- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη σοκολάτα και μας «σερβίρει» γλυκά στο Μίξερ
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».
Μίξερ 11: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για ένα από τα αγαπημένο του υλικά, τη σοκολάτα
Πριν μερικά χρόνια, κατάφερα να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Να ταξιδέψω μέχρι τη Μαδαγασκάρη, έναν τόπο μακρινό και ευλογημένο. Ήθελα πάντα να βρεθώ σε αυτό το τροπικό νησί, για να μυρίσω τους κόκκους και να γευτώ τη σοκολάτα ως προϊόν της γόνιμης γης- ένα ακατέργαστο υλικό που προσφέρει η φύση ως ένα γλυκό δώρο στους ανθρώπους. Θυμάμαι να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εκεί κατάλαβα γιατί αν και στερημένοι, οι ντόπιοι ήταν διαρκώς χαμογελαστοί, έδειχναν ευτυχισμένοι. Σαν να ήξεραν πως ζουν στον σοκολατένιο παράδεισο…
Συχνά ακούω από φίλους και αναγνώστες μου ότι όταν σκέφτονται τα γλυκά μου σκέφτονται σοκολάτα. Ισχύει, την αγαπώ γιατί είναι η βασίλισσα των γλυκών. Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση. Από τα αρχαία εδάφη της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι Μάγια και οι Αζτέκοι απολάμβαναν το «ποτό των θεών», μέχρι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια παρασκευής της, η σοκολάτα καταφέρνει να μας ενώνει και να μας καθηλώνει με τη μαγική της γεύση και την πολυτέλειά της.
Είναι το συναισθηματικό μας καταφύγιο μετά από μια δύσκολη μέρα, το μέσο εκδήλωσης αγάπης, το σύμβολο της γιορτής και της απόλαυσης. Κάθε γεύση της –πικρή, γλυκιά, βελούδινη, έντονη ή τρυφερή– ενεργοποιεί το μυαλό και τις αισθήσεις με έναν μοναδικό τρόπο, κάνοντάς μας να βιώνουμε τη ζωή πιο έντονα. Και κάθε κομμάτι της, είτε μαύρη, είτε γάλακτος, είτε λευκή, είτε ρούμπι, φέρει μαζί του μια ιστορία – την ιστορία της τέχνης της σοκολατοποιίας και της ανθρωπότητας που, εδώ και αιώνες, την έχει αγαπήσει και την έχει μεταμορφώσει σε έναν πολιτισμικό θησαυρό. Όταν την γεύεσαι, δεν απολαμβάνεις μόνο τη γλυκύτητα, αλλά και την παράδοση, την καινοτομία, την τέχνη και την επιστήμη που κρύβονται πίσω από αυτήν.
Την ίδια στιγμή, έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και τόπους, να προκαλεί συναισθηματικά και αισθητικά ερεθίσματα που σπάνια προκαλούν άλλα τρόφιμα. Σε αυτή της την ικανότητα, ούτε εγώ αποτέλεσα εξαίρεση. Αυτό το τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού μίξερ που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice, είναι αφιερωμένο λοιπόν στο αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Από την ιστορία και την παράδοση μέχρι τις πιο σύγχρονες τάσεις και συνταγές που την αναδεικνύουν ως έναν γαστρονομικό δώρο, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε πώς η σοκολάτα συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας μαγεύει. Πιάστε το μίξερ, «φορέστε» το πιο ευτυχισμένο χαμόγελό σας και ετοιμαστείτε για γλυκές δημιουργίες με πρωταγωνίστρια τη σοκολάτα.
Και να θυμάστε πάντα ότι κάθε μπουκιά σοκολάτας είναι ένα δώρο για τις αισθήσεις και την ψυχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.