- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τι ψωνίζουμε 2 μεγάλες ντομάτες ● 1-2 μελιτζάνες ● 3-4 ξερά κρεμμύδια ● 1-2 πράσινες πιπεριές ● 1½ κιλό αρνί (ψαχνό) ● 1 κουτ. καφέ ξερή ρίγανη ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο ● 2 λαδόκολλες
Πώς το φτιάχνουμε Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες ως εξής: Μια γραμμή φλούδας κρατάμε, μια γραμμή αφαιρούμε, δηλ. τις κάνουμε ριγέ, μετά τις κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα περίπου μέσα σε κρύο νερό για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρέας σε μικρά κομμάτια. (Προσοχή: μικρά μεν, αλλά όχι πολύ μικρά!) Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να μαριναριστούν. Βάζουμε τη μια λαδόκολλα πάνω στην άλλη και αδειάζουμε πάνω το μείγμα από το μπολ, τυλίγουμε σαν καραμελέ και δένουμε τις δυο άκρες. Τοποθετούμε την «καραμέλα» σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180-190οC για 2½ -3 ώρες.
Μάθε ιστορία Η αραβικής προέλευσης λέξη κεμπάπ (kebap), που χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομική παράδοση της Μέσης Ανατολής, δηλώνει τη «στεγνή» μέθοδο μαγειρέματος απευθείας στη φωτιά ή μέσα σε γάστρα. Κατά μία άλλη άποψη, η λέξη είναι περσική και σημαίνει τηγανητό κρέας. Σήμερα ακούγοντας τη λέξη κεμπάπ, εκτός από μια λιγούρα, έρχεται στο μυαλό όλων η εικόνα από το ψητό κρέας στα κάρβουνα. Στην οθωμανική κουζίνα, όμως, το κεμπάπ μπορούσε να είναι κρέας, κοτόπουλο, λαχανικό ή οτιδήποτε άλλο φαγώσιμο ψήνεται χωρίς να προστεθεί νερό. Στους καταλόγους φαγητών των Οθωμανών από τις αρχές του 15 αι. συμπεριλαμβάνονται πολλά είδη κεμπάπια και τα πιο πολλά από αυτά μαγειρεύονται μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σις κεμπάπ –το γνωστό μας σουβλάκι– που, όπως λέει ένα μύθος, επινοήθηκε όταν τον Μεσαίωνα οι Τούρκοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα σπαθιά τους για να ψήνουν το κρέας. Μια μάλλον απλοϊκή ερμηνεία, αφού σύμφωνα με ενδείξεις τόσο οι αρχαίοι Έλληνες (οι φήμες λένε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκίνησε το κόλπο) όσο και οι Βυζαντινοί έψηναν νοστιμότατα σουβλάκια. Πάντως, Κεάτ κεμπάπ σημαίνει κεμπάπ στο χαρτί.
(Πηγές: “A Mediterranean feast”, Clifford A. Wright, «Οθωμανική μαγειρική», Μ. Γερασίμου)
● Side dishes tip Ρύζι πιλάφι.
● Go Healthy tip Αντικαταστήστε το κρέας αρνιού με μοσχάρι.
● Go green tip Στη συνταγή αυτή μη προθερμάνετε το φούρνο. Προσπαθήστε όπου μπορείτε να το αποφεύγετε. Χρησιμοποιήστε βιολογικά λαχανικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.