η είσοδός τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μικροβίων.
  7. Μην ξεχνάτε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο των ματιών.
  8. Αν φοράτε φακούς επαφής, να αποφεύγετε το κολύμπι σε πισίνες, λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια. Στη θάλασσα μπορείτε να κολυμπήσετε με αυτούς, αρκεί να μην κάνετε βουτιές με ανοιχτά μάτια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ