- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα από τον πειραματισμό και τις αδιάκοπες καινοτομίες του. Η γαστρονομία οφείλει πολλά στο εστιατόριο «elBulli», όπως λένε αυτοί που ξέρουν (βλέπε Άντονι Μπουρντέν, που την τελευταία μέρα λειτουργίας του εστιατορίου γύρισε ένα «εορταστικό» τηλεοπτικό επεισόδιο), όπως πιστοποιείται και από την έκθεση «elBulli: Ferran Adrià & The Art of Food», στο Somerset House του Λονδίνου. Μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, σκίτσα, μενού, διαγράμματα και αρχειακό εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η αξιοσημείωτη ιστορία ενός εστιατορίου που διακρίθηκε για τις εμπνεύσεις, τη διορατικότητα και την επινοητικότητα του δημιουργού του.
Παίρνοντας το όνομά του από το μπουλντόγκ του αρχικού ιδιοκτήτη, το «elBulli» ανέτρεψε το τουριστικό τρίπτυχο μπίρα-σάντουιτς-καλύβα της Κόστα Μπράβα μετατρέποντάς την σε έναν παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό. Πώς έγινε αυτό; Χάρη, φυσικά, στην αφοσίωση και την ευρηματικότητα του Φεράν Αντριά, ενός σεφ που συμπλήρωσε την εμπειρία του φαγητού με χιούμορ, εκπλήξεις, προκλήσεις και υποχρέωσε τους πελάτες του να συμμετέχουν στο φαγοπότι και με τις πέντε αισθήσεις τους.
Ο Φεράν Αντριά έπαιξε με τις γεύσεις αλλά και με τις υφές, χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να μαγειρέψει απίστευτα πιάτα, ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά μεγάλων σεφ. Την ίδια στιγμή, ήταν σχολαστικός και αυστηρός, επενδύοντας στη λεπτομέρεια. (στην έκθεση μπορεί να δει κανείς μοντέλα με πλαστελίνη για το πώς ακριβώς έπρεπε να βγαίνει ένα πιάτο από την κουζίνα του).
Το «elBulli» υπήρξε κάτι περισσότερο από εστιατόριο ενσωματώνοντας στο περιβάλλον, τις πρακτικές και τη φιλοσοφία του την τέχνη, τη γραφιστική, τη μουσική, την επιστήμη. Στα εγκαίνια της λονδρέζικης έκθεσης, ο Φεράν δήλωσε: «Ακόμα κι αν το εστιατόριο έχει πλέον κλείσει, το πνεύμα του παραμένει ζωντανό, και αυτή η έκθεση είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί έτσι. Σε κάποιους ελπίζω ότι θα ξυπνήσει καλές αναμνήσεις, σε κάποιους άλλους θα δώσει μια γεύση του τι σημαίνει μια φίνα γαστριμαργική εμπειρία που δεν υπάρχει όμοιά της. Η έκθεση είναι μια ωδή στη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την καινοτομία, το ταλέντο και την ομαδική εργασία στο “elBulli”, κυρίως όμως είναι μια ωδή στους παγκοσμίου φήμης σεφ που εκπαιδεύτηκαν μαζί μας και μετέφεραν αυτές τις αξίες στα δικά τους εστιατόρια σε όλον τον κόσμο».
Η έκθεση «elBulli: Ferran Adrià and The Art of Food» φιλοξενείται μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.


© Matthiew Lloyd

Ο Φεράν Αντριά © Matthiew Lloyd

© Matthiew Lloyd

Andrew Rae

Μοντέλα πλαστελίνης για την εμφάνιση των πιάτων © Palau-Robert

Η ομάδα του elBulli στην κουζίνα. © Maribel Ruíz de Erenchun
Ο Άντονι Μπουρντέν και το No Reservation στο elBulli
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.