- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο Στέλιος Παρλιάρος παρέα με τον Jeanne Marie Hoffman μας ταξιδεύουν στη Γαλλία
«Πάντα μου άρεσε η κουζίνα αυτής της χώρας. Ειδικά για τα γλυκά την είχα πάντοτε σύμβουλο στις συνταγές και στους πειραματισμούς μου»
![Μίξερ,: Ο Στέλιος Παρλιάρος μας ταξιδεύει στη Γαλλία Μίξερ με κρέπες](/images/1074x600/jpg/files/2024-02-22/mixer_crepes_cover2__1_.jpg)
Μίξερ #4: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για το τέταρτο τεύχος του συλλεκτικού ένθετου περιοδικού που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice
Γαλλία. Μια λέξη, πολλά συναισθήματα – τα περισσότερα, καλυμμένα με γαστρονομικό «μανδύα». Πάντα μου άρεσε η κουζίνα αυτής της χώρας. Ειδικά για τα γλυκά την είχα πάντοτε σύμβουλο στις συνταγές και στους πειραματισμούς μου, γιατί πιστεύω ότι εκεί είναι το φόρτε της. Όταν ανακάλυψα την τέχνη της ζαχαροπλαστικής διαπίστωσα ότι τα περισσότερα γλυκά ήταν γαλλικά. Χάζευα με τις ώρες τα βιβλία τους, το πόσο φίνα ήταν τα γλυκά τους, ενθουσιαζόμουν με τη μαθηματική ακρίβεια που απαιτούσαν, την ισορροπία και την τελειομανία που μαρτυρούσαν, τη σημασία που έδιναν στις λεπτομέρειες και τον σεβασμό τους στις καλές πρώτες ύλες.
Την αδυναμία μου στη γαλλική κουζίνα, ήρθε να επιβεβαιώσει η γνωριμία μου πριν 10 χρόνια με τον Jean-Marie Hoffman, τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Με γνώριζε από τις εκπομπές μου και από τα βιβλία που είχα γράψει. Όταν ήθελε να προμηθευτεί πρώτες ύλες ερχόταν στις «Γλυκές Αλχημείες». Εκεί γνωριστήκαμε, συμπαθηθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και γνώσεις για τις τοπικές μας κουζίνες. Από τότε δουλέψαμε μαζί σε διάφορα projects, ανάμεσά τους η εκπομπή «Γλυκές Αλχημείες», βρεθήκαμε σε πολλά events με macaron και éclair, ενώ ετοιμάσαμε παρέα χιλιάδες κρέπες στον κήπο της Γαλλικής Πρεσβείας! Αποκορύφωμα της καλής μας συνεργασίας, το «Μαζί | Ensemble» που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Ιανός. Ένα βιβλίο με 60 συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα.
Τώρα, με αφορμή το «Merci Chef!», την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας που διοργανώνουν για πρώτη φορά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραία ιδέα να δημιουργούσαμε ένα τεύχος του Μίξερ ensemble! Και είπα τη μαγική λέξη: κρέπα ή αλλιώς το εθνικό πιάτο της Γαλλίας. Αυτή η λαχταριστή, λεπτή και κρατσανιστή ζύμη, που όλοι έχουμε λιγουρευτεί.
Το 4ο τεύχος του Μίξερ είναι αφιερωμένο στις κρέπες
Σε αυτό το 4ο τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού Μίξερ, σας παρουσιάζουμε ξεχωριστές και ασυνήθιστες δημιουργίες του Jean-Marie και δικές μου. Ίσως είναι το ευπροσάρμοστο στοιχείο της κρέπας που μας κάνει τόσο πολύ να την αγαπάμε: μπορεί να γίνει και αλμυρή και γλυκιά, ανάλογα τα κέφια μας. Ίσως είναι η βουτυρένια μυρωδιά της. Ή το γεγονός ότι οι συνδυασμοί της είναι αμέτρητοι: ταιριάζει κυριολεκτικά με τα πάντα! Όποιο και αν είναι αυτό το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει, έχει αποκτήσει δικαίως μία θέση στην καρδιά μας.
Με γλυκιά αφορμή, λοιπόν, και με πρωταγωνιστή την κρέπα, ένας Γάλλος σεφ και ένας Έλληνας ζαχαροπλάστης –ο Jeanne Mari και εγώ– φορούν τις ποδιές τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν σε μία κοινή κουζίνα. Et voilà! Αλμυρές και γλυκές συνταγές που σας καλούν να πάρετε το μίξερ και να μεγαλουργήσετε.
Λένε ότι η κρέπα δεν είναι ένα απλό πιάτο, αλλά μια μορφή τέχνης. Ας γίνουμε, λοιπόν, και μαζί καλλιτέχνες της κουζίνας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.