- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Γόνος Αστραπής»: Μια σοκολάτα με άγριο σκόρδο και μαύρη τρούφα
Η νέα, γοητευτικά παράξενη σοκολάτα του Γιώργου Ζαρζώνη
Ο Γιώργος Ζαρζώνης, φωτογράφος και δημιουργός της χειροποίητης σοκολάτας Cocoowa, έφτιαξε μια σοκολάτα με σκόρδο και μαύρη τρούφα
Ο Γιώργος Ζαρζώνης υπήρξε όλη του τη ζωή φωτογράφος, ως τη μέρα που ένα ταξίδι στην Κούβα του άλλαξε την προοπτική. Εκεί, στην άλλη άκρη του κόσμου, μέσα σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας που είχε εγκαινιάσει ο Τσε Γκεβάρα στα 1967, ερωτεύτηκε αστραπιαία την τέχνη της σοκολάτας. Γύρισε πίσω και από τότε δεν έχει σταματήσει να φτιάχνει σοκολάτες. Τις σοκολάτες του τις ονομάζει Cocoowa*. Δεν είναι όμως οι σοκολάτες που έχεις συνηθίσει. Τούτες εδώ περιέχουν καπνιστό ρούμι, τσάι macha, ψημένους κόκκους καφέ, λεμονόχορτο και μέλι, δεντρολίβανο και μαστίχα, μεξικάνικα μπαχαρικά κι ένα σωρό απίστευτους συνδυασμούς που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα δένουν τόσο καλά με τη σοκολάτα. Έτσι, όταν έμαθα ότι η νέα του σοκολάτα περιέχει μαύρο άγριο σκόρδο και μαύρη τρούφα, μάλλον δεν έπεσα (εντελώς) από τα σύννεφα…
Η νέα, γοητευτικά παράξενη σοκολάτα του Γιώργου Ζαρζώνη με 85% περιεκτικότητα σε κακάο ακούει στο όνομα «Γόνος Αστραπής» και δημιουργήθηκε κυρίως για να χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Περισσότερο ως καρύκευμα δηλαδή. Όχι ότι δεν καταναλώνεται ευχάριστα και μόνη της… Τηλεφωνώ στον Γιώργο Ζαρζώνη για να μάθω περισσότερα και –φυσικά- τον πετυχαίνω στο εργαστήριό του να φτιάχνει σοκολάτες:
Πώς σκέφτηκες να συνδυάσεις το σκόρδο και την τρούφα με τη σοκολάτα;
Καταρχήν η σοκολάτα είναι φρούτο, έτσι; Ξεκινάμε από τα βασικά. Δεν είναι γλύκισμα. Σαν φρούτο λοιπόν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στη μαγειρική. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα να κάνω μια σοκολάτα με τρούφα και σκόρδο. Η συγκεκριμένη σοκολάτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας που έχει σε κακάο, αφήνει μια όξινη γεύση, ενώ ταυτόχρονα παίρνει τα αρώματα της τρούφας και του σκόρδου και τα φέρνει κατευθείαν στο φαγητό σου. Μπορείς ας πούμε να την τρίψεις πάνω από μια μπριζόλα!
Σε τι μορφή είναι η τρούφα μέσα στη σοκολάτα;
Πήραμε φρέσκια τρούφα, την αποξηράναμε και την παγιδεύσαμε μέσα στη σοκολάτα. Το άρωμά της το βγάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή με το που τη βάζεις στο στόμα καταλαβαίνεις ότι τρως τρούφα. Αλλά τονίζω ότι δεν είναι τρουφόλαδο, ούτε οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί. Είναι φρέσκια τρούφα.
Να πούμε ότι για να καταλήξεις στην τελική γεύση που θα είχε η σοκολάτα, ανέβηκες με τον σεφ Ανδρέα Γεωργούλη σε ένα βουνό στα Ζαγοροχώρια. Εκεί μαγειρέψατε και πειραματιστήκατε. Γιατί το έκανες αυτό;
Καταρχήν αγαπώ την Ήπειρο! Έπειτα, τόσο η τρούφα όσο και το άγριο σκόρδο είναι από την Πίνδο. Θεώρησα σκόπιμο να πειραματιστούμε με τα υλικά αυτά στο… φυσικό τους περιβάλλον.
Περίγραψέ μας τι έγινε εκείνη τη μέρα…
Βγήκαμε τρία άτομα στο βουνό ψήσαμε, ήπιαμε παλαιωμένο τσίπουρο (σχεδόν ένα μπουκάλι καθώς ψήναμε) και όταν το κρέας ήταν έτοιμο -ο Ανδρέας είχε φέρει κάτι εξαιρετικές μπριζόλες-, ζήτησα από τον Ανδρέα να τρίψει από πάνω τη σοκολάτα. Αυτός πήρε τη σοκολάτα κι άρχισε να την τρίβει και έτσι, δοκιμάζοντας, καταλήξαμε μαζί στη γεύση που θα έπρεπε να έχει. Αργότερα, αύξησα κάποιες δοσολογίες, και μείωσα κάποιες άλλες για να φτάσω στο τελικό αποτέλεσμα.
Γιατί ονόμασες τη σοκολάτα «Γόνο Αστραπής»;
Έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο το εξής: οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι όπου σκάει κεραυνός βγαίνει η τρούφα. Πίστευαν, δηλαδή, ότι η τρούφα ουσιαστικά είναι ο γόνος της αστραπής, της βροντής. Αυτή ήταν η θεωρία των αρχαίων για την τρούφα, επειδή είναι μαύρη, επειδή βγαίνει στα βουνά, επειδή είναι σκαμμένη στο έδαφος. Υπάρχει μάλιστα μια θεωρία που έχει γράψει ένας ξένος και λέει ότι «η τρούφα έχει το άρωμα του όζοντος», έτσι το περιγράφει. Έτσι το περιγράφω κι εγώ στο οπισθόφυλλο της σοκολάτας: «Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η τρούφα είναι σπόρος της αστραπής. Βροντή ριζωμένη στο έδαφος. Θεϊκός γόνος. Είναι μύκητας με πικάντικο, ηλεκτρικό, γοητευτικό άρωμα όζοντος που μοιάζει με απομεινάρι άλλης εποχής. Στη σύνθεση του με τη σοκολάτα γίνεται αφροδισιακά επιθετικός και ακαταμάχητος σύμβουλος στον πατέρα Δία». Για αυτό λοιπόν και ονομάστηκε γόνος αστραπής.
Πού μπορούμε να βρούμε τον «Γόνο Αστραπής»;
Θα κυκλοφορήσει κανονικά στο εμπόριο, ενώ ταυτόχρονα στο www.cocoowa.com θα δημιουργηθεί ένα e-shop δικό μου όπου θα μπορεί ο καθένας να παραγγείλει. Προς το παρόν μπορείτε να τη ζητήσετε πατώντας εδώ.
*Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Cocoowa συνεργάζεται με το τμήμα διατροφής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στα πλαίσια του προγράμματος ΕΡΕΥΝΩ/ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ/ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Στόχος είναι η δημιουργία βιολειτουργικών προϊόντων σοκολάτας με την προσθήκη εγκλωβισμένων σε μικρογαλακτώματα εκχυλισμάτων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και η ανάπτυξη προϊόντων σοκολάτας εμπλουτισμένων με πρωτεΐνες και ενθυλακωμένα βιολειτουργικά συστατικά.
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαρζώνης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.