- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΟΠΥΥ: Στη νέα κυβέρνηση το πλαφόν για τις απεικονιστικές εξετάσεις
Ετέθη… σήμερα σε εφαρμογή η σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού
Τι αλλάζει στις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες μετά την επιβολή πλαφόν από σήμερα.
Ουδεμία επίπτωση θα έχει προς το παρόν στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η ενεργοποίηση της απόφασης 553 του Δ.Σ. του Οργανισμού, περί μηνιαίου πλαφόν στη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, καθώς και μαστογραφιών.
Το πλαφόν επιβάλλεται ανά διαγνωστικό κέντρο της χώρας μας και ανά απεικονιστικό μηχάνημα.
Είναι προφανές ότι η ενεργοποίηση της απόφασης 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, μία εβδομάδα πριν από τη διενέργεια των πρόωρων εθνικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 7 Ιουλίου, με βάσιμο ενδεχόμενο την αλλαγή της κυβέρνησης, θα οδηγήσει το θέμα του συγκεκριμένου πλαφόν, αλλά και της ελαφρά μειωμένης ασφαλιστικής αποζημίωσης των εν λόγω απεικονιστικών εξετάσεων, στα χέρια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Για την ιστορία και έως ότου τροποποιηθεί, ενδεχομένως, η απόφαση 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Εξετάσεις που γίνονται σε μηχανήματα έως και 0,5 Τ αποζημιώνονται με 95 ευρώ (από 110,7 ευρώ που είναι σήμερα) και υπάρχει πλαφόν 400 εξετάσεων τον μήνα. Οι μαγνητικές τομογραφίες σε μηχάνημα από 0,6 έως 1,4 Τ θα αποζημιώνονται με 110 ευρώ (από 135,3) αλλά με πλαφόν 450 εξετάσεις τον μήνα. Για τους μαγνητικούς τομογράφους άνω των 1,5 Τ το πλαφόν των εξετάσεων είναι 500 τον μήνα και η αποζημίωση είναι 135 ευρώ από 147,6. Τα μηχανήματα 3 Τ και πάνω η προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης είναι 145 ευρώ έναντι 147,6 ευρώ που αποζημιώνονται σήμερα και με όριο πάλι τις 500 εξετάσεις τον μήνα.
Στις αξονικές τομογραφίες θα ισχύσει επίσης μείωση στις τιμές αποζημίωσης κατά 5 ευρώ από αυτήν που δίδεται σήμερα (η εξέταση των 40 ευρώ θα αποζημιώνεται με 35 ευρώ στα διαγνωστικά, εκείνη των 45 με 40, των 50 με 45 κοκ). Το μηνιαίο πλαφόν στις αξονικές τομογραφίες ξεκινά από τις 600 για μηχάνημα έως 2 τομών και αυξάνεται κλιμακωτά στις 1.000 για αξονικό τομογράφο από 128 τομές.
Τέλος, στις μαστογραφίες ισχύει όριο 600 εξετάσεων τον μήνα εάν πρόκειται για αναλογικό μαστογράφο και 1.000 εάν πρόκειται για ψηφιακό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην πράξη, η μόνη ουσιαστική λύση για σημαντική περίσσεια δέρματος είναι η χειρουργική αφαίρεση
Πώς να προστατευτείτε και να αναπνεύσετε ξανά άνετα
Η παρουσία της εταιρείας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα
Μια διαταραχή που είναι συχνότερη στις γυναίκες
Το 90% των περιστατικών προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Μια συζήτηση με τη Γεωργία Κλειδαριά, με αφορμή το βιβλίο της, «Η Επόμενη Μέρα. Μια προσωπική ιστορία επιβίωσης» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Η επιστήμη καταρρίπτει τον μύθο ετών
Ομοιότητες και διαφορές με το έμφραγμα
Ορατά τα αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες
Τι αναφέρει μελέτη του King's College London
Ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας
Οι προτεραιότητες που έθεσε η εταιρεία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Η πρόεδρος του ΟΦΕΤ στο Delphi Economic Forum XI
Πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες η αμυγδαλίτιδα
«Το σώμα σου δεν ντρέπεται. Εσύ γιατί να ντραπείς;»
Πρόσβαση στις θεραπείες για περισσότερους
Μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία
Για την πρόληψη της λοίμωξης σε νεογνά και βρέφη
Τι αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.