Θεματα

Εννέα Παραμύθια... μαγειρεύουν

Tυρόπιτα από τα χεράκια της Σταχτοπούτας και μηλόπιτα από την Χιονάτη

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31449-70349.jpg

Η επόμενη ημέρα στη ζωή εννέα ηρώων κλασικών παραμυθιών μαζί με 18 συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Δύο αδελφές, η Έρση και η Ιωάννα Νιαώτη, κυριολεκτικά «μαγείρεψαν» ένα βιβλίο. Ακολούθησαν συνταγή – κλασική. Πήραν εννέα πασίγνωστα παραμύθια και τα ανακάτεψαν με τις υγιεινές μεσογειακές συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το «9 Παραμύθια και Μια ξύλινη Κουτάλα» (εκδ. ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ) είναι μια ιδέα που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

n

Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο κείμενο στο διεθνή διαγωνισμό «Gourmand World Cookbooks Awards». Είναι ο θεσμός που ξεκίνησε το 1995 και κάθε χρόνο βραβεύει τις καλύτερες νέες εκδόσεις μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Επιπλέον το βραβείο καλύτερης εικονογράφησης απέσπασε η εικονογράφος του βιβλίου, Έλενα Ζουρνατζή.

Η Έρση είναι ηθοποιός. Η Ιωάννα δημοσιογράφος και μαμά. Προσφάτως έγιναν συγγραφείς. Η έμπνευση, όπως είπαν στην Athens Voice… ήρθε «μεγαλώνοντας». «Πάντα αναρωτιέσαι για το μετά ενός παραμυθιού. Τι πραγματικά συμβαίνει μετά το ''ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα''.. Είχαμε απορίες για την καθημερινότητα των ηρώων. Τι έτρωγαν, τι φορούσαν, με ποιους μιλούσαν, πώς περνούσαν τις ώρες τους μέχρι ένα χέρι να ξανανοίξει το βιβλίο τους, ή ένα στόμα να διηγηθεί την ιστορία τους…

n

Έτσι πήραμε τους πρωταγωνιστές μας, και τους χαρίσαμε μια καινούρια, διαφορετική ζωή, σε κάποιες περιπτώσεις πιο μοντέρνα, σε άλλες πιο ποιητική, πιο χιουμοριστική ή τελικά όλα αυτά μαζί. Η έμπνευση ήρθε στην Ιωάννα, και μετά πήρε και τους υπόλοιπους μαζί της.. μιλώντας, συζητώντας για το τι θα μας άρεσε να διαβάζουμε εμείς, πώς φανταζόμαστε τους ήρωες. Έμπαιναν όλα στη θέση τους κομμάτι κομμάτι. Σαν μαγική εικόνα που εμφανίζεται μπροστά σου. Η αίσθηση που έχεις μεταμορφώνοντας τα παραμύθια, είναι απελευθερωτική και ταυτόχρονα πολύ προσωπική».

Τι κρύβουν οι σελίδες;

«Στις σελίδες μας κρύβονται αλλά και αποκαλύπτονται ήρωες γνωστών παραμυθιών, όπως τους έπλασε η δική μας φαντασία. Κρύβεται η Σταχτοπούτα που έχει βαρεθεί την πριγκιπική ζωή, ο Τζακ που φτιάχνει φασολάδα, ένας Παπουτσωμένος Γάτος που βγαίνει ραντεβού, ένα Αστερόπαιδο που βουτάει στη θάλασσα τις νύχτες, η Χιονάτη που διοργανώνει ένα μαγικό πάρτι, ένας μυστηριώδης φούρναρης, και τρεις αρκούδες που αγαπούν τις φάρσες... 9 παραμύθια, και 18 συνταγές ανακατεύονται με μια ξύλινη κουτάλα, και συνθέτουν ένα βιβλίο με ανατροπές και γαστριμαργικά φινάλε...»

n

Καθόμαστε και τρώμε όλοι μαζί ως οικογένεια;

«Το φαγητό αποτελεί πάντα κομβικό σημείο τόσο της οικογένειας, όσο και των σχέσεων γενικότερα, ειδικά στην Ελλάδα.. Μπορεί η καθημερινότητα να έχει αλλάξει, όμως η σχέση με το φαγητό και τους οικείους μας παραμένει.. Οι σύγχρονοι γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό, και ναι, κάθονται όλοι μαζί στο τραπέζι, .μπορεί όχι κάθε μέρα, αλλά πάντα θα είναι κάπου εκεί τριγύρω μια γιαγιά ή μια θεία, ή φίλη που θα μαγειρέψει, και θα διαβάσει και παραμύθια».

Παιχνιδάκι η μαγειρική;

«Για τα παιδιά παιχνίδι είναι τα πάντα και αφοσιώνονται με μεγάλη προσοχή σε ό,τι κάνουν. Γιατί για τα παιδιά το παιχνίδι είναι κάτι σοβαρό, είναι όλος τους ο κόσμος. Αν μπουν λοιπόν στην κουζίνα σίγουρα θα παίξουν και θα δημιουργήσουν, και θα ενθουσιαστούν βλέποντας πόσα πολλά μπορεί να καταφέρουν..

n

Να κάνω το βιβλίο δώρο σ’ ‘ένα αγόρι;

«Αυτό είναι ένα από τα παράδοξα των καιρών, καθώς κορυφαίοι σεφ είναι άντρες. Αν υπάρχει αυτό το στερεότυπο, κακώς υπάρχει. Η κουζίνα είναι χώρος δημιουργίας, και είναι πολύ κρίμα να στερείς σε οποιονδήποτε την χαρά της μαγειρικής, μένοντας κολλημένος σε αντιλήψεις, που το λιγότερο ως οπισθοδρομικές χαρακτηρίζονται. Η κουζίνα ανήκει στους λάτρεις του φαγητού, γυναίκες και άντρες, αγόρια και κορίτσια, που θέλουν να τρώνε και να μαγειρεύουν υγιεινά και να φροντίζουν μέσω της μαγειρικής τους ίδιους, τις οικογένειές τους και όλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Πώς έγινε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η μαγείρισσα των παραμυθιών σας;

«Με την Αργυρώ μας συνδέει φιλική σχέση χρόνων, η οποία ξεκίνησε στην Πάρο στο εστιατόριό της και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μάλιστα με την Ιωάννα ήταν συγκάτοικοι στο Λονδίνο όταν η Αργυρώ διεύρυνε τους ορίζοντές της στη φημισμένη σχολή μαγειρικής Cordon Blue. Αγαπάμε την ίδια, το φαγητό και τις συνταγές της, που όλη η Ελλάδα πια γνωρίζει και γεύεται. Δεν θα υπήρχε ιδανικότερη μαγείρισσα για τα παραμύθια μας. Δεν σκεφτήκαμε κανέναν άλλον, και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που δέχτηκε να μας χαρίσει την μαγική της κουτάλα. Όσο για τα σχέδια της Έλενας μιλούν από μόνα τους. Είναι δυναμικά, πρωτότυπα, έντονα και ζωντάνεψαν τους ήρωες μας με μοναδικό τρόπο.. έδωσαν στα παραμύθια μας μία νέα διάσταση, που δεν μπορούσαμε εμείς να φανταστούμε».

n

Στην κουζίνα μπαίνετε;

«H Ιωάννα έχει φτιάξει πολλές φορές τα Μπισκότα με Φαντασία, για τον γιο της Ιάσονα και όλους μας. Και ως δίδυμο, θα φτιάξουμε την Μαγική Σούπα της Σταχτοπούτας, δηλαδή την κολοκυθόσουπα την παραμονή των Χριστουγέννων. Θα είναι η συμβολή μας στο οικογενειακό τραπέζι.. ευτυχώς το ένα μέρος του διδύμου μαγειρεύει τέλεια!

Και το μενού των Χριστουγέννων;

«Η μαγική κολοκυθόσουπα ως ορεκτικό, η σαλάτα των εφτά νάνων με το κυρίως πιάτο, η εορταστική μηλόπιτα τα πάνω κάτω για γλυκό, ένα σοκολατάκι έκπληξη στα κρυφά, σαντουιτσάκια του ψαρά για τις δύσκολες ώρες του ξημερώματος που όλο και κάτι θέλεις να μασουλήσεις, και εννοείται τηγανίτες στο πι και φι, την ώρα που ανοίγουμε τα δώρα μας το επόμενο πρωί. Όλες οι συνταγές κρύβουν μέσα τους κάτι από … γιορτές!»

nn

Έρση και Ιωάννα Νιαώτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ