Θεματα

«Merci Chef!»: Η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας ξεκινά

Σε αυτήν τη γιορτή ελληνογαλλικής φιλίας, θα συμμετάσχουν κορυφαίοι Γάλλοι και Έλληνες σεφ και ζαχαροπλάστες

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 4
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Merci Chef!, η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας
Η πρέσβειρα της Γαλλίας Laurence Auer με τον σεφ Jean-Marie Hoffman

«Merci Chef!»: Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 25/2 έως την 1/3

Βουτυρένια κρουασάν, αρωματικά κρασιά, έντονα τυριά, σαμπάνιες, στρείδια και φουαγκρά. Κατευθείαν το μυαλό μας ταξιδεύει στη Γαλλία, την «πρωτεύουσα» της γαστρονομίας, ύστερα σε χρόνο ντετέ στέλνει σήμα στο στομάχι μας και ένα γλυκό γουργούρισμα ξεκινά. Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα νόστιμα μπορούμε να τα γευτούμε στο «Merci Chef!», την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας που ετοιμάζουν για πρώτη φορά η πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

«Merci Chef!»: Eβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον γαστρονομικό πολιτισμό της Γαλλίας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τη σχέση του με την Ελλάδα. Άλλωστε ανέκαθεν οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αγάπη για το φαγητό, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, γευσιγνωσία και οινογνωσία προϊόντων από κάθε περιοχή της Γαλλίας, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και γαστρονομικές βραδιές που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Έξι καταξιωμένοι Γάλλοι σεφ (εκ των οποίων ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις βραβευμένοι με τον τίτλο MOF – Meilleur Ouvrier de France) θα έρθουν στην Ελλάδα για να μοιραστούν τις μαγειρικές τεχνικές και την τεχνογνωσία τους με το ελληνικό κοινό. Δεν θα είναι οι μόνοι πρωταγωνιστές, αφού στο πλάι τους θα μαγειρέψουν καταξιωμένοι Έλληνες σεφ, τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των δύο κουζινών. Την καθοδήγηση θα δίνει ο σεφ της Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, ο οποίος με τις δράσεις του φροντίζει να μας μαθαίνει τα μυστικά της γαλλικής κουλτούρας γύρω από το φαγητό.

Ο Γάλλος Σεφ, John Arguad
Ο Γάλλος Σεφ, John Arguad
Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie Rus
Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie Rus

Το παρόν θα δώσει και ο εθνικός μας ζαχαροπλάστης, Στέλιος Παρλιάρος, σε μία συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την προβολή της αυτοβιογραφικής ταινίας του Sébastien Tulard «À la belle étoile». Συνομιλητές του θα είναι ο Arnaud Larher (βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής) και η Marie Simon (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών). Θα τους συναντήσουμε στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στις 27/2 στις 19:00.

O βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής Arnaud Larher
O βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής Arnaud Larher
H Γαλλίδα ζαχαροπλάστης Maria Simon
H Γαλλίδα ζαχαροπλάστης Maria Simon

Στόχος αυτής της ασυνήθιστης και δημιουργικής εβδομάδας είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι: σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης, μέσα ενημέρωσης και φυσικά το ευρύ κοινό, αποδεικνύοντας ότι η γαλλική κουζίνα δεν είναι ένα ελιτίστικο προνόμιο λίγων, αλλά ένα «ανοιχτό παράθυρο» στη γεύση. Μάλιστα, οι Γάλλοι σεφ θα συμμετάσχουν και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με ελληνικές σχολές εστίασης. «Αυτή η εβδομάδα γιορτάζει τον προσιτό πλούτο της γαλλικής κουζίνας, ξεπερνώντας τα στερεότυπα ελιτισμού, με σκοπό να προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία για όλους» αναφέρει ο Jean-Marie.

Το «Merci Chef!» είναι μια γιορτή της ελληνογαλλικής φιλίας, και όπως ένα καλός έρωτας, έτσι και μια καλή φιλία, περνάει από το στομάχι. Το γευστικό ταξίδι ξεκινά… Η Athens Voice και το Μίξερ θα είναι εκεί ως χορηγοί επικοινωνίας.

Merci Chef!, η εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας ξεκινά

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

25/02/2024

18:30Four Seasons Astir Palace Hotel – Avra Bar , ΒΡΑΔΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ : «ΚΟΚΤΕΙΛΣ Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ» (COCKTAILS À LA FRANÇAISE) 

Παρουσία τou βραβευμένου « MOF » Maxime HOERTH, και των μπάρμαν Hugo TOGNI από το μπαρ Pompette στο Τορόντο,  Corentin GAUDIN και Nico de SOTO από το μπαρ Danico  στο Παρίσι.

Από 25/02 έως 01/03/2024 

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ από τον βραβευμένο « MOF » ζαχαροπλαστικής  Arnaud LAHRER, σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο Madame Fraise. Διαθέσιμο στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως πώλησης.

ΚΟΚΤΕΙΛ Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ από την Αγάπη ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ στο μπαρ A for Athens

26/02/2024

09:00-13:00Τζάνειο Νοσοκομείο, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΦ ΙΑΚΩΒΟ ΑΠΕΡΓΗ 
Προετοιμασία του πιάτου της ημέρας από τον Σεφ Ιάκωβο Απέργη και δωρεά στο νοσοκομείο (400 σοκολάτες Cacao Barry, και μια μηχανή κοπής λαχανικών EMKO)

14:00-21:00│ Ζαχαροπλαστείο Troufa Bread and Chocolate, ΕΚΔΗΛΩΣΗ « RACLETTE » 
Το ζαχαροπλαστείο Troufa Bread και η εταιρία Bridor μυούν το κοινό στον κόσμο της raclette και παρουσιάζουν τα προϊόντα της εταιρίας Bridor.

18:00-20:00Πρεσβεία Γαλλίας, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ « OΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ »

Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie RUS και η Σεφ του εστιατορίου  Evi Evane στο Παρίσι Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ προσκαλούν 30 βραβευμένους Σεφ σε μια παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών, οστράκων Saint-Jacques, γαλάζιου αστακού και καβουριών (Arapis Seafood), συνοδεία γαλλικών κρασιών (Trinity Wines).

20:00Εστιατόριο « Άκρα», ΜΕΝΟΥ 8 ΧΕΡΙΑ (menu à huit mains

Δείπνο από τον Σεφ John ARGAUD και τον Σεφ του εστιατορίου «Άκρα» Γιάννη Λουκάκη. Επιδόρπιο από την Σεφ Marie SIMON, παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών και τον Σεφ ζαχαροπλαστικής Σπύρο ΠΕΔΙΑΔIΤΑΚΗ, εστιατόριο « Άκρα».

27/02/2024

11:00-14:00Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών «Le Monde», MASTER CLASS «ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ» 
Ο Pascal BERNON, Σεφ του οίκου Rougié, σε συνεργασία με την εταιρεία De Gustibus, μοιράζεται με τους μαθητές τις συνταγές του με βασικό υλικό την πάπια.

13:00Πρεσβεία Γαλλίας, ΟΙΝΟΓΕΥΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ 
Η Πρεσβεία της Γαλλίας και η Trinity Wines προσκαλούν τους Έλληνες σομελιέ σε μια «περιήγηση της Γαλλίας και των κρασιών της». 

16:00-19 :00Ξενοδοχείο Academias Hotel, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS: «OΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ » 
Η βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie RUS και η Σεφ του εστιατορίου  Evi Evane στο Παρίσι Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ αποκαλύπτουν τα μυστικά των θαλασσινών: στρείδια, όστρακα Saint-Jacques, γαλάζιος αστακός και καβούρια. Σε συνεργασία με τις εταιρίες Arapis Seafood και Trinity Wines.

17:00-19:00Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – «Maya le Bistro»ΜΠΑΡ ΜΕ ΚΡΟΥΑΣΑΝ
Η Délifrance προσκαλεί το κοινό να δοκιμάσει γαλλικά κρουασάν.

17:30-20:30Σχολή Le Monde, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS: «ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ» 
Ο Pascal BERNON, Σεφ του οίκου Rougié, σε συνεργασία με την εταιρεία De Gustibus, μοιράζεται με τους επαγγελματίες τις συνταγές του με βασικό υλικό την πάπια.

18:00-19:00Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – «Maya le Bistro», ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΡΕΠΑΣ 
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να δοκιμάσει κρέπες.

19:00Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος Auditorium Theo AngelopoulosΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «À LA BELLE ÉTOILE». ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Αυτοβιογραφική ταινία του Sébastien Tulard. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Στέλιο Παρλιάρο (Σεφ ζαχαροπλαστικής), Arnaud Larher (βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής) και Marie SIMON (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών).  Ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

19.00Ξενοδοχείο Academias Hotel – NYX rooftop, ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΣΤΡΕΙΔΙΑ 
Παρουσίαση και γευσιγνωσία στρειδιών από την βραβευμένη «MOF» Σεφ ψαριών Eulalie RUS.

28/02/2024

09:30-11:30Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών «Αγιος Παύλος», ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Η Σεφ ζαχαροπλαστικής βραβευμένη με τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωταθλήτριας γλυκών τεχνών» Marie SIMON, μυεί τους μαθητές του δημοτικού σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών «Αγιος Παύλος» (με πιστοποίηση LabelFrancÉducation) στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και της ισορροπημένης διατροφής.

10:00Πρεσβεία της Γαλλίας, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ « ΚΡΕΠΕΣ » 

Οι προσκεκλημένοι Σεφ ετοιμάζουν κρέπες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Σε συνεργασία με τις εταιρίες Air France, Valrhona Deals και Δειπνοσοφιστήριον.

29/02/2024

10:00-15:00Cacao Barry Chocolate Academy, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ MASTER CLASS «ΣΟΚΟΛΑΤΑ» 
Επαγγελματικό σεμινάριο σοκολάτας από τον βραβευμένο MOF ζαχαροπλαστικής Σεφ Arnaud LARHER, και τον Σεφ chocolatier  Philippe MARAND.

11:30-14:00Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών «Le Monde», MASTER CLASS «ΤΥΡΙ» 
Η βραβευμένη MOF τυροκομίας Σεφ Laëtitia GABORIT μυεί τους μαθητές της σχολής στην επεξεργασία του τυριού, στον τρόπο παρουσίασης μιας πιατέλας τυριών και στον τρόπο συνδυασμού ενός γαλλικού τυριού με τοπικά προϊόντα. Σε συνεργασία με το κατάστημα Noras Deli.

15:00Πρεσβεία της Γαλλίας, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Συνάντηση των δημοσιογράφων με τους προσκεκλημένους Σεφ.

18:00-20:30Κατάστημα Noras Deli, ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ
Με την βραβευμένη MOF τυροκομίας Σεφ Laëtitia GABORIT

20:00Athens Capital Center Hotel - MGallery, ΔΕΙΠΝΟ 4 ΧΕΡΙΑ ( Dîner à quatre mains)
Με τον βραβευμένο με 1 Αστέρι Michelin Σεφ Johann CHAPUIS και τον Σεφ του εστιατορίου MGallery Δημήτρη Μπούτσαλη.

01/03/2024

19h00Πρεσβεία της Γαλλίας, ΔΕΞΙΩΣΗ ΛΗΞΗΣ 

Διευθύνσεις :

Four Seasons Astir Palace Hotel – « Avra Bar », Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη

A for Athens , Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι - Αθήνα

Madame Fraise Λεωφόρος Υμηττού 225 & Φρύνωνος, Παγκράτι– Αθήνα

Τζάνειο Νοσοκομείο Ζαννή & Αφεντούλη, Πειραιάς

Troufa Bread and Chocolate, Λεωφόρος Θησέως 4, Δροσιά

Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7, Αθήνα

Εστιατόριο Άκρα, Αμύντα 12, Παγκράτι– Αθήνα

Σχολή Le Monde, Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, Αθήνα

Ξενοδοχείο Academias Hotel, Ακαδημίας 38, Αθήνα

Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών «Αγιος Παύλος», Πολυλά 5, Αθήνα

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα

Cacao Barry Chocolate Academy Greece, Αγίου Κωνσταντίνου 52 – Μαρούσι

Nora’s Deli, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι

Hôtel MGallery, Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Πλατεία Συντάγματος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ