- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τα τελευταία 125 χρόνια, η αγορά της Αθήνας έχει μια συνήθεια που την κρατάει ξύπνια ένα ολόκληρο βράδυ. Κατά παράδοση, κάθε Κυριακή πριν την Καθαρή Δευτέρα, οι μαγαζάτορες περιμένουν το ρολόι να δείξει 22.00. Τότε σηκώνουν τα ρολά και δεν τα κατεβάζουν πριν φτάσει αργά το μεσημέρι.
Φωνές, γέλια και μασκαράδες μπλέκονται με «τις πιο φρέσκες γαρίδες», «το χταποδάκι που ομορφαίνει», «το ολοζώντανο –σου λέω!- καλαμαράκι». Τόσο μεταμεσονύκτιο στριμωξίδι και μουσική μπορούν να συγκριθούν μόνο με «πάρτι μέχρι το ξημέρωμα».
Πράγματι, η ολονυχτία στη Βαρβάκειο στα πάρτι έχει τις ρίζες της. Πιο ωραία όμως τα λέει ο Ελευθέριος Σκιαδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων: «Τα λαϊκά στρώματα, οι εργάτες, οι μάγκες της εποχής ξεφάντωναν στα μικρά ταβερνάκια της Πλάκας και του Θησείου και ύστερα από μια βραδιά συνεχούς οινοποσίας κατέληγαν στη Βαρβάκειο για να κάνουν μια και καλή τα ψώνια της Καθαρής Δευτέρας και να πάνε ξένοιαστοι για ύπνο».

Από αυτή τη γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων. Βρίσκεται στη στοά που ενώνει την οδό Σοφοκλέους με την Αρμοδίου και από το 1957 είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγοράς. Αν θες να ζήσεις μια Καθαρή Δευτέρα «με τα όλα της», μία στάση εδώ σχεδόν επιβάλλεται. Τουρσιά, αλίπαστα και καπνιστά ψάρια, ούζα, τσίπουρα, κρασί (δικής τους παραγωγής), χαλβάδες (ανάμεσά τους και οι διάσημοι χαλβάδες του Μάνθου Τασελαρίδη από την Ξάνθη), ταραμάδες, ελιές πρώτης ποιότητας και εξαιρετικά δυσεύρετη ταραμόγλωσσα, είναι μόνο μερικά ενδεικτικά προϊόντα από τη φίνα πραμάτεια του Παντοπωλείου.
Όλα αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε και χωρίς να κουνηθείτε από το σπίτι σας, μια που και το Παντοπωλείο διαθέτει και e-shop, αλλά η ολονυκτία στη Βαρβάκειο είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Μετά τα ψώνια, καθίστε για ένα μεζέ στα παραδοσιακά ουζάδικα της στοάς, πριν αγοράσετε φρεσκοψημένη λαγάνα από τους διπλανούς φούρνους (και αυτοί ξενυχτάνε) μέχρι να πάρετε το δρόμο της επιστροφής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.