- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
1818: το νέο speakeasy bar της Αθήνας είναι κρυμμένο σε μια ταράτσα
Θα το βρεις στο τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου The Modernist
1818: το νέο μυστικό bar της Αθήνας κρύβεται στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου και έχει ασυναγώνιστη θέα
Δεν υπάρχει ταμπέλα, ούτε κάποια άλλη ένδειξη. Δεν είμαι καν σίγουρη ότι είμαι στο σωστό σημείο. Πλησιάζω διστακτικά τη ρεσεψιόν: «Εχμ… για το 1818;». Ο «κωδικός» φαίνεται να λειτουργεί. «Ναι, βεβαίως. Θα πάρετε το ασανσέρ μέχρι τον τελευταίο όροφο και μετά θα ανεβείτε τις σκάλες», απαντά ευγενικά ο ρεσεψιονίστ. Ακολουθώ τις οδηγίες, ανοίγω μια γυάλινη πόρτα και βγαίνω σε αυτό που είναι μάλλον η ωραιότερη ταράτσα του φετινού καλοκαιριού. Κι άνοιξε μόλις πριν μια εβδομάδα!
1818: το νέο speakeasy bar της Αθήνας
Όλοι μας έχουμε ανέβει σε ταράτσες που έχουν θέα την Ακρόπολη. Αλλά σε καμία σαν κι αυτή. Και, αν θέλεις το πιστεύεις, από εδώ ψηλά η Ακρόπολη είναι το τελευταίο πράγμα που θα σου τραβήξει την προσοχή. Δεξιά σου ο Λυκαβηττός (σε απόσταση αναπνοής) και τα φωτεινά γράμματα του Ευαγγελισμού, αριστερά το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και η ένωση των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Αλεξάνδρου που σε αυτό το σημείο διασταυρώνονται. Ακριβώς μπροστά σου βλέπεις ένα χαλί από πράσινα δέντρα– είναι το Πάρκο Ευαγγελισμού. Απέναντι σου η Ακρόπολη δεν λείπει, αλλά αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά θα δεις το μπλε του Αργοσαρωνικού σε έναν ορίζοντα που δεν τελειώνει.
Το 1818 είναι μία πολύ σημαντική χρονολογία για τον Καναδά. Διότι το σωτήριο αυτό έτος υπογράφεται η Συνθήκη του 1818 ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ της Βρετανικής Βόρειας Αμερικής (Καναδάς) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από αυτό το σημείο της Γης το 1867 και ο Καναδάς να κερδίσει την ανεξαρτησία του, αλλά, ναι, το 1818 ήταν μια αρχή. Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με αυτό το αθηναϊκό μπαρ; Αμέσως να σας πω: σε αυτό το κτήριο που σήμερα βρίσκουμε το ξενοδοχείο The Modernist, λίγα χρόνια πριν στεγαζόταν η καναδική πρεσβεία! Οπότε το 1818 είναι ένας μικρός φόρος τιμής στην ιστορία του κτιρίου. Υπάρχουν κι άλλες αναφορές, όπως ας πούμε οι κόκκινες λεπτομέρειες που παραπέμπουν στη σημαία του Καναδά και το σιρόπι σφενδάμου που έχει ευρεία χρήση τόσο στα cocktails όσο και στο bar food. Και με αυτό κλείνω το μικρό μάθημα ιστορίας, το υπόσχομαι.
Cocktails με θέα
Πίσω στο καινούργιο μας speakeasy bar, θα βρεις ωραιότατα cocktails τα οποία έχει επιμεληθεί ο bartender Νίκος Μπάκουλης (από την ομάδα του The Clumsies). Δοκίμασα το Apple Negroni και τη Smoked Paloma (και τα δύο άψογα). Για να τσιμπήσεις κάτι θα βρεις σάντουιτς με καπνιστό κοτόπουλο, γιαούρτι, σιρόπι σφενδάμου, καβουρδισμένα πεκάν, cranberries και μουστάρδα ντιζόν, ένα (γενναίο) hot dog και ένα brioche με σολομό, πίκλα κρεμμύδι, μαϊντανό, ρόκα και τυρί κρέμα. Αν θες μπορείς να παραγγείλεις και κάτι ακόμα από το μενού του ξενοδοχείου και άκου πώς θα το κάνεις αυτό: στην είσοδο του μπαρ θα δεις κρεμασμένο στον τοίχο ένα μαύρο τηλέφωνο με καντράν που λέει “Order Here”. Το σηκώνεις, δίνεις την παραγγελία σου και σού τη φέρνουν στην ταράτσα. Τέλειο;
Το 1818 έχει επίσης και ωραίες μουσικές. Κάθε Παρασκευή σε περιμένουν live DJ sets, τις υπόλοιπες μέρες παραμένει ένα χαλαρό μπαρ, ιδανικό για κουβέντα. Ανοίγει καθημερινά από τις 20.00 και κλείνει στη 01.00, αλλά αν θες τη συμβουλή μου, έλα νωρίς για να προλάβεις το ηλιοβασίλεμα. Το αξίζει.
The Modernist Hotel, Ιωάννου Γενναδίου 4, 216 0002130, Instagram: @1818athens, Ώρες λειτουργίας: 20.00-01.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.