- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Στόλος ο πολεμικός είναι ένα μικρό, γλυκύτατο ταβερνάκι με εξαιρετικούς μεζέδες και πολύ χαμηλές τιμές. Έχει «αράξει» στα στενά της Δραπετσώνας, πίσω και σε απόσταση αναπνοής από τα πασίγνωστα κεμπαπτζίδικα του Καράμπαμπα. Με δυο πρασιές με λουλουδικά απ’ έξω, γλομπάκια κι ένα παλιό τρίκυκλο στολισμένο, σε φτιάχνει κιόλας από την είσοδο. Μέσα, έχει ζεστή, «παλιακιά» ατμόσφαιρα, απλό ντεκόρ και ήσυχα χρώματα, παλιές ταμπέλες (ντοματάκια Κύκνος και κονιάκ Βότρυς) να το στολίζουν.
Μια μεγάλη συλλογή από βαπόρια, φρεγάτες και θωρηκτά, φτιαγμένα στο χέρι από παλιούς ναυτόδικους, κρεμασμένα στους τοίχους δίνουν στο χώρο ταυτότητα ναυτική και χαρίζουν στη ταβέρνα το όνομά της. Το μεγάλο παλιό ψυγείο με τη τζαμαρία με το που μπαίνεις, κλέβει τις ματιές και δίνει μια πρώτη γεύση της κουζίνας, ο κατάλογος συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Υπάρχουν πολλά ψαρικά αλλά και πολλά κρεατικά, οι παρέες πρέπει να πάνε πολλές φορές για να περάσουν στα μπιφτέκια, λουκάνικα, συκώτια σχάρας, παντσέτες, τηγανιές, οι περισσότεροι κολλάνε στους θαλασσινούς μεζέδες που και με την περιοχή «συνάδουν» αλλά είναι και εξαιρετικοί: ταραμοσαλάτα σε μεγάλο μπολ και στολισμένη με ροζ πιπέρια, γαύρος μαρινάτος, σαρδέλες σχάρας πάνω σε ψημένο ψωμί με ψιλοκομμένη ντοματούλα, γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν, εξαιρετικός μπακαλιάρος μετά ή άνευ σκορδαλιάς, γόνος καλαμαριού τηγανητός- ομοίως εξαιρετικός, μύδια αχνιστά, χοχλιούς γιαχνί, με μπόλικο κρεμμυδάκι και φρέσκια ντομάτα, αυτό το τελευταίο μην το παραλείψετε, είναι μεγάλης νοστιμιάς.
«Συγκινητική» στιγμή είναι ότι πολλά από τα εδέσματα, μεταξύ των οποίων και οι χοχλιοί αλλά και οι σπιτικές τηγανητές πατάτες έρχονται σε πιάτο βαθύ σούπας (παλιακού τύπου όπως και όλη η “art de la table”) και μάλιστα ξέχειλο, οι μερίδες χορταίνουν και τον ίδιο τον Στόλο τον Πολεμικό! Υπάρχει χύμα καλό κρασί, πολλά τσίπουρα και ούζα, για ετικέτες δεν ρώτησα καν. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και…δραπετσωνίτικο, ο Γιώργος που είναι και ο ένας από τους ιδιοκτήτες, έχει τον τρόπο του να σε «ζεσταίνει» και να σε βάζει με τη μία στο κλίμα της χαλαρής, ανεπιτήδευτης ταβέρνας του. Στα γλυκά έχει κάτι επίσης καταπληκτικό, παγωτό καϊμάκι «όπως παλιά» που έρχεται με γλυκό βύσσινο και μπόλικα αμύγδαλα, έχω φίλη «γκουρμέ» και γλυκατζού που φτάνει μέχρι εδώ μόνο και μόνο γι αυτό. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα θα συναντήσεις και ορχήστρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς και τραγούδι σε ήπιους τόνους. Οι τιμές ακόμα και αν παραγγείλεις τα άπαντα δεν ξεπερνούν τα 15 άντε 20 ευρώ. Είναι ανοικτά κάθε μέρα, μεσημέρι βράδυ, και ναι, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Κλειστά Δευτέρα, Κυριακή μόνο μεσημέρι.
Ο Στόλος ο Πολεμικός: Εθνικής Αντιστάσεως 29-31, Δραπετσώνα, 2104632597
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Εκλεκτά deli προϊόντα, βιολογικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα και πολλά ακόμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.