- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Χυτήριο, μια τίμια, ρεαλιστική κουζίνα
Αν αποτέλεσμα της κρίσης είναι ένας εξαιρετικός σεφ, με μεγάλη εμπειρία και διεθνή καριέρα, να ανοίγει εστιατόριο σε μια γειτονιά προσφέροντας αριστουργήματα σε πολύ προσγειωμένες τιμές, τότε, ναι, μας αρέσουν πολύ αυτά τα νέα δεδομένα…
Ο Κώστας Συντάκας, στο στέκι του στον Άγ. Δημήτριο, πίσω από το μετρό, έστησε ένα χώρο που μοιάζει με σύγχρονη, σπιτική τραπεζαρία. Με συνδυασμούς του γκρίζου-μοβ, με ανάλαφρες κατασκευές σε ανοιχτόχρωμο ξύλο και με «πατριδογνωσία» μέσω των ελληνικών προϊόντων που είναι στοιχισμένα σε προθήκες, το παλιό χυτήριο του πεθερού του άλλαξε εντελώς όψη. \
Ο σεφ μέσα από τα πιάτα του επικοινωνεί τη δική του άποψη για τη νέα και ρεαλιστική ελληνική κουζίνα: εκλεκτά προϊόντα παραγωγών, ειλικρινείς, ντελικάτες και μαζί «στοργικές» γεύσεις, τιμές εξόχως φιλικές.
Ο κατάλογος είναι ταξιδάκι αναψυχής σε γεύσεις ελληνικές, με επιρροές όμως που τις απογειώνουν. Όπως παραδείγματος χάρη τα ταπεινά «φρέσκα αυγά με λουκανικάκι καραμανλίδικο και πιπεριά Φλωρίνης» (€3,80), που στην πραγματικότητα είναι αυγά μπρουιγιέ τέλεια σερβιρισμένα πάνω σε χοντρή φέτα από προζυμένιο ψωμί. Όταν ο κατάλογος αναφέρει ψάρια (αντί €5,80), σημαίνει σαρδέλες με γκρεμολάτα (λάδι, σκόρδο, λεμόνι) και μυρωδικά μαζί με κουκουνάρι και λάδι στο φούρνο. Άλλο παράδειγμα μαγειρευτού το γνωστό μας χταπόδι με μακαρονάκι, εδώ φτιάχνεται με δεντρολίβανο, πράσινη ελιά και μπισκ γαρίδας – σκέτο μεγαλείο.
Δεν υπάρχει τέλος σ’ αυτό το παιγνίδι γεύσεων, ο σεφ το αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με τα κέφια του και τις εποχές. Το μοσχαράκι έχει τη νοστιμιά από τα άγρια ελληνικά μανιτάρια, τα ραβιόλια είναι γεμιστά με κατίκι και σπανάκι κι έχουν σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με γλυκάνισο και κόκκινο πιπέρι.
Κι ακόμη, υπάρχει πεντανόστιμη ψητή γουρνοπούλα (όπως τη λένε και στην Καλαμάτα, απ’ όπου ο Κώστας κατάγεται), ψημένη με χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρέσκια ρίγανη, αλλά και η περίφημη μπογάνα, αρνάκι ψημένο στη γάστρα μέχρι να μελώσει ατελείωτες ώρες μαζί με πατατούλες λουκουμάτες.
Στο αγαπημένο κεφάλαιο «γλυκά» υπάρχουν μους σοκολάτα, τσιζκέικ με γιαούρτι και αγριοκέρασο, φρέσκο ζεστό γαλατομπούρεκο, γιαούρτι με γλυκά κουταλιού σπιτικά, όλα τους γνωστά και «συνηθισμένα» πράγματα, εδώ όμως, πιστέψτε με, είναι άλλη εμπειρία.
Κλείνοντας να πω ότι με τρελό-τρελό φαγοπότι και κρασί ο λογαριασμός φτάνει στα €12-15. Ανοιχτά είναι κάθε μέρα από το μεσημέρι, οι τυχεροί της περιοχής έχουν και delivery, ο σεφ αναλαμβάνει και κάθε είδους εκδηλώσεις, μικρές ή και μεγαλύτερες.
Αϊδινίου 9, Άγ. Δημήτριος, όπισθεν σταθμού μετρό «Άγ. Δημήτριος», δίπλα στο MetroMall, 210 9713282
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.