Wine & Spirits

8 λευκά κρασιά για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου

Υψώνουμε το ποτήρι στα 200 χρόνια της Επανάστασης!

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
matthieu-joannon-6cilddtotgm-unsplash.jpg
Φωτογραφία: Matthieu Joannon/ Unsplash

8 κρασιά που ταιριάζουν υπέροχα με τον μπακαλιάρο που παραδοσιακά τρώμε την 25η Μαρτίου

Ο μπακαλιάρος ήδη έχει μπει να ξαρμυριστεί καθώς το παραδοσιακό σχέδιο της ελληνικής κουζίνας είναι έτοιμο να μπει σε εφαρμογή ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Ασύρτικα, Chardonnay, Sauvignon Blanc και ρετσίνες παίρνουν θέση μάχης στο επετειακό τραπέζι! Φέτος μάλιστα πίνουμε στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, μια επέτειο για την ελληνική ιστορία που αξίζει να την τιμήσουμε με ομορφιές στα τραπέζια μας, ενώ τα ποτήρια θα τσουγκρίζουν με την ευχή για «ένα καλύτερο αύριο». Ο λόγος λοιπόν στις φιάλες!

4574-1200x1200.jpg
Σαντορίνη Familia, Οινοποιείο Χατζηδάκης
Η λεμονί απόχρωση της Σαντορινιάς ποικιλίας Ασύρτικο λάμπει κυριολεκτικά στο ποτήρι. Λεμόνι, μοσχολέμονο και λευκά άνθη ακροβατούν πλάι στη νησιώτικη αρμύρα και την ηφαιστειογενή καταγωγή του συνθέτοντας μια συγχορδία που δίνει απόλαυση σε μύτη και στόμα. Μια καθαρόαιμη προσέγγιση της Σαντορίνης που έρχεται να συνοδεύσει με την τραγανή οξύτητά της τη λιπαρότητα του μπακαλιάρου με κουρκούτι.

 

 

sigalas_santorini.jpg
Σαντορίνη, Οινοποιείο Σιγάλας

Ψυχή εξ ολοκλήρου από Ασύρτικο, και πνεύμα Σαντορινιό δομούν ένα κρασί - πραγματική επανάσταση! Πρασινωπές ανταύγειες, αχυρόξανθο σώμα, νότες εσπεριδοειδών -με κυρίαρχο άρωμα το λεμόνι-, ενώ στοιχεία ορυκτότητας δίνουν σήμα σε μύτη και στόμα ότι στο ποτήρι συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Η οξύτητα μοιράζεται μαζί σας τη φρέσκια προσωπικότητα της από την πρώτη κιόλας γουλιά ενός κρασιού με νησιώτικη ιδιοσυγκρασία, αυστηρό στιλ και νεύρο. Στο στόμα θα συναντήσει κανείς μια χαρακτηριστική μεταλλικότητα, τυπική της ποικιλίας και της ορυκτότητας από τα εδάφη του νησιού. Σερβίρετέ το δίπλα σε λευκές και λιπαρές ερμηνείες του μπακαλιάρου σας.

anatolikosfineassyrtiko.jpg
Fine Assyrtiko, Ανατολικός Αμπελώνες
Αν η σκορδαλιά κυριαρχεί στο τραπέζι, τότε η λύση είναι μια! Ασύρτικο (90%) και Μαλαγουζιά (10%) συναντιούνται στην ίδια φιάλη, με το πρώτο να βάζει τη σπιρτάδα και τη γοητεία και το δεύτερο να σμιλεύει τις ασύρτικες «γωνίες» μέσα από τη φρουτώδη και φινετσάτη ιδιοσυγκρασία του. Πρασινωπές ανταύγειες στο ποτήρι και φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως το κυδώνι, συντροφιά με φίνες νότες κερήθρας, βανίλιας και βουτύρου. Όσο όμως το κρασί εξοικειώνεται με το περιβάλλον τόσο απελευθερώνει στον αρωματικό του καμβά φρέσκα αρώματα κίτρινων φρούτων και χαριτωμένες νύξεις λουλουδιών. Στο στόμα απλώνονται φρουτώδη αρώματα σε άψογη αναλογία, ενώ η οξύτητα του συναντά το άλλο της μισό στη λιπαρότητα της υφής του. Συνδυάστε το άφοβα με κάθε εκδοχή του μπακαλιάρου σας, και «ξεγελάστε» την ένταση της σκορδαλιά σας.

happy-17.jpg
Ρομπόλα Classic, Οινοποιείο Πετρακόπουλος
Ένας συνδυασμός βοτανικών και ανθικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας Ρομπόλα, δεμένα με μια ξεχωριστή έκφραση του terroir των αμπελώνων του οινοποιείου. Η δροσερή οξύτητα της Ρομπόλας από τα πετρώδη εδάφη του Κτήματος αποκτά μια όμορφη ισορροπία που ταιριάζει ιδανικά με τη λιπαρότητα του μπακαλιάρου. Ένα κρασί που ο παραγωγός το άφησε να εκφράσει τη δική του προσωπικότητα, βάζοντας ελάχιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις, κάνοντας το τελικά να μοιάζει με πραγματικό θαύμα της φύσης.

gerovasiliousauvblanc.jpg
Sauvignon Blanc, Κτήμα Γεροβασιλείου
Αρχικά ένα ηλιόλουστο μπουκέτο με εξωτικά vibes, που θυμίζουν ανανά και μάνγκο, συναντά νύξεις αχλαδιού και άλλων εσπεριδοειδών. Ακολουθούν απαλές νότες φυτικότητας αρωματικών χόρτων και η ντελικάτη αίσθηση βανίλιας, η οποία μάλιστα  υποδηλώνει την «υπομονή» του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Οι αρωματικές του δυνατότητες και η τυπική ποικιλιακή οξύτητα του, θα ντύσουν όμορφα στο στόμα τον καλομαγειρεμένο ή τηγανιτό με κουρκούτι μπακαλιάρο, ενώ η βαρελάτη αισθητική του θα ταιριάξει ιδιαίτερα με την αγαπημένη συνοδό που ακούει στο όνομα σκορδαλιά.

020-0139-2013.jpg
Chardonnay Fume, Κτήμα Παπαϊωάννου
Η φημισμένη για τα κόκκινα κρασιά της Νεμέα, δίνει τον λόγο στη διεθνή ποικιλία Chardonnay, η οποία αφηγείται την ελληνική της εμπειρία στα χέρια του Γιώργου Παπαϊωάννου. Ένα ποτήρι Chardonnay Fumé μπορεί να κρύβει στ’ αλήθεια χρώματα και αρώματα. Μια έκπληξη στο ποτήρι που αντικατοπτρίζεται στη χρυσοκίτρινη απόχρωση του σαν  πρώτη όψη, και τα φρουτώδη και βουτυράτα αρώματα του σε δεύτερη ανάλυση. Στη μύτη ανανάς, αχλάδι και νότες από βούτυρο γίνονται αντιληπτά αμέσως, ενώ ακολουθούν τα ντελικάτα αρώματα καπνού και ξηρών καρπών αποκαλύπτοντας τον βαρελάτο χαρακτήρα του. Το στόμα μοιάζει πληθωρικό και πλούσιο σε γευστικά φρουτώδη και εξελιγμένα χαρακτηριστικά που φανερώνουν για ακόμη μια φορά την 4μηνη παραμονή του σε βαρέλι. Θα το συνδυάσετε υπέροχα με το νηστίσιμο μενού και ιδιαίτερα με μπακαλιάρο ντυμένο σε λευκές σάλτσες.

0001602_moschopolis-6_660.jpg
Moschopolis 6, Οινοποιείο Moschopolis
Σίγουρα ανάμεσά μας κρύβονται και εκείνοι οι οποίοι προτιμούν τον μπακαλιάρο τους με σάλτσα ντομάτας και σκορδάκι. Το Moschopolis 6 Aσύρτικο με Ξινόμαυρο, είναι ένα λευκό κρασί, με προσωπικότητα και ένταση στο στόμα. Η λευκή οινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο, σε συνδυασμό με τον βασιλιά συνοδό της θαλασσινής κουζίνας Ασύρτικο, δίνουν έναν λευκό κρασί για όλα τα γούστα. Κίτρο, πεπόνι, και ανθικές νύξεις είναι αισθητές από την πρώτη στιγμή. Ο βαρελάτος χαρακτήρας εκτίθεται στο ποτήρι με αρώματα καπνού και μελιού, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διαπιστωθούν και βενζοϊκά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε παλαιωμένο Riesling. Στο στόμα η δροσιστική οξύτητα του ξεχωρίζει όμορφα μέσα από το σώμα της λιπαρής υφής του. Φρουτώδης χαρακτήρας και καταπληκτική διάρκεια επίγευσης.

kexris-afros-retsina-750ml-leyko-1910-1200x1200.jpg
Αφρός, Οινοποιείο Κεχρή
Σας έχω ξαναμιλήσει για την αγάπη που έχω στη νέα εποχή της ελληνικής Ρετσίνας και στην υπέροχη δουλειά του Οινοποιείου Κεχρή. Τυχαίνει μάλιστα να αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό για τους θαλασσινούς μεζέδες και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά που θα απολαύσετε τούτες τις ημέρες. «Αφρός» λοιπόν, καθώς πίνεται εύκολα, αλλά και γιατί αποτελεί και μια από τις κορυφαίες επιλογές της ελληνικής ρετσίνας. Φαντάζει θολός καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστος, ενώ οι φυσαλίδες του χορεύουν ως την επιφάνεια του κρασιού. Οι αρωματικές του δυνατότητες περιλαμβάνουν νότες ροδάκινου, λεμονιού, κίτρου και βοτανικές νότες από πεύκο, ενώ ο απαλός αφρισμός του στο στόμα θα σας μεταφέρει ευθέως «εις τον αφρό της θάλασσας».

Περισσότερες προτάσεις για ρετσίνες, οι οποίες ταιριάζουν θαυμάσια με την ημέρα, θα βρείτε σε παλαιότερη ανάρτηση μας κάνοντας κλικ εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ