- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στην Άργενο της Λέσβου για το ντόπιο τυροκομείο με τα εξαίσια τυράκια
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Στο τυροκομείο στην Άργενο της Λέσβου δοκιμάσαμε πολύ ωραία τυριά και καταπληκτικό βούτυρο
Ξεκινήσαμε από τον Μόλυβο και λίγο πριν φτάσουμε στη Συκαμνιά του Στρατή Μυριβήλη, στρίψαμε δεξιά του επαρχιακού δρόμου για το ημιορεινό χωριό Άργενος (ή Άργεννος) στις πλαγιές του όρους Λεπέτυμνος. Το χωριό σήμερα κατοικείται από 210 άτομα, είναι γνωστό για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα, το μουσείο του φιλολόγου και ιστορικού Γιώργου Βαλέτα και το οικογενειακό τυροκομείο των αδελφών Κουτσουκτώνη που φτιάχνουν εξαίσια τυράκια. Ο παππούς ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50 να παίρνει το γάλα από τους ντόπιους παραγωγούς που έβοσκαν τα κοπάδια στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να φτιάχνει στο μικρό τυροκομείο του γραβιέρα, φέτα και λαδοτύρι τα οποία έστελνε στην Αθήνα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 διαδέχθηκε τον ιδρυτή της επιχείρησης ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών Χαράλαμπος ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχίζουν την παράδοση του μικρού οικογενειακού τυροκομείου τα αδέλφια Νίκος και Κωνσταντίνος Κουτσουκτώνης.
Το 2000 η μονάδα μεγάλωσε και εκσυγχρονίστηκε ενώ την παραγωγή των τυριών ανέλαβε ο Νίκος μετά το τέλος των σπουδών του στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων. Όλα τα προϊόντα παράγονται από 90% πρόβειο γάλα και 10% κατσικίσιο, φτιάχνουν τυρί φέτα, πρόβειο βούτυρο, κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί, ανθότυρο, λαδοτύρι και γραβιέρα που ωριμάζει μέχρι και 18 μήνες -όταν τη δοκιμάσετε το στόμα σας θα πλημμυρίσει από γαλακτώδη αρώματα και νότες ξηρών καρπών. Το παραδοσιακό λαδοτύρι (ονομάστηκε έτσι επειδή παλιά το συντηρούσαν μέσα στο λάδι) της Λέσβου είναι ένα κίτρινο σκληρό τυράκι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το υπέροχο «κεφαλάκι» που θα προκύψει θα το αφήσουν να ωριμάσει σε δροσερό θάλαμο για να γίνει λαδοτύρι. Έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, πιπεράτη γεύση και πλούσια γαλακτώδη αρώματα.
Τη γραβιέρα τους με το ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ωριμάζει για 18 μήνες, τη χαρακτηρίζει η βουτυράτη και πιπεράτη γεύση. Το προϊόν με το οποίο γνώρισαν απροσδόκητη επιτυχία και έγινε γνωστό πανελληνίως είναι το πρόβειο βούτυρο που παράγουν. Το χειμώνα που το γάλα είναι παχύ, πριν γίνει τυρί περνάει από τον κορυφολόγο, όπου αφαιρείται το πλεονάζον λίπος και παράγεται η κρέμα γάλακτος ή κορυφή (το λίπος λόγω της μικρότερης πυκνότητάς του έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του γάλακτος, εξού και το όνομα κορυφή). Στη συνέχεια αποθηκεύεται στο ψυγείο για είκοσι μέρες. Μετά η κρέμα θα πλαστεί με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθούν τα μπαστούνια, σ' αυτό το στάδιο το προϊόν είναι έτοιμο να συσκευαστεί. Το βούτυρο των αδελφών Κουτσουκτώνη έχει την αυθεντική γεύση της παράδοσης, μοσχοβολάει φρεσκάδα και ξεχειλίζει από λαχταριστά αρώματα.
Info: Τυροκομείο Αργένου, Ν. & Κ. Κουτσουκτώνης ΟΕ, Λέσβος, 2253055460. Το χωριό Άργενος απέχει από τη χώρα της Μυτιλήνης 51 χλμ και από τον Μόλυβο 12 χλμ. Τα προϊόντα του τυροκομείου θα τα βρείτε στα παρακάτω καταστήματα της Αθήνας: «Περί Λέσβου» (Νέα Σμύρνη και Βύρωνας), «Χασάπικο Σταυρινός» (Νέο Ηράκλειο), «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» (Ευρυπίδου), Μανδραγόρας (Πειραιά), «Το Μαντρί» (Βριλήσσια), «Παραδοσιακό Μπακάλικο» (Ηλιούπολη), Γαϊτανίδης (Καλλιθέα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.