Πόσα μετάλλια χωρούν πάνω σε μια σοκολάτα;
Η θαυμαστή ιστορία μιας Σοκολάτας Υγείας που φέτος κλείνει 160 χρόνια ζωής
Πότε ήρθε η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα; Γιατί η σοκολάτα Παυλίδης ονομάστηκε «Υγείας»; Ένα άρθρο αφιερωμένο στη μακροβιότερη ελληνική σοκολάτα
Είναι να απορείς πώς κάποια πράγματα που τα βλέπεις συνέχεια μπροστά σου από την αρχή της ζωής σου, δεν τα παρατηρείς ποτέ. Για κάποιο απροσδιόριστο λόγο η όψη τους καταγράφεται τόσο έντονα στη μνήμη μας, που ποτέ δεν την αμφισβητούμε, ποτέ δεν αναρωτιόμαστε για αυτήν. Είναι έτσι γιατί πάντα έτσι ήταν. Τέλος. Ύστερα, όμως, έρχεται η μέρα που στην ενήλικη ζωή σου αρχίζεις να παρατηρείς ασυνείδητα ή συνειδητά, τυχαία έστω, ή από βαρεμάρα.
Για εμένα η στιγμή αυτή ήρθε στις ατέλειωτες ώρες της καραντίνας και συγκεκριμένα τη χαριτωμένη ώρα της απογευματινής λιγούρας. Είχα μόλις κόψει στη μέση μια σοκολάτα υγείας Παυλίδη, την ίδια που αγοράζω εδώ κι αιώνες. Τη μασουλούσα ηδονικά, πίνοντας ταυτόχρονα τον καφέ μου. Τίποτα ασυνήθιστο μέχρι που ο γάτος μου ο Παντελής αποφάσισε να πηδήξει στα πόδια μου. Ξαφνιασμένος, τίναξα ασυναίσθητα το χέρι που κρατούσε την κούπα και ο καφές χύθηκε στο τραπεζάκι περιλούζοντας ό,τι είχε πάνω του: τηλεκοντρόλ, περιοδικά, μαζί και τη σοκολάτα Παυλίδης. Σιχτιρίζοντας τον Παντελή και τις ξαφνικές κρίσεις αγάπης του, βούτηξα ένα χαρτομάντιλο και άρχισα το σκούπισμα. Και τότε, καθαρίζοντας σχολαστικά τη χαρακτηριστική μπλε συσκευασία της σοκολάτας, άρχιζα να την παρατηρώ για πρώτη φορά στη ζωή μου.
Πρόσεξα μικρά κυκλικά σχέδια που έμοιαζαν με νομίσματα, τριγυρισμένα από τοποθεσίες και ημερομηνίες: Παρίσι 1867, Αθήνα 1859, Βιέννη 1873… Τι ήταν όλα αυτά; Και πώς γίνεται να μην τα έχω προσέξει ποτέ πριν; Απ’ όσο ξέρω και θυμάμαι η συγκεκριμένη σοκολάτα δεν έχει αλλάξει ποτέ τη συσκευασία της. Στα 34 χρόνια μου πρέπει να την έχω φάει εκατομμύρια φορές. Είναι δυνατόν να τα παρατηρώ τώρα για πρώτη φορά;
Σκέφτηκα ότι αν τα συγκεκριμένα σχέδια-νομίσματα βρίσκονται εκεί από την πρώτη σοκολάτα Παυλίδης που κυκλοφόρησε το μακρινό 1861, τότε κάτι σημαίνουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια μικρή έρευνα. Και βρήκα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα…
Μια ντουζίνα μετάλλια
Το «Γλυκισματοποιείον» της Αιόλου
Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σοκολατοποιίας αρχίζει το 1841 όταν ο Σπυρίδωνας Παυλίδης ανοίγει στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης το «Γλυκισματοποιείον» του. Τότε, δεν πουλάει ακόμα σοκολάτες, αλλά δημοφιλή γλυκά της εποχής όπως μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα κ.α. Ο Σπυρίδωνας είναι, όμως, ανήσυχο πνεύμα. Ταξιδεύει πολύ, δοκιμάζει, γνωρίζει όλα τα καινούργια θαυμαστά πράγματα του κόσμου. Το 1852, λοιπόν, παρουσιάζει στο «Γλυκισματοποιείον» την πρώτη σοκολάτα που είδαν ποτέ οι Αθηναίοι, σε μορφή ρόφημα.
Η ιστορία πίσω από τον χαρακτηρισμό «Σοκολάτα Υγείας»
Μαζική παραγωγή σοκολάτας: ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής
Μέχρι το 1870 η σοκολάτα παράγεται με τη χειροκίνητη μηχανή που προαναφέραμε και πωλείται στο «Γλυκισματοποιείον» της οδού Αιόλου. Το 1871, όμως, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης εισάγει από το εξωτερικό ένα ατμοκίνητο μηχάνημα με το οποίο ξεκινάει τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, που καθορίζει μια νέα, βιομηχανική εποχή… Θυμηθείτε ότι βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα, στη μέση της βιομηχανικής επανάστασης, που για την Ελλάδα όμως μόλις αρχίζει. Το 1876 είναι η χρονιά που ουσιαστικά γεννιέται η Σοκολατοποιία Παυλίδη, καθώς τότε ξεκινάει η λειτουργία του εργοστασίου στην οδό Πειραιώς, εδώ ακριβώς δηλαδή που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.
Φέτος η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη κλείνει 160 χρόνια ζωής. Για εμένα, όμως, το πραγματικά σπουδαίο δεν είναι ότι κατάφερε να συμπληρώσει περισσότερο από 1,5 αιώνα ζωής, αλλά το γεγονός ότι παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ακριβώς όπως και η συσκευασία της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.