Ο νεαρός και πολύ ταλαντούχος σεφ Γιώργος Κόντας μπλέχτηκε εντελώς τυχαία με τη μαγειρική αλλά τώρα πια που είναι επαγγελματίας δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ασχολείται με κάτι άλλο. Δουλεύει συνέχεια καινούργιες συνταγές, διαβάζει βιβλία και ταξιδεύει ψάχνοντας τις τοπικές κουζίνες και τα καταπληκτικά, «άγνωστα» καλούδια της Ελλάδας. Αδυναμία του τα ψάρια και τα θαλασσινά τα οποία τιμά ιδιαιτέρως στις δημιουργίες του. Δηλώνει ενθουσιασμένος με την τωρινή του συνεργασία στο Άμα Λάχει Στης Νεφέλης, το καινούργιο ελληνικό μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων, γιατί μπορεί να υπηρετεί την αθάνατη ελληνική παράδοση με πιάτα στα οποία ο ίδιος προσθέτει την δική του σύγχρονη και φρέσκια ματιά.
Υλικά για 6 άτομα:
Για το ρύζι:
120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ καστανό ρύζι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μεσαίες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
50 γρ. ξανθιές σταφίδες
100 γρ κουκουνάρι
λευκό κρασί για το σβήσιμο
1 lt ζωμό λαχανικών σπιτικό ή εναλλακτικά κάποιο κύβο
αλάτι χονδρό
Για τα καλαμαράκια:
120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό καλαμαράκια πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
λευκό γλυκό κρασί για το σβήσιμο
1 lt ζωμό λαχανικών σπιτικό ή εναλλακτικά κάποιο κύβο
4 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το πράσινο μέρος του
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
μαύρο σησάμι
Εκτέλεση:
(το ρύζι) Σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και με ξύλινη κουτάλα το καβουρδίζουμε καλά, να γυαλίσει και να γίνει κάπως διάφανο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το χονδρό αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε το ρύζι μέχρι να πιει το ζωμό του. Αποσύρουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι.
(τα καλαμαράκια) Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσουν τα καλαμαράκια να τσιγαρίζονται. Σε αυτό το σημείο σβήνουμε με το γλυκό κρασί, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου, το κλαδάκι της φρέσκιας ρίγανης και το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα καλαμαράκια να σιγομαγειρευτούν σκεπασμένα. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδου και το κλαδάκι ρίγανης.
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε μέρος του βρασμένου καστανού ρυζιού και ενσωματώνουμε μέρος των βρασμένων καλαμαριών. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαύρο σησάμι. Σερβίρουμε.
Άμα Λάχει Στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, Εξάρχεια, 210 3845978
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.