- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τσικνοπέμπτη στο σπίτι: Συμβουλές και συνταγές για να τσικνίσεις
Μικρά μυστικά για να γίνει η βραδιά τρικούβερτο τσικνιστό γλέντι
Τσικνοπέμπτη: Τσίκνισμα στο σπίτι, tips, συνταγές για κρέας, σάλτσες, που θα αγοράσεις κρασί
Παραδοσιακή γιορτή της ταβέρνας αλλά έχει και το σπίτι τη χάρη του. Η παρέα μαζεμένη, τα κάρβουνα να «χωνεύουν» και το κρασί να ρέει. Σου δίνουμε τα μικρά μυστικά για να γίνει η βραδιά τρικούβερτο τσικνιστό γλέντι.
Μερικές αλήθειες που μου έμαθε η ζωή για την Τσικνοπέμπτη
- Το κρέας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς. Πήγαινε στο χασάπη που εμπιστεύεσαι περισσότερο από τον κολλητό σου και μην κάνεις εκπτώσεις.
- Το κρέας είναι ο νούμερο ένα σταρ, αλλά για ένα καλό show χρειάζονται και οι δεύτερες φωνές. Δώσε λοιπόν βάση στα παρελκόμενα. Σαλάτες (τουλάχιστον 3 είδη), φέτα που θα πάει σύννεφο, ψωμί (ψημένο στη σχάρα με λαδορίγανη), πίτες, και εννοείται ένα βουνό τηγανητές πατάτες. Πού πας χωρίς τηγανητή πατάτα;
- Καλό το τζατζίκι και άνοιξε πυρ κατά βούληση, αλλά μη μείνεις μόνο σε αυτό. Υπάρχει κι η μελιτζανοσαλάτα, η τυροκαυτερή, η τυροσαλάτα. Όλες τους κάνουν τέλειο ταίρι με τα ψητά.
- Υπάρχουν σάλτσες που μαγικά απογειώνουν το κρέας. Κάνε μια πρόχειρη έρευνα αγοράς, αρχίζοντας από τις νέες grill sauces της Hellmann’s. Απλά θεϊκές.
- «Γλυκάκι υπάρχει;». Διάλεξε κάτι σιροπιαστό και κολασμένο. Γαλακτομπούρεκο, ας πούμε. Ή, αν είσαι κομψός, γιαούρτι με γλυκό κουταλιού. Δροσιστικό.
Μπες στο ψητό!
Το κρέας θέλει κόκκινο κρασί. Οι κάβες έχουν τα καλύτερα.
Οινοθήκη
Αγιωργίτικο Λαντίδη (€9,50), Νεμέα Πέτρα και Φως του Γιώργου Λαφαζάνη (€9,50), ημίγλυκο χύμα «Αμπέλου μύθοι» του Κουτσοδήμου (€4,50/1,5 λίτρο) και Μerlot του κτήματος Μπριντζίκη με €8,90 και χύμα με €4,50/1,5 λίτρο. Μπουμπουλίνας 46& Μετσόβου, 2108210687
Οινότυπο
Τρία ερυθρά κρασιά δεξαμενής που πάνε καλύτερα με τα ψητά: βιολογικό Μerlot από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης (€4,40), ξηρή Μαυροδάφνη (€4), Αγιωργίτικο (€3). Χ. Τρικούπη 98, Εξάρχεια, 2103616274
Αμπελοφιλοσοφίες
Κτήμα Μπουγιούρη Merlot Ερυθρός (€7), κτήμα Καριπίδη Merlot Ερυθρός (€10) και κτήμα Μανουσάκη Syrah (€16). Μόνο για την Τσικνοπέμπτη όλα τα ερυθρά κρασιά προσφέρονται με έκπτωση 10%. Κειριαδών 81, Πετράλωνα, 2103421041
Η πιο εύκολη συνταγή για μπριζόλα
Στο τραπέζι σου σε 15 λεπτά!
Έχει λιγότερες από 400 θερμίδες και μπορείς να το φτιάξεις μέσα στο επόμενο τέταρτο.
Υλικά για 4 άτομα
4 μπριζόλες της αρεσκείας μας, με πάχος περίπου 2,5-3 εκ.
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
¼ του φλιτζανιού ζωμός βοδινού
1 φλιτζάνι ντοματάκια
2 φλιτζάνια ρόκα
1 κ.σ. βαλσάμικο
Εκτέλεση
Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες με μια γενναία δόση από αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση. Μόλις το λάδι κάψει, ρίχνουμε τις μπριζόλες και τις σοτάρουμε για 5-10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο πιάτο και τις αφήνουμε να «ξεκουραστούν», όσο εμείς φτιάχνουμε τη σος.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμυδάκι, μαζί με δύο κουταλιές ζωμού. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό, τη ρόκα και το βαλσάμικο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει η ρόκα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο πιάτο με τις μπριζόλες. Περιχύνουμε με το ζουμάκι και σερβίρουμε αμέσως.
Tip: Για ακόμη περισσότερη γεύση σοτάρουμε τις μπριζόλες σε δύο κουταλιές της σούπας σάλτσα American Smokey Barbecue της Hellmann’s.
Νοστιμιές στο τηγάνι
Κλασική, τιμημένη χοιρινή τηγανιά
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 λεμόνι
3 κουταλιές μουστάρδα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 πιπεριές (όποιες μας αρέσουν)
Αλάτι
Πιπέρι ή/ και πάπρικα καυτερή
Ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κρέας με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μουστάρδα. Σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένα σε φέτες. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και αν χρειαστεί προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι νερό για να πάρει μια τελευταία βράση.
Λάιτ εναλλακτική: χρησιμοποιούμε κοτόπουλο αντί για χοιρινό και πράσο αντί για κρεμμύδι.
Extra tip: Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά και ευκολία, μπρούμε να μαρινάρουμε το κρέας στη σάλτσα Brazilian Spicy Churraso της Hellmann’s.
Το ψητό κρέας είναι από μόνο του μεγάλη λιχουδιά. Κάθε τι καλό όμως μπορεί να γίνει και καλύτερο. Οι νέες σάλτσες της Hellmann’s εμπνευσμένες από όλο τον κόσμο σε βοηθούν να φτάσεις το ψητό κρέας σε άλλα επίπεδα. Θα τις βρεις σε τρεις γεύσεις και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για να μαρινάρεις τα κρεατικά, για γλασάρισμα ή απλά για δίπλα στο πιάτο. Η American Smokey Barbecue Sauce έχει πλούσια καπνιστή γεύση που ταιριάζει υπέροχα με μπριζόλα και κοτόπουλο. Από την άλλη, η Australian Sweet Grill Sauce με τη γλυκιά, καπνιστή της γεύση πάει με το μοσχάρι και τα λουκάνικα. Τέλος, η Brazilian Spicy Churrasco Sauce, πικάντικη και καυτερή, είναι η απόλυτη σος για το χοιρινό. Τσέκαρέ τες και δώσε άλλη γεύση στην Τσικνοπέμπτη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.