Θεματα

«Merci Chef!»: Η ελληνογαλλική φιλία «επισφραγίζεται» μέσα από το φαγητό

Τι έγινε την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας και τι είπαν η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και οι προσκεκλημένοι σεφ

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
merci chef, γαλλική πρεσβεία

«Merci Chef!»: Όσα έγιναν στην εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

«Τώρα ξέρω ποιο είναι το μυστικό για να προσελκύσεις πολύ κόσμο. Μα φυσικά, η γαστρονομία!», λέει ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Nicolas Eybalin. Και πράγματι έχει δίκιο. Το φαγητό φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους ενώνει. Οι παλιοί λέγανε «είμαστε φίλοι, έχουμε φάει κι έχουμε πιει μαζί». Όταν οι άνθρωποι τρώμε όλοι μαζί, τσιμπάμε από ένα πιάτο, όταν οι σεφ πολλές φορές δοκιμάζουν μέσα στην κουζίνα από το ίδιο κουτάλι, δείχνουν πόσο ενωμένοι είναι. Σήμερα, το φαγητό είναι δείκτης πολιτισμού, επιλογή τρόπου ζωής, απόλαυση, πολιτική θέση. Είναι κουλτούρα και κοινωνικοποίηση. Είναι χαρά, είναι γιορτή, είναι συναναστροφή, είναι έρωτας, είναι φιλία! Μία τέτοια φιλία που «περνάει» από το στομάχι είναι η ελληνογαλλική, η οποία γιορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο με μία εβδομάδα αφιερωμένη σε αυτή.

«Merci Chef!», η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από την πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Η εβδομάδα γαλλικής γαστροονομίας «Merci Chef!», οργανώθηκε για πρώτη φορά από την πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Από τις 25 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2024, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον γαστρονομικό πολιτισμό της Γαλλίας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη σχέση του με την Ελλάδα. Άλλωστε ανέκαθεν οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αγάπη για το φαγητό, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους. Για όλα αυτά, Έλληνες και Γάλλοι, σεφ και μη, κάναμε μια ωραία συζήτηση το απόγευμα της 29ης Φεβρουαρίου στη Γαλλική Πρεσβεία.

Τι συζητήθηκε στη Γαλλική Πρεσβεία στο πλαίσιο του «Merci Chef!»

«Η ελληνογαλλική φιλία είναι πάρα πολύ δυνατή. Είμαστε δύο χώρες με πολλά κοινά. Και οι δύο έχουμε έντονη γαστρονομική και τουριστική παράδοση. Το “Merci Chef!” το απέδειξε αυτό. Όλοι συνέβαλαν για αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Τα μαγειρικά χέρια, οι καρδιές και η δημιουργικότητα ενώθηκαν. Όλοι και όλα συνεργάστηκαν. Γάλλοι και Έλληνες σεφ μαγείρεψαν με μαέστρο τους τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffman, Κάποιοι μάλιστα επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά», αναφέρει η πρέσβειρα της Γαλλίας Laurence Auer.

H πρέσβης της Γαλλίας, Laurence Auer
H πρέσβειρα της Γαλλίας, Laurence Auer

Πράγματι κατά τη διάρκεια του «Merci Chef!», συζητήσαμε, μαγειρέψαμε, δοκιμάσαμε, προσφέραμε. «Το “Merci Chef!” τα είχε όλα. Δείπνα σε εστιατόρια, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, επισκέψεις σε νοσοκομεία, προσφορά σε ιδρύματα παιδιών. Η εβδομάδα είχε και εκπαιδευτική διάσταση με την παρουσίαση των οφελών των φρούτων και λαχανικών και του πώς η υγιεινή διατροφή συνδέεται με το αθλητισμό- πολύ σημαντικό θέμα ειδικότερα σε μια χρονιά Ολυμπιακών αγώνων», προσθέτει.

Το φαγητό είναι μεράκι, αγάπη, πάθος. Αλλά και προσφορά και ανταπόδοση. Δύο μεγάλα παραδείγματα είναι το πιάτο που ετοίμασαν οι σεφ (Απέργης, Hoffmann, Πετρόφ, Κίκη) για να προσφέρουν στους ασθενείς του Τζάνειου Νοσοκομείου μαζί με τις 400 σοκολάτες Cacao Barry και οι πεντανόστιμες κρέπες που ετοίμασαν από κοινού ο Jean-Marie Hoffmann, ο βραβευμένος σεφ Ιωσήφ Πετρόφ από Κρήτη και η Air France, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού». Βλέπουμε ότι «η γαλλική κουζίνα μπορεί να δώσει και χαρά σε όλους -και σε μικρά παιδιά- εκτός από μια ορισμένη ομάδα ατόμων», εξηγεί η Laurence Auer.

Το λόγο πήρε ο Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. «Η Air France, ταξιδεύει σε πάνω από 200 χώρες και προορισμούς και “μεταφέρει” γαστρονομία. Με τη Γαλλική Πρεσβεία, έχουμε σχέση αλληλοβοήθειας, αλληλοστήριξης και αλληλοεμπιστοσύνης. Έτσι, ανταποκριθήκαμε αμέσως στο “Merci Chef!” και με μεγάλη χαρά το αγκαλιάσαμε. Βάλαμε τις ποδιές μας, σηκώσαμε τα μανίκια μας και ετοιμάσαμε κρέπες. Μεταφέραμε όλοι μαζί πάνω από 500 κρέπες και καταφέραμε να προσφέρουμε μια γλυκιά νότα στα παιδιά. Πάντα θα μας βρίσκουν αρωγούς. Ευχαριστούμε που μας μάθατε να κάνουμε κρέπες».

Γιάννης Πανταζόπουλος, Air France
Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία

Εκτός από κρέπες, πού αλλού πηγαίνει το μυαλό μας όταν πρόκειται για το εθνικό γλύκισμα των Γάλλων; Στα βουτυρένια και αφράτα κρουασάν. Φυσικά, ούτε αυτά έλειπαν από το «μενού» της γαστρονομικής εβδομάδας, με το Γαλλικό Ινστιτούτο να συμπεριλαμβάνει και τα δύο (και κρέπες) στα food bars του- ένας παράδοσης ζάχαρης. «Απολαύσαμε πολύ τις βραδιές ζαχαροπλαστικής που έγιναν στο Ινστιτούτο. Ενώ υπάρχει έντονη η σύνδεση της Γαλλίας με το φαγητό, αυτή είναι παγκοσμίως γνωστή και για τα γλυκά της», λέει ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Nicolas Eybalin. Βέβαια εκτός από το να γευόμαστε τα γλυκά, φαίνεται πως οι άνθρωποι έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη σε ό,τι αφορά τη ζαχαροπλαστική ως θέμα. «Στην προβολή της ταινίας του Sébastien Tulard «À la belle étoile», μια ιστορία ενός γάλλου-μαροκινού νεαρού, του Yazid που έχει μεγάλο πάθος για τη ζαχαροπλαστική, ήρθαν 350 άτομα. Η αίθουσα ήταν γεμάτη, δεν το πίστευα. Ύστερα ακλούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Στέλιο Παρλιάρο, τον εθνικό μας ζαχαροπλάστη, Marie Simon, παγκόσμια πρωταθλήτρια Γλυκών Τεχνών Arnaud Larher, βραβευμένο MOF ζαχαροπλαστικής, όπου επικεντρώθηκε στη σύγκριση μεταξύ των δύο γαστρονομικών κόσμων», προσθέτει.

Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα
Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα

Τι δήλωσαν οι Γάλλοι σεφ

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρωταγωνιστές ήταν και οι Γάλλοι Σεφ. Μεταξύ αυτών, η Marie Simmon, σεφ ζαχαροπλαστικής παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών αναφέρει ότι είναι πολύ ευγνώμων και τυχερή που παρευρέθηκε στην εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας για να παρουσιάσει αυτό που αγαπά περισσότερο, ενώ ο Arnaud Larher, βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέφτηκε τη χώρα μας, αλλά είναι μεγάλη του χαρά να επιστρέφει πάντα. «Ήταν μια φανταστική εβδομάδα, μας υποδέχονταν όλοι με ανοιχτές αγκάλες». Τον Johann Chapuis βραβευμένο σεφ με 1 αστέρι Michelin, τον ιντρίγκαρε περισσότερο το «πάντρεμα ελληνικών και γαλλικών πρώτων υλών». Όλοι τους ανεξαιρέτως εκφράζουν ότι ήταν τιμή για αυτούς να ανακαλύψουν την ελληνική γαστρονομία. Μάλιστα, από ελληνικά προϊόντα ξεχώρισαν ένα «μυστηριώδης» λευκό τυρί (ενν. φέτα) που η οξύτητά του δίνει μια εντελώς άλλη διάσταση στις συνταγές, το αυγοτάραχο που είναι τόσο ξεχωριστό και φέρνει ισορροπία στις γεύσεις και φυσικά το εξαιρετικό και μοναδικό ελαιόλαδο. Ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας, αναφέρει: «Γιορτάσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη γαλλική γαστρονομία στην Αθήνα. Προσπαθήσαμε να εκπαιδεύσουμε νέους μέσα από τις σχολές μας, αλλά και το κοινό στα γαλλικά προϊόντα και στις γαλλικές τεχνικές. Το πιο σημαντικό κοινό μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων είναι ότι και οι δύο λαοί θέλουμε να μαζευόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να μοιραζόμαστε απόψεις, συναισθήματα και φυσικά φαγητό». Ο Στέλιος Παρλιάρος τονίζει πόσο ξεχωριστή ήταν αυτή η εβδομάδα και ευχαριστεί τον Jean-Marie Hoffman για τη συνεργασία και τη φιλία τους. «Περνάμε καλά μέσα από κάτι έντονο. Κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε πολλά με τον Jean-Marie στη συνέχεια. Αυτή η ελληνογαλλική φιλία κρατάει χρόνια».

ΟJean-Marie Hoffman και οι προσκεκλημένοι Γάλλοι σεφ
ΟJean-Marie Hoffman, σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και οι προσκεκλημένοι Γάλλοι σεφ
Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος

Τίποτα δε θα ήταν εφικτό όμως χωρίς τους χορηγούς, τους φίλους εκείνους που στήριξαν αυτή τη διαφορετική πρωτοβουλία και η τους ευχαρίστησε έναν εναν ξεχωριστά για την παρουσία τους και τη συμβολή τους*, όπως δηλώνει και η Laurence Auer. «Δε θα σας αποκαλέσω χορηγούς, αλλά εταίρους, καθώς επί δύο μήνες οργανώνουμε από κοινού αυτήν τη γαστρονομική γιορτή».

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ωραίο soiree στη Γαλλική Πρεσβεία με διάφορα γαλλικά καλούδια. Βουτυρένια κρουασάν, κρέπες αρωματικά κρασιά, έντονα τυριά, σαμπάνιες, στρείδια και φουαγκρά. Merchi Chefs για την όλη εμπειρία! À bientôt...

*Η ΑTHENS VOICE και το Μίξερ  ήταν χορηγοί επικοινωνίας στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ