- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Όσα δοκίμασα ένα βράδυ στο Varoulko, λίγο πριν (ξανά) πάρει αστέρι Michelin
Τα καινούργια πιάτα του Λεύτερη Λάζαρου εξηγούν γιατί ο σεφ δεν σταματάει να παίρνει βραβεία
Τα βράδια στο Μικρολίμανο, έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε πλοίο. Εστιατόρια ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε κάνουν να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο γευστικό καράβι που η ρότα του εξαρτάται από ποιο φινιστρίνι θα διαλέξεις να ανοίξεις. Το πιο λαμπρό και υποσχόμενο απ’ όλα, είναι εκείνο που έχει ένα άστρο από πάνω του να το φωτίζει επί δεκαπέντε συναπτά έτη.
Στη γυάλινη πόρτα του Varoulko τα κόκκινα αυτοκόλλητα ενημερώνουν: «Michelin 2002» (το πρώτο που δόθηκε σε ελληνικό εστιατόριο), «Michelin 2003», «Michelin 2004» και οι χρονιές περνάνε μετρώντας αστέρια έως το 2016. Φαντάζομαι ότι από χθες, άλλο ένα αστέρι, αυτό με την επιγραφή 2017, βρήκε τη θέση του στην πόρτα της ατμοσφαιρικής σάλας, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον οδηγό Michelin, το Varoulko και ο σεφ του, Λευτέρης Λαζάρου, κατέκτησαν και πάλι τη λαμπρή επιβράβευση.

Λίγες μέρες πριν το πολυπόθητο, έχω έρθει στο Varoulko για να δοκιμάσω τα καινούργια πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου, που μάλιστα φέτος συνεργάζεται με έναν πολύ καλό σεφ, τον Γιάννη Παρίκο.Έχω έξαψη και προσμονή... Το βλέμμα μου πλανιέται γύρω-γύρω και συχνά κάπου σταματά. Στους υπέρκομψους σερβιτόρους, στον ατμοσφαιρικό φωτισμό, στη θάλασσα, που δεν μπορώ να πιστέψω πόσο κοντά της κάθομαι, στο χαμόγελο του Λευτέρη Λαζάρου που μισοκρύβεται κάτω από τα μουστάκια του.
Ξέρω πως αυτό που θα ακολουθήσει, δεν είναι συνηθισμένο δείπνο, είναι εμπειρία. Η γεύση έχει περίεργη σχέση με το συναίσθημα. Έχει τη δύναμη να κινητοποιεί αναμνήσεις πολύ μακρινές και (λιγότερο συχνά) καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που νιώθεις τη στιγμή που τρως κάτι. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, λίγοι μπορούν να το καταφέρουν. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από αυτούς.


Θα ήθελα να αναφέρω λοιπόν τα καινούργια πιάτα, τα πιάτα που έφαγα, όσο πιο λιτά γίνεται. Πλην του πιάτου, δεν έχουν ανάγκη από άλλο στολίδι. Δοκιμάσα τόνο με shiso, τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας, μαύρο σουσάμι, ντομάτα και soya. Καλαμάρι ψητό ελληνικής αλιείας με κρέμα ταραμά, ψητό μαρούλι και ζελεδάκια ούζου. Χριστόψαρο με τριλογία αγκινάρας Ιερουσαλήμ και σιναπόσπορο. Παναρισμένο αυγό με καπνιστό χέλι και μους πατάτας (πιθανότατα ένα πιάτο που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου). Για το τέλος ήρθε μια crème brulee, αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης και θυμάρι, αχλάδι ποσέ και παγωτό ρούμι. Απλά, κομψά και υπέροχα. Μερικές φορές, είναι καλύτερα να σιωπούμε για να απολαύσουμε τη γεύση της στιγμής με όλες μας τις αισθήσεις.

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.