- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εξωμεριά: Το αγαπημένο μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται στην Τήνο
Όλη η νησιώτικη παράδοση «κρυμμένη» στα Υστέρνια
Θυμάσαι εκείνη την κρύα νύχτα του χειμώνα που έκλεινες τα μάτια και ονειρευόσουν ένα μέρος που θα βλέπεις θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι; Αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα, βρίσκεται στην Τήνο, στα Υστέρνια και λέγεται Εξωμεριά. Αν και θα μπορούσε να λέγεται μπαλκόνι του Αιγαίου αφού η θέα στ’ αλήθεια θα σου κόψει την ανάσα.

Το Εξωμεριά, όμως, είναι και πολλά άλλα. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ φιλόξενο - θα σε αντιμετωπίσουν σαν ένα παλιό φίλο. Και είναι μια τέλεια επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Δυνατό του σημείο η πλούσια λίστα κρασιών και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του, αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, από τις 9 το πρωί που ανοίγει για τον πρώτο καφέ της ημέρας και την πρώτη ματιά στο πέλαγος.
Το Εξωμεριά έχει από τα καλύτερα brunch που έχεις δοκιμάσει. Νόστιμα και δυναμωτικά - κι αν αργήσεις λίγο, δεν πειράζει, τα σερβίρει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι βασικές προτάσεις είναι οι παραδοσιακές: στραπατσάδα, καγιανάς, καπίρα, πάντα με ντόπια τηνιακά προϊόντα. Τα οποία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στο μενού του, από τις φρέσκιες σαλάτες, τα ορεκτικά, τα κρεατικά, τα ζυμαρικά.


Η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12 το βράδυ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φας, μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου στην μπάρα η οποία βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο (μπροστά στο μπαλκόνι που λέγαμε). Η wine list είναι μεγάλη και πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελείται από κρασιά του Αιγαίου, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με μια ποικιλία τυριών. Το Εξωμεριά, που το βράδυ βάζει ωραίες lounge καλοκαιρινές μουσικές, ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις, έχει να σου προτείνει και κάποια πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ.

Ιδιαίτερα γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που ευδοκιμούν στην Τήνο, ακόμα και στον κήπο της αυλής τους μερικά από αυτά, ώστε όταν τα δοκιμάσεις να σου μείνει η «γεύση» του νησιού. Μεταξύ αυτών, το frozen martini από τοπική ρακή «νοτισμένη» με δενδρολίβανο και γκρέιπφρουτ, το μοναδικό slushie από τοπικό λικέρ αγκινάρας, αλλά και δροσιστικό τσάι του βουνού με ρακή, μαστίχα και ταμπάσκο στο ή μαρμελάδα από σύκα, λεμόνια και βερίκοκα του μπαξέ τους, που συνδυάζονται με κανελένια βότκα και σιρόπι βασιλικού.

Όπως καταλαβαίνεις, το μεράκι εδώ περισσεύει, όπως και η αγάπη για την ντόπια παράδοση και το νησί. Κι εσύ θα τα αγαπήσεις όλα αυτά.
Τήνος, Υστέρνια, 2283031552, fb: εξωμεριά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.