Health & Fitness

Αλαλούμ με τις τιμές των φαρμάκων: Νομοτεχνική βελτίωση Ξανθού

Τι θα ισχύει με τα γενόσημα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακα
Φάρμακα © INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύξηση του συντελεστή στον υπολογισμό τιμής κατά δέκα μονάδες εάν υπάρξουν μειώσεις προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση.

Σύστημα που εν μέρει προστατεύει τα γενόσημα φάρμακα και τις φαρμακοβιομηχανίες από μειώσεις τιμών που μπορεί να υποστούν με το νέο σύστημα τιμολόγησης πέρασε η κυβέρνηση, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Κανονικά η τιμή ενός γενόσημου ορίζεται στο 65% του προϊόντος αναφοράς.

Η νέα ρύθμιση ωστόσο αυξάνει τον συντελεστή στο 75% εάν στην πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος ένα γενόσημο χάσει περισσότερο από το ένα δέκατο της αξίας του σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών.

Ο αυξημένος συντελεστής θα καλύπτει μάλιστα όλα τα γενόσημα που έχουν το ίδιο φάρμακο αναφοράς, που σημαίνει ότι η μεγάλη υποτίμηση ακόμα και ενός σκευάσματος μπορεί να προστατεύσει από εκπτώσεις ολόκληρη την κατηγορία στην οποία ανήκει.


Στην πράξη η ρύθμιση προστατεύει την ελληνική βιομηχανία γενόσημων, αποτρέποντας μειώσεις τιμών που θα ωφελούσαν τους καταναλωτές.

Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι στα περισσότερα γενόσημα η τιμή θα κινηθεί προς τα πάνω.

Η τροπολογία και η βελτίωση του κ. Ξανθού υπερψηφίστηκαν χθες και ορίζουν ότι πλέον οι τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων στην Ελλάδα θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες στην ευρωζώνη, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σημειώνεται πως στην ΕΕ περιλαμβάνονται χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν χαμηλές τιμές, ενώ στην ευρωζώνη οι τιμές συνήθως είναι υψηλότερες από τις ελληνικές.

Πηγή: ΣΚΑΪ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ