Memories of Flavors: Εκεί όπου η γεύση συναντά την πολιτισμική μας μνήμη
Γιατί η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόδα. Είναι μια ζωντανή παράδοση· είναι ο πολιτισμός μας
Ο Executive chef και δημιουργός του Memories of Flavors, Μάριος Γλύκας, γράφει για την ελληνική κουζίνα
Υπάρχουν γεύσεις που δεν εξηγούνται· απλώς τις αναγνωρίζεις. Είναι οι μυρωδιές που ανοίγουν πόρτες χρόνων, οι συνταγές που κουβαλούν την ευγένεια και τη σοφία όσων μαγείρευαν πριν από εμάς. Στο Memories of Flavors αυτές οι γεύσεις δεν αναπαράγονται. Αναβιώνουν. Με σεβασμό, με ακρίβεια, με την ευαισθησία που απαιτεί η παράδοση όταν τη μεταφέρεις στο σήμερα. Η εκπομπή φιλοξενεί σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίοι αφήνουν για λίγο το φως της δημοσιότητας και επιστρέφουν στα σπίτια της παιδικής τους ηλικίας. Εκεί όπου το πρώτο άρωμα κανέλας, οι φωνές της οικογένειας και ένα απλό σπιτικό πιάτο γίνονταν οι αληθινές ρίζες της ταυτότητάς τους. Καθώς αφηγούνται, η κουζίνα μεταμορφώνεται σε σκηνή μνήμης· σε έναν χώρο όπου το φαγητό γίνεται ιστορία και η ιστορία γίνεται συγκίνηση.
Ως δημιουργός του Memories of Flavors αισθάνομαι πως κρατώ στα χέρια μου μια λεπτή, πολύτιμη κλωστή που ενώνει γενιές. Δεν επιδιώκω εντυπωσιασμούς, ούτε επιβάλλω μοντέρνες εξιδανικεύσεις. Αναζητώ το ατόφιο, τα καθαρά υλικά, την αληθινή τεχνική, την ανθρώπινη ζεστασιά που έκανε τη γαστρονομία μας αυτό που είναι σήμερα. Γιατί η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόδα. Είναι μια ζωντανή παράδοση· είναι ο πολιτισμός μας.
Το Memories of Flavors είναι ένα ταξίδι που δεν επιχειρεί να αναπαραστήσει το παρελθόν, αλλά να το τιμήσει. Κάθε επεισόδιο είναι μια υπόμνηση ότι η γεύση, όταν έχει ρίζες, μπορεί να γίνει έργο πολιτισμού. Ένα ταξίδι που συνεχίζεται με σεβασμό, συνέπεια και βαθιά αγάπη για όσα μας μεγάλωσαν.
INFO
Instagram memoriesofflavors
TikTok memoriesofflavors
Youtube memoriesofflavors
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.