- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Τέχνη και οινοποσία: Ταιριάζοντας ζωγραφικούς πίνακες με αντίστοιχα κρασιά
Πίνακες που παραπέμπουν σε γεύσεις και συνδυάζονται με το κατάλληλο λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί


Μια βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη και οινοποσία, στην Γαλλική Πρεσβεία
Η γεύση του κρασιού, τα αρώματα και η υφή του συνθέτουν μια αισθητική εμπειρία που παραπέμπει την απόλαυση της τέχνης. Τόσο η απόλαυση του κρασιού όσο και το να παρακολουθείς έργα τέχνης, μπορούν να σου προκαλέσουν συναισθήματα και σκέψεις, να αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης και συζήτησης. Τί γίνεται λοιπόν όταν αυτά τα δύο παντρευτούν;

Στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας «Merci chef», η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα διοργανωσε μια βραδιά γευσιγνωσίας οίνων συνδυαστικά με έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη γαστρονομία. Εκεί, ο Κρητικός σεφ/καλλιτέχνης Ιωσήφ Πετρώφ ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους μέσα από δώδεκα πίνακές του, τους οποίους η σομελιέ Σοφία Τσίκου "πάντρεψε" με γαλλικά και ελληνικά κρασιά.

Ο Ιωσήφ Πετρώφ, μετά το πέρας των σπουδών του πάνω στην τέχνη της μαγειρικής στο εξωτερικό συνέχισε να εργάζεται σε μεγάλα γαλλικά εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin στην Λυών και στο Λονδίνο όπου και κατείχε ιεραρχικά υψηλές θέσεις μέσα στην κουζίνα αυτόν των εστιατορίων. Τα τελευταία χρόνια που βρίσκετε στην Ελλάδα διδάσκει το μάθημα της μαγειρικής τέχνης σε Ιδιωτικά και Δημόσια εκπαιδευτήρια καθώς επίσης είναι Chef de Cuisine σ ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην πόλη τον Χανίων. Η Σοφία Τσίκου, σομελιέ, έχοντας διανύσει πάνω από μία δεκαετία στο χώρο της εστίασης, είναι δημιουργός του podcast "Στο κελάρι" όπου μιλά για το κρασί, τα αποστάγματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ, συζητώντας με οινόφιλους και επαγγελματίες του χώρου.
Πώς μπορεί να "παντρευτεί" ένας πίνακας ζωγραφικής με ένα συγκεκριμένο κρασί; Σε αυτό παίζουν ρόλο τα χρώματα και οι υποτόνοι που χρησιμοποιούνται στον πίνακα όπου θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε αυτούς του κρασιού. Έπειτα η ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζει, για παράδειγμα ένας πίνακας που αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας, ενδεχομένως να ταίριαζε με ένα ήπιο, λεπτό λευκό κρασί κι αντίστοιχα ένα έργο που προκαλεί πιο έντονα συναισθήματα, με ένα "δυναμικό" κόκκινο. Το περιεχόμενο του πίνακα παίζει τον δικό του μοναδικό ρόλο, για παράδειγμα αν απεικονίζεται μια θάλασσα ή ψάρια, μπορούμε να φανταστούμε τι κρασί θα συνόδευε ένα αντίστοιχο μαγειρικό πιάτο.

Στην περίπτωση της βραδιάς στην Γαλλική πρεσβεία, πίνακες που απεικονίζουν κόκκινα σταφύλια και μήλα, σαρδέλες, αμπελόφυλλα, μεταξύ άλλων, ταίριαξαν αριστοτεχνικά με κρασιά του ελληνικού και του διεθνή αμπελώνα, όπως το Μοσχάτο του κτήματος Κωστάκη από τη Σάμο, ροζέ από το Κτήμα Μουσών, το Nostos Russanne από το Οινοποιείο Μανουσάκης της Κρήτης, Πλύτο-Ραψαθήρι από το οινοποίειο Theros της Κρήτης, Βουργουνδία Saint-Romain, David Moret, merlot Le Puy Emilien κι άλλα πολλά. Στο τέλος προσφέρθηκαν και γλυκίσματα που επιμελήθηκε ο Στέλιος Παρλιάρος με βασικό συστατικό τον μούστο.

H Athens Voice και το μίξερ είναι χορηγοί επικοινωνίας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο καλύτερος φίλος του καλοκαιριού, αν σου αρέσουν οι μπίρες
Γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε στη Χρυσούπολη του Νέστου
Ο σύμβουλος οινολόγος και συνιδρυτής της Zoumboulis & Associates μιλά για το κρασί και την οινοποίηση
«Το sustainability είναι μέρος του DNA μας»
Η άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας του οίνου
Οι εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για να τα προμοτάρουν, αλλά θα αντικαταστήσουν ποτέ το αλκοόλ;
Παράγεται στο νησί και δεν μοιάζει με καμία άλλη
Ζούμε την άνθηση των wine bars και δεν είναι μία ακόμη μόδα, αλλά μια «ανθοφορία» που ξεπήδησε από γερό σπόρο: τους Έλληνες οινοποιούς.
Το τίποτα που αξίζει τα πάντα: Ο πελάτης θυμάται το κέρασμα, όχι τον λογαριασμό
Η μπίρα που αγάπησες σε νέα, ατομική συσκευασία
Φέτος οι εκδηλώσεις είναι πιο οργανωμένες και ενδιαφέρουσες παρά ποτέ
Γιόρτασε τη World Cocktail Day όπως σου αξίζει
3 μέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και φαγητό στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Ελληνικές ποικιλίες, οι πιο ταιριαστές στο πασχαλινό τραπέζι
Στην υγειά της Κέρκυρας
Πάνω στον πεζόδρομο της Δράκου, λειτουργεί και ως delicatessen
Εδώ θα ανακαλύψεις ετικέτες από κορυφαίους ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες, ανάμεσά τους σπάνιες και παλαιωμένες φιάλες
Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.