- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα καινούργια εστιατόρια της χρονιάς
Νέα στέκια άνοιξαν μέσα στις γιορτές, κάποια σηκώνουν αυλαία τις αμέσως επόμενες μέρες. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Στο κέντρο της Αθήνας πιάνουν θέση όχι μόνο all day μικρομάγαζα που τα «κάνουν όλα και συμφέρουν» αλλά και κάποια που έχουν να μας πουν πιο ενδιαφέροντα από γαστρονομικής απόψεως πράγματα. Στη Βουλής 31-33 άνοιξε το (αυτή τη στιγμή talk of the town) Nolan, ένας χώρος μια σταλιά μεν, πολύ φωτεινός δε, με αρχιτεκτονικές γραμμές και λίγα τραπεζάκια έξω. Πήγα μόλις άνοιξε, πήρα τα πιο «ακραία» για τα γούστα μου πιάτα (δύο στα τρία είχαν θέμα το ωμό αυγό), ας όψεται η φίλη που ήταν μαζί μου και τρελαίνεται για βιετναμέζικη σούπα. Το Nolan, στο οποίο έχει ήδη πάει το σύνολο των φίλων μου και προσκυνάει, φιλοδοξεί να μας συστήσει σε μια fusion κουζίνα με λίγα, καλά υλικά και καθαρές γεύσεις, κι εγώ σκέφτομαι να ξαναπάω μια και ο Ελληνογιαπωνέζος σεφ Σωτήρης Κοντιζάς έχει το fusion στο DNA του και ταλέντο που έχει ακόμη πολλά να δείξει.
Πιο κάτω, σ’ ένα στενάκι της Ερμού, στην Κτενά 1, άνοιξε νέο, με παιχνιδιάρικο όνομα. Το Feedέλ (τρώω ελληνικά σε ελεύθερη απόδοση) με επεξήγηση από κάτω Urban Gastronomy είναι όμορφα φτιαγμένο, σε στιλ αυτό που λέμε «industrial», έχει και μια υπέροχη Φρίντα Κάλο σ’ έναν του τοίχο. Σεφ είναι ο πολύ καλός Λεωνίδας Κουτσόπουλος που προτείνει προχωρημένους ελληνικούς μεζέδες –πράσινη φάβα με τσορίθο και θυμάρι– και άλλα πιάτα με καλά ελληνικά προϊόντα. Ανοιχτό από το πρωί, έχει δυνατή μπάρα και πανέμορφο μικρό κηπάκο.

Feedέλ
Έχει και το Κολωνάκι καινούργιες ομορφιές... Μέσα στον Δεκέμβρη απέκτησε το δικό του Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου (εκεί που ήταν το Bistro Le Mignon), που με μεζεδάκια και ψαράκια το έχει ήδη αποκτήσει το κοινό του, μεσημέρι-βράδυ το βλέπω γεμάτο. Στην Τσακάλωφ, εκεί που για χρόνια ήταν η La Pasteria στήνεται πυρετωδώς ένα αναμενόμενο εδώ και καιρό project, το καινούργιο Abovo με σεφ και πάλι τον Μιχάλη Νουρνόγλου. Θα ανοίξει εντός της εβδομάδας.Μαθαίνω ακόμα πως το Simul μόλις άνοιξε εκεί που ήταν το Prunier με ενδιαφέρουσα ελληνική κουζίνα από το σεφ Νίκο Θωμά.
Ακόμη πιο κάτω, στο Χίλτον και στο παλιό Αλάτσι του Σταύρου Θεοδωράκη ανοίγει ο Γιώργος Στυλιανουδάκης το δικό του «σύγχρονο» κρητικό εστιατόριο, κι εδώ μαθαίνω πως ανοίγουν οι πόρτες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στο Θησείο μόλις άνοιξε το νέο απόκτημα του Μωράκη (δικά του και το Nikkei, η Almyra, το Rock ’n’ Roll και πολλά άλλα), εκεί που πέρσι είχε ανοίξει το μεγαλεπήβολο αλλά που δεν μέτρησε πολλούς μήνες λειτουργίας Root Art Space. Ακούει στο όνομα Sowl, δηλώνει ελληνικό μπιστρό αλλά σερβίρει και Mexican food street, έχει μπάρα με καλά κοκτέιλ, είναι ανοιχτό από το πρωί σερβίροντας καφέ και λοιπά στη νεολαία που μαζεύει η περιοχή.


Κήπος
Ψηλά στην Αγία Παρασκευή εμφανίστηκε στην Αγίου Ιωάννου ο Κήπος, όνομα και πράμα. Δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, προϊόντα από την Άνδρο, σεφ ο Νίκος Κουτρουμπάνος. Ο χώρος είναι μίνιμαλ, ο ωραίος κήπος του έχει και τεράστια φιστικιά και όλα τα μυρωδικά της ελληνικής γης (τα οποία φρέσκα φρέσκα μπαίνουν στα πιάτα της κουζίνας).
Στην Κηφισιά, που έχει εξελιχθεί σε σούπερ gastro περιοχή, μόλις άνοιξε το Giacomo (πρώην Π-box), με κουζίνα ιταλική πολύ ενδιαφέρουσα όπως ακούγεται, ενώ λίγο πιο πέρα η Ντίνα Νικολάου, καταπληκτική και αγαπημένη σεφ, μαθαίνω πως μόλις ανέλαβε την κουζίνα του Chapeau και μαγειρεύει παριζιάνικες αυθεντικές συνταγές που παίζει στα δάχτυλα (έχει εδώ και χρόνια δικό της εστιατόριο στο Παρίσι). Αυτά σαν μια πρώτη φουρνιά, ο νέος χρόνος μπήκε δυνατά, δοκιμάστε τον…
Αρχική φωτογραφία: Nolan/Θανάσης Καρατζάς-Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.