Health & Fitness

Άσυλο Ανιάτων: Βγαίνει αλώβητο από την κρίση και κοιτάζει στο μέλλον

Το Άσυλο Ανιάτων βελτιώνει τη ζωή 170 περιθαλπόμενων: Τι ζητά από την Πολιτεία

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Εξωστρέφεια και Διαφάνεια διαμορφώνουν τη νέα εποχή στο Άσυλο Ανιάτων.

Το Άσυλο Ανιάτων μετρά σήμερα 127 χρόνια ζωής και κοινωνικής προσφοράς και αφού ξεπέρασε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, που το έφεραν κοντά στην χρεοκοπία, μπορεί πια με αισιοδοξία να κοιτάξει το μέλλον. Τοποθετημένη στην οδό Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, η άλλοτε μεγαλοπρεπής οικεία των Ναυάρχων Μάλκολμ και Κόδριγκτον και των Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη, περιθάλπει σήμερα 170 χρόνια πάσχοντες ασθενείς, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Τα χρόνια της κρίσης το Άσυλο Ανιάτων κλήθηκε να μπει σε μια νέα πραγματικότητα. Τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν απότομα. Τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ έπεσαν μέσα σε μια νύχτα στο μισό (από 50 σε 25 ευρώ για κάθε ασθενή) ενώ το Ίδρυμα καλούνταν να πληρώνει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για όλη την ακίνητη περιουσία του, με αποτέλεσμα να περάσει μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας.

Το ίδιο διάστημα και τη στιγμή που τα έσοδα συρρικνώνονταν, η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων υπό την προεδρεία της κυρίας Ιωάννας Ηλιάδη προσπάθησε να μειώσει τα έξοδα, αλλά χωρίς να μειώσει στο ελάχιστο τις υπηρεσίες που προσφέρει το ίδρυμα και τον αριθμό των πασχόντων. Αυτό ακριβώς εξήγησε στη συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων από κοινού με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Δρ. Δημήτρης Ντζανάτο.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Η κυρία Ηλιάδη ανέφερε ότι στόχοι της διοίκησης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθαλπόμενων, η αναβάθμιση των υποδομών, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης του Ασύλου, η ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων μέσω της υιοθέτησης πρακτικών ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Ειδικότερα, η κυρία Ηλιάδη μίλησε για την αναβάθμιση της δυνατότητας του Ασύλου Ανιάτων, σε επίπεδο προσωπικού αλλά και υποδομών, να προσφέρει καλύτερη αποκατάσταση στους περιθαλπόμενους: Με τη αύξηση των φυσικοθεραπειών, τουλάχιστον 60 μέχρι πρότινος πλήρως κατάκοιτοι ασθενείς, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Η πρόεδρος μίλησε για τη στήριξη που παρέχουν στο άσυλο επιφανείς χρηματοδότες, απλοί πολίτες, αλλά και μέλη τοπικών συλλόγων κι οργανώσεων. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης ήταν, μεταξύ άλλων, η ανακαίνιση της Γιαγλοπουλείου Πτέρυγας του Ασύλου Ανιάτων και ο πλήρης εξοπλισμός της με υγειονομικό υλικό, ιματισμό  και αναλώσιμα υλικά, καθώς και η αγορά ΒΑΝ με προδιαγραφές μεταφοράς ΑΜΕΑ, που επιτρέπει τη συμμετοχή των περιθαλπόμενων σε εξωτερικές εκδηλώσεις και εκδρομές. Επιπλέον, η κυρία Ηλιάδη ανέφερε ότι πάνω από 250 εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες στο Άσυλο Ανιάτων, που αφορούν στην περίθαλψη και την κοινωνικοποίηση των ασθενών.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Δημήτρης Ντζανάτος, μέλος της Διοίκησης του Ασύλου, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρίας GrantThornton, παρουσίασε τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Σωματείου, τις αλλαγές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Ίδρυμα από την αρχή της κρίσης, καθώς και μερικές σκέψεις για το μέλλον.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Άσυλο ανακάμπτει σήμερα από μία ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε λόγω της μείωσης των εσόδων του από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με την ταυτόχρονη αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών του υποχρεώσεων και τη μείωση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ για τους περιθαλπόμενους. Οι τρεις αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Άσυλο Ανιάτων δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση, προκάλεσαν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, το οποίο αντιμετωπίστηκε με έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Σωματείου.

Το Άσυλο Ανιάτων μπαίνει σε μια νέα εποχή.


Τα αιτήματα του Ασύλου Ανιάτων για να προχωρήσει στη νέα εποχή αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα στη Συνέντευξη Τύπου. Πέρα από τη στήριξη του κόσμου, που για πολύ περισσότερο από έναν αιώνα βρίσκεται στο πλευρό του Ιδρύματος, μόνιμο αίτημα της διοίκησης είναι και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αύξηση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ, στα επίπεδα που ισχύουν για άλλες παρόμοιες δομές πρόνοιας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ