Health & Fitness

Στην αμερικανική αγορά το IQOS μετά από έγκριση του FDA

Η παρασκευάστρια εταιρεία του, Philip Morris International (PMI), είχε υποβάλει αίτηση το 2017

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
ΤΕΥΧΟΣ 711
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
IQOS, Ηνωμένες Πολιτείες, FDA

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του IQOS στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κυκλοφορήσει το IQOS, το οποίο πρόσφατα έλαβε το «πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η παρασκευάστρια εταιρεία του IQOS, Philip Morris International (PMI), είχε υποβάλει αίτηση στον FDA το 2017. Ο αμερικανικός Οργανισμός, αφού εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα από τις κλινικές μελέτες με το IQOS, καθώς και άλλα στοιχεία που συνόδευαν την αίτηση της PMI, ενέκρινε την πώλησή του στις ΗΠΑ. Για όσους δεν γνωρίζουν, το IQOS είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που θερμαίνει ράβδους καπνού παράγοντας ένα αερόλυμα που περιέχει νικοτίνη.

Το IQOS είναι το πρώτο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού που λαμβάνει άδεια πώλησης στις Η.Π.Α., σε συνέχεια του νόμου του 2009 που εξουσιοδοτεί τον FDA να ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των καινοτόμων προϊόντων.

H απόφαση του FDA
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό που συνοδεύει την απόφαση του FDA: η έγκριση της πώλησης του IQOS στην αμερικανική αγορά είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας. Και αυτό, γιατί το αερόλυμα που παράγεται περιέχει αριθμητικά λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες απ’ ό,τι ο καπνός των κλασικών τσιγάρων που παράγεται από την καύση, ενώ πολλές από τις ουσίες αυτές ανευρίσκονται και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για παράδειγμα, η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα από το αερόλυμα του IQOS είναι παρόμοια με την έκθεση από το περιβάλλον. Αντίστοιχα, τα επίπεδα της ουσίας ακρολεΐνη είναι από 89% έως 95% χαμηλότερα απ’ ό,τι στα κλασικά τσιγάρα και τα επίπεδα της φορμαλδεΰδης είναι χαμηλότερα από 66% έως 91%.

Το IQOS απελευθερώνει επίσης νικοτίνη σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των συμβατικών τσιγάρων. Ο FDA εκτιμά πως το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να μπορεί ένας καπνιστής να διακόψει εντελώς τα κλασικά τσιγάρα, κάνοντας αποκλειστική χρήση του IQOS.

IQOS, Ηνωμένες Πολιτείες, FDA

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, λίγοι μη-καπνιστές, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, θα μπορούσαν να προσελκυστούν από το IQOS και να αρχίσουν να το χρησιμοποιούν. Για τον FDA αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν επιθυμεί την πρόσβαση και έκθεση των εφήβων σε νέα προϊόντα καπνού και γι’ αυτό θέτει αυστηρούς περιορισμούς στο μάρκετινγκ αυτών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, είπε: «Η απόφαση του FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του IQOS στις ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, που καπνίζουν. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι δεν θα το διακόψουν και για αυτούς το IQOS προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Μόνο μέσα σε δυο χρόνια, 7,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εγκατέλειψαν εντελώς το τσιγάρο και το αντικατέστησαν με το IQOS. Η απόφαση του FDA δίνει αυτή την ευκαιρία και στους Αμερικανούς ενήλικους καπνιστές. Όλοι μας στην PMI είμαστε αποφασισμένοι να αντικαταστήσουμε τα συμβατικά τσιγάρα με εναλλακτικά προϊόντα χωρίς τον καπνό του τσιγάρου, που συνδυάζουν προηγμένη τεχνολογία και αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η ανακοίνωση του FDA είναι ένα ιστορικό ορόσημο».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, η οποία διαθέτει το IQOS στην Ελλάδα αλλά και παράγει στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS, ανέφερε: «Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS, με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις».

Η PMI θα διαθέσει το IQOS στην αγορά των Η.Π.Α. μέσω αποκλειστικής άδειας με την Altria Group, Inc., της οποίας η θυγατρική Philip Morris USA έχει την τεχνογνωσία της αγοράς και τις υποδομές για να διασφαλίσει την επιτυχημένη κυκλοφορία του.

Πρόσθετη πηγή εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.