- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο γύρος του κόσμου με ένα πηρούνι
6 προτάσεις στην Αθήνα για γευστικά ταξίδια από τη Στοκχόλμη ως την Τεχεράνη
Λατρεύουμε την ελληνική κουζίνα, πολύ συχνά χορταίνουμε απολαυστικά και με την ιταλική, τα μπέργκερς που μας μεγάλωσαν θα αφήνουν πάντα μια γεύση αμερικανιάς στην άκρη της γλώσσας… Όμως όλα αυτά δεν εξάπτουν τη φαντασία μας, οι μυρωδιές κι οι γεύσεις τους μας είναι από παλιά γνώριμες, οικείες. Η όρεξή μας ζητάει κάτι που να μην έχουμε ξαναδοκιμάσει, κάτι που να έχει αέρα εξωτικό και να μας ταξιδεύει. Εντοπίσαμε έξι εστιατόρια στην Αθήνα με «αλλιώτικες» κουζίνες και σας τα παρουσιάζουμε.
Gostijo, το σεφαραδίτικο
Σεφαραδίτες (ή Σεφαρδίτες) λέγονται οι Εβραίοι που διώχθηκαν από την Ισπανία στο τέλος του 15ου αιώνα και εγκαταστάθηκαν στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό στην πεντανόστιμη κουζίνα τους θα συναντήσεις επιρροές από όλα αυτά τα μέρη. Το μενού του Gostijo περιλαμβάνει γεύσεις γνωστές, όπως φαλάφελ με σως ταχίνι, ταμπουλέ και λιβανέζικη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγανούζ, καθώς και άλλες λιγότερο οικείες, όπως το Mujjadera (μεσανατολίτικο φακόριζο με καραμελωμένα κρεμμύδια) και το Poyo asado (κοτόπουλο με σεφαραδίτικη μαρινάδα στη σχάρα).
Αισώπου 10, Ψυρρή, 210 3233825


Aναχίτα, το περσικό
«Όπου στη δυτική κουζίνα έχει πατάτες, στη δική μας θα βρεις ρύζι», λέει ο Ματζίτ, ο Πέρσης ιδιοκτήτης του μαγαζιού. Tο Αναχίτα σερβίρει υπέροχα πιλάφια για όλα τα γούστα (αν θες τη γνώμη μου τα καλύτερα είναι αυτά με τα κρατσανιστά συστατικά όπως τα κουκουνάρια), πιάτα με πολύ σαφράν, φρέσκο άνιθο και μαϊντανό και κεμπάπ από κοτόπουλο, μοσχάρι ή αρνί. Εκτός από τσίπουρο, το οποίο αγαπάνε πολύ οι Πέρσες, μπορείς να συνοδέψεις το φαγητό σου με το παραδοσιακό περσικό ποτό doogh που φτιάχνεται από γιαούρτι, σόδα και δυόσμο και παρασκευάζεται στη Μέση Ανατολή από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 3, Χαλάνδρι, 210 6891222


Βαλεντίνα, το ρώσικο
Η Βαλεντίνα, το ταβερνάκι της Καλλιθέας με τη ρώσικη κουζίνα, έχει εδώ και χρόνια ορκισμένους φαν. Εδώ θα φας πιροσκί (με κιμά, πατάτα, τυρί), μαντί (πουγκάκια από ζυμάρι με ζεστό κρέας στο εσωτερικό τους), ζεστές σούπες (εννοείται μπορς συμπεριλαμβανομένου) και σασλίκ (παραδοσιακό σουβλάκι από κρέας αρνιού που σχεδόν λιώνει μόλις το βάλεις στο στόμα σου). Μαστ η τετραπλή σαλάτα που σερβίρεται στο μαγαζί και η οποία ενθουσιάζει όποιον τη δοκιμάζει, με παντζαροσαλάτα, μανιταροσαλάτα, καροτοσαλάτα με σκόρδο και, φυσικά, ρώσικη σαλάτα. Να πάρετε οπωσδήποτε χύμα βότκα.
Λυκούργου 235, Καλλιθέα, 210 9431871


Safka, το σκανδιναβικό
Η μόνη σχέση των περισσότερων από μας με τη σκανδιναβική κουζίνα είναι τα κεφτεδάκια του ικέα, ας το παραδεχτούμε. Το Safka είναι το ιδανικό μέρος για να μας διαφωτίσει επί του θέματος και μάλιστα με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, αφού ο Samu Koskinen είναι top chef στην Φινλανδία (και αδελφός της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου, Marika). Θαλασσινά και κρέατα, σούπες και σαλάτες (μία εκ των οποίων με κρέας τάρανδου) με σπιτικά καπνισμένους σολωμούς, λαχανικά τουρσί και περίεργες πεντανόστιμες σαλτσούλες. Τα οποία συμπληρώνουν ιδανικά οι τρομερές βότκες Akvavit και Koskenkorva (αυτή η τελευταία, μεγάλη δύναμη). Το Safka διοργανώνει επίσης βραδιές Scapas (σα να λέμε σκανδιναβικών tapas) με πιάτα από € 3 έως € 5 και τις Κυριακές σερβίρει brunch.
Μ. Αλεξάνδρου 80-82 & Πηλέως, Κεραμεικός, 210 5243340


Μικρά Ασία, το τούρκικο-κουρδικό
Εστιατόριο θησαυρός με τουρκο-κουρδική κουζίνα που ανήκει σε οικογένεια συμπαθέστατων Κούρδων. Λιγότερο «εξωτικό» από τα υπόλοιπα της λίστας αυτής, αλλά αν σ’ αρέσουν αυτές οι γεύσεις είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα έρχεσαι και θα ξανάρχεσαι για να τρως ζουμερά κεμπάπ, παστουρμαδόπιτα, εζμέ (καυτερό ντιπ λαχανικών) και έναν από τους καλύτερους μπακλαβάδες που έχουμε φάει. Φεύγεις ευτυχισμένος και αποκλείεται να πληρώσεις πάνω από €10-12.
Μοσχονησίων 20, Πλ. Αμερικής, 210 8644698


Barin, το (καινούριο) ρώσικο
Διαβάζοντας το μενού παρελαύνουν μπροστά σου πιάτα που φαντάζεσαι να τρώει ένας τσάρος στο πλουσιοπάροχο δείπνο του σε μια κατάφωτη σάλα με βαρείς πολυελαίους: ρέγγα à la russe με αρωματικά βότανα, ταρτάκι συκωτιού, κρέπα γκιπούρ με σπιτικό παστό σολωμό και φιλέτο πάπιας με σως φρούτων του δάσους. Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να παραγγείλεις και «σολωμό του τσάρου», ένα πιάτο με γαρίδες κοκτέιλ, κρέμα γάλακτος, κόκκινο χαβιάρι και μαγιονέζα. Το Barin άνοιξε πριν λίγες μόλις μέρες και υπόσχεται μεγαλειώδη χειμωνιάτικα δείπνα. Δεν είναι αυτό ακριβώς που θα λέγαμε φτηνό, αλλά ή τρως σαν τσάρος ή όχι.
33η Οδός 13 Ελληνικό, 210 9635416


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.