- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Save one Seat: Κλείσε τραπέζι τώρα, σώσε ένα εστιατόριο αύριο!
Μια ελπίδα για τα αγαπημένα μας στέκια
Η μη κερδοσκοπική δράση Save one Seat σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις ένα voucher και να το εξαργυρώσεις στο αγαπημένο σου εστιατόριο μετά την πανδημία
Όσο κυλούν οι μέρες αυτού του δεύτερου lockdown, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι οι συζητήσεις μας αρχίζουν ή τελειώνουν κάπως έτσι: «Πότε επιτέλους θα πάμε για ένα κρασί;», «Λοιπόν, με το που ανοίξουν τα εστιατόρια, ραντεβού στο Χ (όπου Χ συμπληρώστε το στέκι σας), «Πόσο πολύ μου έχει λείψει ένα ποτό!». Ναι, από μία άποψη ήταν ωραία που γονατίσαμε τις κουζίνες μας, που μάθαμε επιτέλους να φτιάχνουμε αυθεντική καρμπονάρα και σπιτικό ψωμί. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς... τα εστιατόρια μας λείπουν. Και μας λείπουν πολύ. Δεν είναι μόνο η εμπειρία του φαγητού από έμπειρα χέρια που νοσταλγούμε, αλλά και η μουσική, οι άνθρωποι, οι χώροι, η ατμόσφαιρα, η ροή της καθημερινότητας και όλα όσα σκηνοθετούν αυτό που ονομάζουμε «στέκι».
Όσο, όμως, εμείς περιμένουμε να περάσει η καταιγίδα και να ξεχυθούμε πάλι ασφαλείς εκεί έξω, μερικές φορές από τη λαχτάρα ξεχνάμε κάτι: δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μετά την καταιγίδα θα βρούμε τα στέκια μας στη θέση τους. Με αυτή την καθόλου ευχάριστη σκέψη έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο για στήριξη της εστίασης από το ίδιο το κοινό της. Η διαδικασία είναι απλή: οι θαμώνες ενός εστιατορίου αγοράζουν ένα voucher με δικαίωμα να το εξαργυρώσουν όταν το εστιατόριο ανοίξει πάλι. Ουσιαστικά κλείνεις τραπέζι τώρα για όταν περάσει όλο αυτό. Ή αλλιώς… Save One Seat.
To Save One Seat (SOS) είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τους Global Shapers, ένα δίκτυο νέων ανθρώπων 20-30 ετών, γεννημένο από το World Economic Forum, με την υποστήριξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της πλατφόρμας e-table. Πρόκειται για μία εντελώς μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία: για κάθε voucher που αγοράζεται δεν παρακρατείται καμία προμήθεια για την υπηρεσία, καθώς ο σκοπός του είναι να τονώσει τη ρευστότητα των εστιατορίων και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.
Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Save One Seat θα βρεις εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους –ίσως- και το δικό σου στέκι. Έχεις την επιλογή να αγοράσεις ένα voucher των €15, €25 ή €40, το οποίο ισχύει για 12 μήνες (ή παραπάνω αν τα μέτρα για τον covid-19 παραταθούν) και μπορείς να το εξαργυρώσεις όταν το εστιατόριο ανοίξει και πάλι. Το χρηματικό ποσό πιστώνεται αυτόματα στο λογαριασμό της εκάστοτε επιχείρησης. Έτσι, το μαγαζί της επιλογής σου θα έχει άμεση ρευστότητα για να ξεκινήσει ξανά να λειτουργεί. Με άλλα λόγια, κλείνεις ένα τραπέζι σήμερα και… σώζεις ένα εστιατόριο αύριο! Ωραία ιδέα και κυρίως ωραία κίνηση για τα εστιατόρια που αυτή η χρονιά στάθηκε τόσο σκληρή μαζί τους, αλλά και για όσους από εμάς δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον κόσμο χωρίς τα αγαπημένα στέκια της ζωής μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.