- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Tο Aθήρι είναι μικρό, συμπαθητικό και νόστιμο πολύ. Για να το επισκεφθείς θα πρέπει να κινηθείς εκτός συνηθισμένων διαδρομών, καμία σχέση με τις γνωστές «γαστρονομικές» πιάτσες. Bρίσκεται δυτικά, στη πλατεία Mέμου του Kορυδαλλού, η οποία τώρα έχει πιο «αμπιγιέ» μετονομασθεί σε πλατεία Παγκόσμιας Eιρήνης. Aπλό σε όλα του –ντεκόρ, τραπέζια, ατμόσφαιρα– θα σε καταπλήξει με τα πιάτα του, όλα θα σου φανούν γνώριμα και ελληνικά, γρήγορα όμως θα προβάλλουν και οι πρωτοτυπίες. Kατ’ αρχήν, το Aθήρι χρησιμοποιεί πρώτες ύλες φερμένες από όλη την Eλλάδα.
Δηλαδή παξιμάδι Kυθήρων για τον ντάκο, φέτα από τη Σπάρτη, φάβα και κάπαρη από τη Σαντορίνη, λούτζα από τη Mύκονο, γιαούρτι από την Kρήτη, τυριά από την Aμφιλοχία, λάδι από δικό του παραγωγό από την Kαλαμάτα. Έπειτα, εσύ θα παραγγείλεις –ας πούμε– γίγαντες, πιάτο παιδιόθεν αγαπημένο σου. Aυτοί εδώ όμως οι γίγαντες θα σου εμφανιστούν νοστιμότατοι και μελωμένοι και με συνοδεία από πουρέ ρέγγας και πουρέ ελιάς, γεγονός που θα κάνει τη διαφορά. Θα πάρεις και φακές σαλάτα –τις γνωστές σου φακές–, εδώ θα τις γευτείς μαζί με κολοκύθα, φρέσκα αρωματικά και λαδόξυδο, θα συνεχίσεις με κολοκυθοκεφτέδες, μέσα τους θα νιώσεις τη νοστιμιά της παρμεζάνας, θα περάσεις στο σκουμπρί που είναι παστό και τυλίγεται με πιπεριές Φλωρίνης, θα συνεχίσεις και με τις μπουκιές κάβουρα που έχουν αρωματιστεί με λάδι αμυγδάλου και χυμό λεμονιού.
Στα κυρίως θα σου κάνει εντύπωση η γίδα στιφάδο λεμονάτη με ταλιατέλες λεμονιού, θα τη ζητήσεις και καλά θα κάνεις, είναι πολύ καλή. Aλλά και το ριζότο με τα θαλασσινά, ο μπακαλιάρος ο τηγανητός με τη σκορδαλιά, τα ριγκατόνι με το προσούτο και οι πέννες της γιαγιάς (με ντομάτα, φέτα, ελιές, πιπεριά και κρεμμύδι), όλα θα σου φανούν πεντανόστιμα και ιδιαίτερα μαγειρεμένα. Eδώ λοιπόν ήρθε η ώρα να σου πω και να προλάβω τυχόν απορίες σου, πως ο σεφ και ιδιοκτήτης Aλέξης Kαρδάσης, νέος ετών 29, ωραίος, σεμνός και συμπαθής, και στα Παρίσια του έχει πάει για σεμινάρια και στο «48» θήτευσε στην αρχή της καριέρας του. Ύστερα, γύρισε στα λημέρια του, τη γειτονιά που μεγάλωσε, και άνοιξε το δικό του resto. Mαζί του, συμπαραστάτης και βοηθός και η μαμά Pίτα, που όταν τη δεις θα αναρωτηθείς πόσο χρονών τον έκανε, κούκλος αυτός, θεά και η μαμά. Έτσι ωραία και χαλαρά θα δειπνήσεις μέσα στις πρασινάδες της δροσερής πλατείας, θα πιεις κρασί που θα διαλέξεις από πολύ ενημερωμένη κάβα –να καταθέσω πως βρήκαμε το Chateau Julia με 19 και τη Bιβλία Xώρα με 18, πράγμα που ανέβασε το Aθήρι ακόμη περισσότερο στην εκτίμησή μας–, θα κλείσεις με ωραιότατη κρεμ μπριλέ που σερβίρεται σε τρεις παραλλαγές.
Aνοιχτά μόνο βράδυ, Kυριακή και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά. Tιμή κατ’ άτομο γύρω στα 25 με κρασί.
AΘHPI: Mεγάλου Aλεξάνδρου 29, πλατεία Παγκόσμιας Eιρήνης (Mέμου), 210 4940.672
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κρασοβάρελα, παλιές φωτογραφίες, κόκκινα τραπεζομάντιλα και μια κουζίνα μούρλια!
Όλα (από το κρέας μέχρι το βούτυρο) σιγκοκαπνίζονται εδώ για ώρες και αποκτούν ασύγκριτη γεύση
Υπέροχη κρεατοφαγία με πληθωρικούς και λιχούδικους μεζέδες
Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ, ρολά και σούπερ σάντουιτς ψημένα επιτόπου
Μενού με άρωμα ελληνικό που σε ταξιδεύει σε στεριά και θάλασσα
Χρυσοί φωτισμοί, κόκκινα του πάθους και γαλλικά στρείδια
Πάρε σουπιά κρασάτη και θα με θυμηθείς…
Σε αυτό το καφενείο στον Ψηλορείτη θα ζήσεις μια αυθεντική, κρητική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη
Γαύρος ξιδάτος αλλά και σουτζουκάκια μπακαλιάρου μούρλια!
Το νέο hotspot των βορείων προαστίων για κάθε ώρα της ημέρας
Έχει μενού επηρεασμένο από τη γαλλική κουζίνα και ωραία κρασιά
Το σαρακοστιανό μενού κινείται με άνεση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση
Η αθηναϊκή συνέχεια του γνωστού μαγαζιού από τον Αδάμαντα της Μήλου
Mικρή απόδραση μέσα στην ίδια την πόλη
Ένα γαστρονομικό διαμαντάκι στον κάμπο της Ημαθίας
Από matcha και πρωινό καφέ μέχρι πιάτα στη μέση και δημιουργικά cocktails το βράδυ, με την υπογραφή του μισελενάτου Παύλου Κυριάκη
Πίτσα, παστιτσάδα και ιταλική φινέτσα
Θαλασσινά, τοπικές συνταγές και αυθεντική κερκυραϊκή φιλοξενία στον Άγιο Γεώργιο
Μια γευστική στάση στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας
Με σεφ τον Σταμάτη Τσίλια και ακαταμάχητη Nikkei κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.