Μεθυσμένοι σεφ
Εκπομπή μαγειρικής με πιωμένους μάγειρες ξεκινάει στη Γαλλία και ξεσηκώνει αντιδράσεις
Φαντάσου δύο μεθυσμένους τύπους να μαγειρεύουν μπροστά στην κάμερα και να προτείνουν εξίσου μεθυσμένες συνταγές. Για την ακρίβεια δεν είναι εξαρχής μεθυσμένοι, αλλά πίνουν και φροντίζουν να γίνουν στη διάρκεια της εκπομπής. Το concept ανήκει σε μία καναδική εταιρεία παραγωγής στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, όπου αποτελεί ένα ήδη πετυχημένο πρόγραμμα με το όνομα «Les Recettes pompettes» (κάτι σαν «Οι μεθυσμένες συνταγές»). Εδώ και λίγο καιρό το πακέτο της εκπομπής αγοράστηκε από γάλλους παραγωγούς οι οποίοι όμως δυσκολεύονται με την προβολή της. Και αυτό γιατί υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από φορείς και κυβέρνηση και έτσι προς το παρόν τα γαλλικά επεισόδια θα παίζονται μόνο online.
Από το teaser της εκπομπής με καλεσμένο
τον δημοφιλή δημοσιογράφο – παρουσιαστή Stéphane Bern
Οι Γάλλοι παραγωγοί έχουν στα χέρια τους εκτός από τον δοκιμασμένο τίτλο και ένα καλό όνομα, αυτό του Monsieur Poulpe, ενός χαρισματικού νεαρού ηθοποιού-παρουσιαστή-μουσικού-σεναριογράφου, αρκετά αγαπητού στο γαλλικό κοινό. Σε κάθε επεισόδιο ο παρουσιαστής έχει έναν καλεσμένο και μαζί ξεκινάνε να πίνουν ενώ συγχρόνως συζητάνε και μαγειρεύουν – πάντα σε ένα σκηνικό κουζίνας. Οι καλεσμένοι δεν είναι μάγειρες αλλά συνήθως γνωστοί celebrities, δηλαδή ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι κ.λπ. και προτείνουν δικές τους συνταγές κάθε φορά.
Η όλη ιδέα έχει ήδη καλά πλασαριστεί στη Γαλλία με ένα teaser που παίζει αρκετά και με αρκετές συνεντεύξεις του παρουσιαστή. Σε μία από αυτές ο Monsieur Poulpe δήλωσε ότι ουσιαστικά με το αλκοόλ ο κάθε καλεσμένος απλώς απελευθερώνεται και γίνεται ο εαυτός του.
Το teaser της εκπομπής που ανέβηκε στις 31 Μαρτίου
Εκτός από την προετοιμασία, αρκετά καλά πηγαίνουν και οι αντιδράσεις. Καταρχάς υπάρχει σχετικός νόμος στη Γαλλία που αναγορεύει τη διαφήμιση αλκοόλ στις τηλεοράσεις αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε θετική προβολή του. Έτσι αποφασίστηκε προς το παρόν η εκπομπή να προβάλλεται αποκλειστικά μέσω του καναλιού στο youtube. Γρήγορα όμως ήρθε και η αντίδραση μίας μεγάλης οργάνωσης πρόληψης αλκοολισμού (Anpaa) που με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι πρόκειται για μία εκπομπή «ηλίθια και θλιβερή» αφού «οι διάφοροι σταρ των μίντια θα προβάλουν μία θετική εικόνα της μέθης, κάτι που κινδυνεύει να βρει μιμητές στους νέους θεατές».
O γάλλος παρουσιαστής και κωμικός Monsieur Poulpe
Το γεγονός ότι ο παρουσιαστής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ηλικίες 15-25 δίνει αυτά τα επιπλέον επιχειρήματα στους διαφωνούντες που μιλούν για «παραπλάνηση νέων». Λίγο αργότερα και μόλις 7 μέρες πριν την αναμενόμενη πρεμιέρα, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε δημόσια από τους παραγωγούς όχι μόνο να σταματήσουν αλλά ουσιαστικά και να αποκηρύξουν την εκπομπή. Η ανακοίνωση του υπουργείου που βγήκε με αφορμή το διαφημιστικό teaser της εκπομπής, το οποίο και ζητούν να αποσυρθεί, έκανε λόγο για «υποκίνηση σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».
Σκηνή από την εκπομπή στην καναδική τηλεόραση
Ενώ οι μέρες περνούν και οι αντιδράσεις κορυφώνονται, οι παραγωγοί της εκπομπής, σε πείσμα όλων έσπευσαν σε ανάρτησή τους στη σελίδα τους στο Facebook να ανακοινώσουν ότι η προβολή του πρώτου επεισοδίου θα γίνει κανονικά την ημέρα που έχει προβλεφθεί. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να αναμείνουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά με το πρώτο επεισόδιo και αν αυτό θα είναι και το τελευταίο ή η αρχή μίας νέας –έστω ιντερνετικής– μόδας.
INFO
Η ιστοσελίδα της εκπομπής στο καναδικό κανάλι: http://vtele.ca/emissions/les-recettes-pompettes/
Το κανάλι της γαλλικής εκπομπής στο youtube όπου αναμένεται να μεταδοθεί το πρώτο επεισόδιο: https://www.youtube.com/channel/UCc_zXXkAcczSjR3U6zHlc-Q?nohtml5=False
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.