Θεματα

«Merci Chef!»: Μαγειρέψαμε κρέπες για καλό σκοπό στην τραπεζαρία της Γαλλικής Πρεσβείας

Ετοιμάσαμε πεντανόστιμες κρέπες με πραλίνα σοκολάτα Valrhona και τις πήγαμε στα «Παιδικά χωριά SOS» και στο «Χαμόγελο Του Παιδιού»

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Merci Chef!»

«Merci Chef!»: Μιλήσαμε με τους Laurence AUER, Jean-Marie Hoffmann, Γιάννης Πανταζόπουλος για τη φιλανθρωπική δράση στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού»

Οι κρέπες είναι το παγκόσμιο σύμβολο της γιορτής «Chandeleur» (ή της γιορτής της κρέπας) η οποία γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και συμβολίζει τη ζεστασιά και τη συλλογικότητα. Τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και δημιουργούν πεντανόστιμες κι αφράτες κρέπες σφραγίζοντας έτσι την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο μάλιστα, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.

Τετάρτη νωρίς το πρωί, με αφορμή «τον μήνα της κρέπας», βρίσκομαι στην τραπεζαρία της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας για καλό σκοπό. Αφού έχουμε φορέσει τις ποδιές μας με τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, τον βραβευμένο σεφ Ιωσήφ Πετρόφ που κατέφθασε από την Κρήτη, αλλά και την Air France, μαζεύουμε τα μανίκια μας και προετοιμάζουμε το αγαπημένο γαλλικό γλύκισμα που θα προσφερθεί σε παιδιά που φιλοξενούνται στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού».

«Merci Chef!»

Merci Chef!: Η δημιουργία κρεπών για τα Παιδικά χωριά SOS και το Χαμόγελο Του Παιδιού

Στο πλαίσιο του «Μerci Chef!» της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, που ετοιμάζουν για πρώτη φορά η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διεξήχθη φιλανθρωπική εκδήλωση η οποία είχε στόχο, πέρα από την ευαισθητοποίηση και την προσφορά αγαθών σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, να φέρει μικρούς και μεγάλους σε επαφή με τον γαστρονομικό πολιτισμό της Γαλλίας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη σχέση του με την Ελλάδα. Σε μερικές ώρες λοιπόν, πεντανόστιμες κρέπες με πραλίνα σοκολάτα Valrhona του ονείρου θα καταφτάσουν στα φιλανθρωπικά ιδρύματα προσφέροντας έμπρακτα βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά φέρνοντάς τα ταυτόχρονα σε επαφή με γεύσεις από τη Γαλλία.

Jean-Marie Hoffmann
«Merci Chef!»: Φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού»

Αφού έχουμε ετοιμάσει τη ζύμη για τις κρέπες με αλεύρι, αυγό και γάλα –ευτυχώς είναι εύκολη και γνωστή η συνταγή, ακόμη και για εμάς που δεν το έχουμε και τόσο με τη ζαχαροπλαστική– προχωράμε στο κυρίως μέρος. Άλλοι τοποθετούν μπόλικη πραλίνα σοκολάτας ή πραλίνα σοκολάτας με κομματάκια φουντουκιού (η αγαπημένη των περισσότερων) στην κρέπακαι την διπλώνουν δεξιοτεχνικά, όσο άλλοι προετοιμάζουν τα πολύχρωμα κουτιά με αεροπλανάκια και μαγικούς πλανήτες που θα τοποθετηθούν οι κρέπες ώστε να παραδοθούν στα παιδιά που φιλοξενούνται στα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

«Merci Chef!»: Μιλήσαμε με τους Laurence AUER, Jean-Marie Hoffmann, Γιάννης Πανταζόπουλος για τη φιλανθρωπική δράση 

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence AUER, ετοιμάζει και εκείνη κρέπες ενώ μου αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διοργανώνουμε σήμερα εδώ, στην Πρεσβεία, τη φιλανθρωπική αυτή εκδήλωση με την υποστήριξη της Air France και της Deals Valrhona, προσφέροντας κρέπες και δίνοντας χαρά στα παιδιά των “Παιδικά χωριά SOS” και “Χαμόγελο Του Παιδιού”. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Air France, για την πολύτιμη υποστήριξή της σε αυτή την εκδήλωση, αλλά και στη διοργάνωση συνολικότερα της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef όπου συμμετέχουν έξι βραβευμένοι σεφ καλεσμένοι από τη Γαλλία. Με την εβδομάδα αυτή θέλουμε να υπογραμμίσουμε τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία και να στείλουμε το μήνυμα πως η μαγειρική φέρνει τους ανθρώπους κοντά, η μαγειρική είναι φιλία».

«Merci Chef!»: Φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού»

O σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffman, παίρνει τον λόγο: «Ο Φεβρουάριος είναι για εμάς ο μήνας του γαλλικού εθίμου της κρέπας. Μαζευόμαστε στο σπίτι, τις ετοιμάζουμε με αγάπη και τις τρώμε με την οικογένειά μας. Αποφασίσαμε έτσι, στο πλαίσιο του Merci Chef, να κάνουμε κάτι ανάλογο. Σήμερα πάμε να μοιράσουμε πάνω από 300 κρέπες στα “Xωριά SOS” και μετά σε σπίτια στο “Χαμόγελο του παιδιού” όπου εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να γεμίσουμε με πραλίνα σοκολάτα τις κρέπες μαζί με τα παιδιά. Θέλουμε να έχουμε επαφή με τους μικρούς και να απαντήσουμε σε ό,τι θέλουν να μάθουν για το γαλλικό γλυκό που αγαπούν οι περισσότεροι.

»Θα έχουμε μαζί μας και τους Γάλλους σεφ, τον ζαχαροπλάστη Arnaud Larher, τον σεφ της κουζίνας John Argaud και την καλύτερη “εργάτρια” στο ψάρι την Eulalie Rus που έχει έρθει να μας βοηθήσει να μοιράσουμε τις κρέπες. Κι για αυτούς είναι μια ωραία στιγμή μετά τα σεμινάρια που διεξήγαγαν στην εβδομάδα γαστρονομίας και τις επισκέψεις τους σε εστιατόρια, ώστε να εισπράξουν χαρά και να δουν έμπρακτα πως οι ανάγκες που έχουμε στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, είναι ίδιες. Να εισπράξουν λίγη από την αγάπη των παιδιών και να περάσουν ευχάριστο χρόνο με εκείνα δίνοντάς τους απλόχερα χαρά μέσα από τη μαγειρική».

«Merci Chef!»: Φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού»

Στην εβδομάδα γαστρονομίας έχουν έρθει, ωστόσο, και τέσσερις νεαροί σεφ από την Κρήτη. Ο Ιωάννης Βρουλάκης, η Αριάδνη Χελιουδάκη, η Ειρήνη Κληναυτάκη, ο Άρης Παπαδομανωλάκης, οι νικητές του διαγωνισμού «Τάρτα με άρωμα Κρήτης», «Κρέπα με άρωμα Κρήτης» του ελληνογαλλικού συλλόγου Χανίων που είχαν κερδίσει τη δυνατότητα να βρεθούν στη Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας κάποιες μέρες και να μάθουν για τη γαλλική κουζίνα. «Βρήκαμε ευκαιρία να έρθουν την εβδομάδα αυτή και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας βοήθησαν να φτιάξουμε πάνω από 500 κρέπες και να τις μοιράσουμε» προσθέτει ο κος Hoffmann.

Για να καταλήξει ο Γιάννης Πανταζόπουλος, περιφερειακός διευθυντής της Air France για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία: «Στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της Air France θέλαμε να βοηθήσουμε ενεργά και εμείς με τη σειρά μας και να προσφέρουμε γλυκίσματα στα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα. Επτά άτομα βρέθηκαν σήμερα εθελοντικά εδώ, η εμπορική ομάδα μας δηλαδή, που έχει έρθει από νωρίς το πρωί όχι μόνο για να ετοιμάσει ό,τι είναι απαραίτητο αλλά και για να σκορπίσει γέλιο και χαρά διανέμοντας κρέπες. Θα πάμε στα ιδρύματα στα Βρυλίσια και στο Μαρούσι και στη συνέχεια οι υπόλοιπες κρέπες θα δοθούν στο Μοσχάτο και τη Γλυφάδα. Ευχαριστούμε γα την μεγάλη ευκαιρία που μας έδωσαν στην Πρεσβεία να βοηθήσουμε τα παιδιά και να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας δεξιότητες» (γελάει).

«Merci Chef!»: Φιλανθρωπική δράση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού»

Τα πακέτα μόλις έχουν ολοκληρωθεί, μεταφέρονται στα αμάξια και σε λίγα λεπτά θα δοθούν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη, σε παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με τη γαλλική κουλτούρα και γεύση μέσα από τις κρέπες, το εθνικό πιάτο της Γαλλίας. 

*Η ΑTHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ