4 εστιατόρια και ένας φούρνος που τιμούν τη γαστριμαργική φήμη της Θεσσαλονίκης
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Θέγια, Βαρύ Πεπόνι, Δεσποινίς Μαργαρίτα, Τριζόνι, +Τροφή: Ένας φούρνος και τέσσερα εστιατόρια που επιβεβαιώνουν τη φήμη της Θεσσαλονίκης ως γαστριμαργικό παράδεισο.
Θέγια: για το προζυμένια ψωμιά και το επικό τοστ αβοκάντο
Στο 65 της Θεμιστοκλή Σοφούλη, το Θέγια παραμένει ίσως ο πιο κλασάτος φούρνος της πόλη με τα ντίνκελ, τα οκτάσπορα, τα προζυμένια και τα χωριάτικα ψωμιά του. Δε χρειάζεται να πέσεις σε κατάθλιψη εάν κάποιο εξαντληθεί, νέες παρτίδες με φρεσκοψημένα πάνε και έρχονται στα ράφια, και έτσι μια Πέμπτη που το χωριάτικο είχε τελειώσει, περιμένοντας, κάθισα στη σάλα τους, όπου σερβίρεται brunch ντελισιόζο.
Δοκίμασα το ωραιότατο αβοκάντο τοστ με προζυμένιο ψωμί Θέγια, smashed αβοκάντο, μανιτάρι, λάδι μυρωδικών και φιστίκι Αιγίνης. Εξαίρετη ήταν και η ντελικατέσεν λευκή ομελέτα τους με νιφάδες κολοκυθιού, ντοματίνια, ντρέσινγκ κίτρου, πέστο βασιλικού και φρέσκο κρεμύδι. Επιμύθιο: πήγα για ψωμί και βγήκα χορτασμένος.
Σοφούλη Θεμιστοκλή 65, Τηλ: 2310407500
Κατηγορία Μεγάλες συγκινήσεις: Βαρύ Πεπόνι, πλατεία Ναβαρίνου
Η κουζίνα του Βασίλη Κωστάκη παραμένει συγκλονιστικά ραφινάτη. Εξού και για άλλη μια σεζόν στο στενάκι της Απελού γίνεται η χειμωνιάτικη σύναξη των γκουρμεδοφυλάκων. Πέρασα τις προάλλες για να τεστάρω τα της εποχής και τα δέκα με τόνο τα έριξα χωρίς φειδώ.
Ο σεφ αυτός είναι τύπος είναι υπογραμμός: οι τσακιστές πατάτες με λάδι τρούφας και στάκα Χανίων, το καραμελωμένο χταποδάκι του με κρέμα μελιτζάνας και η τηγανιά τόνου με άγρια χόρτα, χαρουποπαξίμαδα και σάλτσα σαφράν ευφραίνουν καρδίας.
Η σαλάτα με καπνιστή πέστροφα, μεσκλάν, φακή μπελούγκα, μάραθο, ραπανάκι και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών σε έναν έξοχο surf and turf συνδυασμό με παντσέτα φούρνου, πουρέ γλυκοπατάτας, φυστίκι Αιγίνης και σάλτσα με αγριοκέρασα, ήταν λογικό να με φέρει σε στοχαστική διάθεση, οπότε αναρωτιέμαι αν και είναι πολύ εύκολη η απάντηση: Τι χέρι, τι αντίληψη και τι κουζίνα είναι αυτή που διακονεί και διακινεί στο Βαρύ Πεπόνι ο κύριος Κωστάκος; Χάρμα.
Απελλού 4, Τηλ. 2310243332
Η κουζίνα του Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι best of Μάνη 1000%
Για το μοναδικό στον Βορρά, πλήρως ταγμένο και εξειδικευμένο μανιάτικο εστιατόριο Δεσποινίς Μαργαρίτα κι αν έχω γράψει και ξαναγράψει. Θα μπορούσα να περάσω όλη μου τη ζωή τρώγοντας μόνο τις τραβηχτές τους, τις πιτούλες λαδιού τις γεμιστές με τυρί σφέλα. Πασπαλισμένες με μπόλικη ρίγανη από τον κήπο της Όλγας και της Μαργαρίτας (σας αγαπώ, αδελφές Μπούτσελη), που τα καλοκαίρια μαζεύουν ρίγανες και αλάτι από το Καραβοστάσι, οι τραβηχτές αυτές δεν βρίσκονται πουθενά στη Θεσσαλονίκη. By the way, σε μια επόμενη ζωή που θα ανοίξω ντελικατέσεν στην Άνω Πόλη (έχουμε έλλειψη εδώ στα αψηλά), σκέφτομαι να πάρω την αντιπροσωπεία, όμως τα νέα γίνονται ακόμα καλύτερα στην κατηγορία «κολασμένα κουβέρ».
Η Δεσποινίς Μαργαρίτα άρχισε φέτος να ζυμώνει το δικό της σπιτικό, χωριάτικο, μοσχομυριστό και μανιάτικο στο φουλ, εννοείται, ψωμί λαδιού. Πρόσφατα ξανατσέκαρα το μεγαλείο της μεσσηνιακής φορμαέλας του Πολύφημου που τη σερβίρουν με χειροποίητη μαρμελάδα και το χωριάτικο λουκάνικό τους (υπογραφή Κουράκος, Αρεόπολη) με πορτοκάλι.
Νέα είσοδος στο μενού η τσουχτή που παέι να πει μακαρόνι χοντρό με σκόρδο, αγνό ελαιόλαδο, ξηρή μυζήθρα Μάνης κι ένα αυγό στην κορυφή, αντικριστά με το χοιρινό σύγλινο καπνισμένο με φασκόμηλο, μυζήθρα και γλυκόξινη σάλτσα εσπεριδοειδών. Από τα κλασικά πιάτα τώρα του εστιατορίου είναι οι μοσχαρίσιες μπουκίτσες με βρώμη και μπαχαρικομυρωδικά, οι παραδοσιακοί καρυδοκεφτέδες, κι ένας απίστευτος χειροποίητος τραχανάς.
Από κρασιά όπως και δήποτε να δοκιμάσετε το Μαυρούδι του Θεοδωρικάκου, όπως και το Ξινόμαυρό του. Να υπενθυμίσω πως το εστιατόριο είναι ανοιχτό από Τετάρτη έως Σάββατο και πως θα είναι αμαρτία αν δεν δοκιμάσεις στην κατηγορία «ένα γλυκάκι πριν φύγεις» τις Κουταλίδες, όπως λένε στη Μάνη τις χειροποίητες τηγανίτες από μοσχομυριστό ζυμάρι, πορτοκαλένιο, με σιρόπι μαύρης σοκολάτας και τριμμένο φιστικάκι. Θα το βρείτε στην οδό Καθηγητή Ν. Παπαδάκη και, όπως θα φεύγετε, ζητήστε από το κορίτσια ένα ποτηράκι από το αγιωργίτικο Golden drop τσίπουρο του Κωστέα και θα με θυμηθείτε.
Καθηγητή Ν. Παπαδάκη29-31, Τηλ. 2314029002
Στο Τριζόνι για άριστα ψαρικά σπέσιαλ διάφορα
Το comfort χειμωνιάτικο μενού στο πιο έξοχο ψαροφαγικό σποτ της Θεσσαλονίκης είναι ιαματικό και θαλπωρικό. Ο λευκός ταραμάς τους αλειμμένος πάνω σε ψωμί δικό τους με ελιές και αγουρέλαιο Αζάπικο Χαλκιδικής ισοδυναμεί με έναν τόνο γεύση και ομορφιά. Το ίδιο λάδι περιχύνει και τις ροδέλες ντομάτας με καπαρόφυλλα και ρίγανη, ενώ τους μαρουλοντολμάδες μυδοπίλαφο και σάλτσα αυγολέμονο τους θεωρώ πιάτο αναφοράς - ελεύθερη μετάφραση: σαν αυτό δεν έχω δοκιμάσει στις φετινές εξορμήσεις μου.
Η μερακλίδικα βρασμένη κακαβιά με μάγουλα ροφού είναι ένα βάλσαμο και μια στήρα έξοχα μαγειρεμένη φρικασέ δικαίωσαν για άλλη μια φορά τη φήμη που θέλει στο Τριζόνι τα ψάρια να είναι ολόφρεσκα και οι συνταγές μια μούρλια. Γεια σου, ρε Αστέριε Σουσούρα, με τα ωραία σου!
Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Τηλ. 2310542533
Στο +Τροφή το ταπεινό τρώγεται σαν πιάτο 5 αστέρων
Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι ζέας, ροζέ του Σαρρή από την Κεφαλονιά στο ποτήρι κι ένα ταρτάρ μόσχου με σάλτσα αυγού, πίκλα από σινάπι και τσιπς πράσου άλλο να το διαβάζεις κι άλλο να το τρως! Μεγαλειώδης η σύλληψη με τα κρεμμύδια γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και σταφίδες με σάλτσα παστιτσάδας, όπως και τα λαχανικά στη φωτιά με γλάσο, κρέμα κουνουπίδι και πίτες νάαν.
Οι γίγαντες στη γάστρα με ρέγγα καπνιστή φωνάζουν από μακριά «υπογραφή Γιάννης Λουκάκης», ενώ το μπρόκολο με λευκό ταραμά, μύδια αχνιστά και αφυδατωμένη παλαμίδα, δικαιώνουν τη φήμη αυτού του εστιατορίου που το ταπεινό το μετατρέπει σε σερβιρισμένη ποίηση εν όλω. Και φυσικά στην υποδοχή αλλά και την ανάλυση του μενού ο Αλέξανδρος -Μέγας είσαι!- Μπαρμπουνάκης.
Δόξης 7, Τηλ. 2310540260
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γκουρού, εξπέρ, λάτρης και μύστης των κρασιών του κόσμου
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.