- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η Σαντορίνη έχει δυο «δώρα», ένα γεωλογικό και ένα κλιματικό. Στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η φυλλοξήρα, που μεταφέρθηκε κατά λάθος από τη Β. Αμερική, κυριολεκτικά αφάνισε τα ευρωπαϊκά αμπέλια και σχεδόν όλα τα ελληνικά προσβάλλοντας τις ρίζες τους, το ηφαιστειογενές έδαφος της θηραϊκής γης διέσωσε τους αμπελώνες της. Έτσι βρίσκουμε στο νησί γέρικα αμπέλια με πανάρχαιο ριζικό στέλεχος. Το ηφαίστειο δίνει στα κρασιά τις ιδιαίτερες ορυκτές νότες. Από την άλλη, εξαιτίας του ζεστού και ξηρού κλίματος, οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές, γεγονός που κάνει τα σαντορινιά κρασιά πολύ συμπυκνωμένα και ιδιαίτερα.
Η ποικιλία που έχει κάνει τα κρασιά της Σαντορίνης διάσημα σε όλο τον κόσμο είναι το ασύρτικο. Είναι μια σπάνια ποικιλία που οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με ορυκτώδη χαρακτήρα. Ανάλογα με την ωρίμανση και την οινοποίηση μπορούμε να βρούμε από αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών, λεμονιού και φρούτων μέχρι αρώματα τσαγιού, ορυκτών, πετρελαίου, κηρήθρας και μελιού. Αυτή η ποικιλία μόνο στη Σαντορίνη δίνει αυτό το μοναδικής αξίας κρασί. Η ίδια καλλιεργημένη σε άλλες περιοχές δίνει διαφορετικά κρασιά.
Το ασύρτικο είναι μια ποικιλία που φτιάχνει κρασιά με υψηλό αλκοόλ, υψηλή οξύτητα. Είναι η μοναδική ελληνική ποικιλία με τόσο μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Είναι τέτοιες οι δυνατότητές της που τελευταία γίνεται προσπάθεια μέχρι και στην Αυστραλία να οινοποιήσουν κρασί από ασύρτικο. Η φήμη και η καταξίωσή του διεθνώς έχει συμβάλει στη διατήρηση και αύξηση των αμπελοτόπιων και μάλιστα σε ένα τόσο τουριστικό μέρος που η συνήθης ελληνική πρακτική είναι να χτίζεται και το τελευταίο κομματάκι γης.
Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο το θεωρούν το φτηνότερο από τα κορυφαία πεντάστερα κρασιά του κόσμου. Έχει συμβεί σε τυφλές γευσιγνωσίες ειδικοί να έχουν μπερδέψει ένα ώριμο ασύρτικο ενός καλού παραγωγού με μια κορυφαία Βουργουνδία ή ένα ώριμο παλιωμένο γερμανικό ρίσλινγκ!
Τα είδη των κρασιών που φτιάχνονται στη Σαντορίνη αποκλειστικά από ασύρτικο ή κυρίως από ασύρτικο είναι το λευκό ξηρό χωρίς βαρέλι, το λευκό ξηρό περασμένο από βαρέλι, το νυχτέρι που φτιάχνεται από ώριμα σταφύλια που, παραδοσιακά τουλάχιστον, μαζεύονται το βράδυ και περνάνε υποχρεωτικά από βαρέλι και το γλυκό vinsanto που έχει τεράστια δυνατότητα παλαίωσης και παράγεται από σταφύλια που έχουν ωριμάσει πολύ καλά, απλωμένα στον ήλιο για μια-δυο βδομάδες.
10 + 1 κρασιά
που αξίζει να δοκιμάσετε για να ανακαλύψετε όλη την γκάμα και την πολυπλοκότητα του ασύρτικου
● Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο
● Κτήμα Αργυρού Βαρέλι
● Γαία Ασύρτικο Wild Ferment (οινοποιείται μόνο με τις άγριες ζύμες του σταφυλιού χωρίς άλλες προσθήκες)
● Σιγάλας Σαντορίνη
● Σιγάλας Καβαλιέρος (από ένα μοναδικό αμπελοτόπι)
● Σιγάλας Νυχτέρι
● Τσόλη Athina Σαντορίνη (το νέο διαμάντι)
● Χατζηδάκης Σαντορίνη Νυχτέρι
● Χατζηδάκης Σαντορίνη Cuvée 15
● Χατζηδάκης Assyrtiko Louros (σταφύλια από 100χρονα αμπέλια)
Κτήμα Αργυρού Vinsanto 20 ετών (το κρασί που έκανε το vinsanto διάσημο στον κόσμο, το πρώτο ελληνικό γλυκό κρασί με 5 αστέρια)
Οι τιμές τους σε σχέση με την ποιότητά τους είναι εξαιρετική. Αγοράστε όσο είναι ακόμα φτηνά, λένε οι ειδικοί, γιατί αυτά τα κρασιά στις αγορές του εξωτερικού θα έκαναν δυο και τρεις φορές ακριβότερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Τα βράδια πίνουμε και τρώμε. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
Νέο σημείο αναφοράς στη γειτονιά για την craft κουλτούρα
Εννιά διαφορετικές κάνουλες και πάνω από 60 ετικέτες μπίρας σε περιμένουν στα Ιλίσια
Στην καρδιά του Βόλου υπάρχει ένα μπαρ καθόλου συνηθισμένο
Ένα σημείο συνάντησης για όσους ζουν το κρασί με πάθος
Εμφιαλώθηκε στους 42,7% αλκοολικούς βαθμούς και περιγράφεται ως ένα hyper-aged single malt
Από τη Μικρά Ασία, στα κυριακάτικα τραπέζια μας
«Beaujolais Nouveau est arrivé» και θα το βροντοφωνάξω, και θα το πιω!
Γαρνιτούρες από μύρτιλα και μούρα μέχρι βρώσιμα λουλούδια
Τέλειο για μια έξοδο πριν ή μετά το θέατρο!
Η καρδιά του φυσικού κρασιού χτυπά στο Ωδείο Αθηνών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.