Θεματα

Μεθυσμένοι σεφ

Εκπομπή μαγειρικής με πιωμένους μάγειρες ξεκινάει στη Γαλλία και ξεσηκώνει αντιδράσεις

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125796-282489.jpg

Φαντάσου δύο μεθυσμένους τύπους να μαγειρεύουν μπροστά στην κάμερα και να προτείνουν εξίσου μεθυσμένες συνταγές. Για την ακρίβεια δεν είναι εξαρχής μεθυσμένοι, αλλά πίνουν και φροντίζουν να γίνουν στη διάρκεια της εκπομπής. Το concept ανήκει σε μία καναδική εταιρεία παραγωγής στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, όπου αποτελεί ένα ήδη πετυχημένο πρόγραμμα με το όνομα «Les Recettes pompettes» (κάτι σαν «Οι μεθυσμένες συνταγές»). Εδώ και λίγο καιρό το πακέτο της εκπομπής αγοράστηκε από γάλλους παραγωγούς οι οποίοι όμως δυσκολεύονται με την προβολή της. Και αυτό γιατί υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από φορείς και κυβέρνηση και έτσι προς το παρόν τα γαλλικά επεισόδια θα παίζονται μόνο online.

image

Από το teaser της εκπομπής με καλεσμένο

τον δημοφιλή δημοσιογράφο – παρουσιαστή Stéphane Bern

Οι Γάλλοι παραγωγοί έχουν στα χέρια τους εκτός από τον δοκιμασμένο τίτλο και ένα καλό όνομα, αυτό του Monsieur Poulpe, ενός χαρισματικού νεαρού ηθοποιού-παρουσιαστή-μουσικού-σεναριογράφου, αρκετά αγαπητού στο γαλλικό κοινό. Σε κάθε επεισόδιο ο παρουσιαστής έχει έναν καλεσμένο και μαζί ξεκινάνε να πίνουν ενώ συγχρόνως συζητάνε και μαγειρεύουν – πάντα σε ένα σκηνικό κουζίνας. Οι καλεσμένοι δεν είναι μάγειρες αλλά συνήθως γνωστοί celebrities, δηλαδή ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι κ.λπ. και προτείνουν δικές τους συνταγές κάθε φορά.

Η όλη ιδέα έχει ήδη καλά πλασαριστεί στη Γαλλία με ένα teaser που παίζει αρκετά και με αρκετές συνεντεύξεις του παρουσιαστή. Σε μία από αυτές ο Monsieur Poulpe δήλωσε ότι ουσιαστικά με το αλκοόλ ο κάθε καλεσμένος απλώς απελευθερώνεται και γίνεται ο εαυτός του.

Το teaser της εκπομπής που ανέβηκε στις 31 Μαρτίου

Εκτός από την προετοιμασία, αρκετά καλά πηγαίνουν και οι αντιδράσεις. Καταρχάς υπάρχει σχετικός νόμος στη Γαλλία που αναγορεύει τη διαφήμιση αλκοόλ στις τηλεοράσεις αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε θετική προβολή του. Έτσι αποφασίστηκε προς το παρόν η εκπομπή να προβάλλεται αποκλειστικά μέσω του καναλιού στο youtube. Γρήγορα όμως ήρθε και η αντίδραση μίας μεγάλης οργάνωσης πρόληψης αλκοολισμού (Anpaa) που με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι πρόκειται για μία εκπομπή «ηλίθια και θλιβερή» αφού «οι διάφοροι σταρ των μίντια θα προβάλουν μία θετική εικόνα της μέθης, κάτι που κινδυνεύει να βρει μιμητές στους νέους θεατές».

image

O γάλλος παρουσιαστής και κωμικός Monsieur Poulpe

Το γεγονός ότι ο παρουσιαστής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ηλικίες 15-25 δίνει αυτά τα επιπλέον επιχειρήματα στους διαφωνούντες που μιλούν για «παραπλάνηση νέων». Λίγο αργότερα και μόλις 7 μέρες πριν την αναμενόμενη πρεμιέρα, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε δημόσια από τους παραγωγούς όχι μόνο να σταματήσουν αλλά ουσιαστικά και να αποκηρύξουν την εκπομπή. Η ανακοίνωση του υπουργείου που βγήκε με αφορμή το διαφημιστικό teaser της εκπομπής, το οποίο και ζητούν να αποσυρθεί, έκανε λόγο για «υποκίνηση σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

image

Σκηνή από την εκπομπή στην καναδική τηλεόραση

Ενώ οι μέρες περνούν και οι αντιδράσεις κορυφώνονται, οι παραγωγοί της εκπομπής, σε πείσμα όλων έσπευσαν σε ανάρτησή τους στη σελίδα τους στο Facebook να ανακοινώσουν ότι η προβολή του πρώτου επεισοδίου θα γίνει κανονικά την ημέρα που έχει προβλεφθεί. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να αναμείνουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά με το πρώτο επεισόδιo και αν αυτό θα είναι και το τελευταίο ή η αρχή μίας νέας –έστω ιντερνετικής– μόδας.

INFO

Η ιστοσελίδα της εκπομπής στο καναδικό κανάλι: http://vtele.ca/emissions/les-recettes-pompettes/

Το κανάλι της γαλλικής εκπομπής στο youtube όπου αναμένεται να μεταδοθεί το πρώτο επεισόδιο: https://www.youtube.com/channel/UCc_zXXkAcczSjR3U6zHlc-Q?nohtml5=False

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ