- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Όπου κι αν μένεις, έλα στου Ζωγράφου για το πιο επικό φαλάφελ
Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής λατρεύεται και στην Αθήνα
Στο Falafel Zografou θα γευτείς ατόφια και αυθεντική τη Συρία, μέσα από τα φαλάφελ και τα λαχματζούν της
Δεν ξέρω αν είναι μόδα, αν είναι που ο βιγκανισμός κερδίζει ολοταχώς οπαδούς ή αν απλά το φαλάφελ είναι από μόνο του κάτι το πεντανόστιμο, πάντως η αλήθεια είναι πως βιώνει τη δική του έξαρση, σηκώνει κεφάλι στο εθνικό μας σουβλάκι και κερδίζει ολοένα και πιο πολύ τις καρδιές μας. Η ιστορία λέει, πως το φαλάφελ γεννήθηκε στην Αίγυπτο, που το γνώριζε από τη δική της αρχαιότητα. Το όνομά του προέρχεται από το αραβικό falafil, που σημαίνει πιπεριά, η οποία δάνεισε το όνομά της σε κάτι στρογγυλό και στρουμπουλό που της μοιάζει οπτικά. Η ονομασία του επισημοποιήθηκε το 1941 αν και οι περισσότεροι στην Αίγυπτο το φαλάφελ το λένε ταμίγια.
Το πιο αγαπημένο φαστ φουντ της Μέσης Ανατολής, θα το συναντήσεις στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ανάμεσα στις δυο τελευταίες χώρες αποτελεί άλλο έναν λόγο της φαγωμάρας τους, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους που οι Ισραηλίτες έχουν κλέψει το εθνικό τους φαγητό. Ο Σύλλογος Λιβανέζων Βιομηχάνων, μάλιστα, διεκδίκησε την ΠΟΠ ονομασία του φαλάφελ, κυρίως για να την σπάσει στους Ισραηλίτες και να μην τους αφήσει να χρησιμοποιούν το όνομά του.
Όπως και να'χει, το φαλάφελ είναι παράδοση της Μέσης Ανατολής και ο καθένας το σερβίρει με δικά του λόγια. Στην Αίγυπτο το συνηθίζουν σκέτο, σε χάρτινο χωνάκι-εκεί θα το βρεις και στα τοπικά Mac Donalds ως Mac Falafel, οι Μεσανατολίτες σε σάντουιτς με αραβική πίτα ή πίτα ταμπούν, που μοιάζει με τορτίγια, με σάλτσα ταχίνι, τουρσιά και λαχανικά. Το καλύτερο, κατά την άποψή μου, το φτιάχνουν οι ισραηλίτες: μέσα σε αραβική πίτα, με τηγανητή μελιτζάνα, ντομάτα, μπόλικη μαριναρισμένη σαλάτα από λευκό και κόκκινο λάχανο και μια ταχινένια σάλτσα τόσο σκορδάτη, που ανασταίνει πεθαμένο.
Έχοντας μια προσωπική άποψη για τα φαλάφελ στον κάθε τόπο της καταγωγής τους, θα σας πω ότι τα αθηναϊκά, μοιράζονται σε δυο κατηγορίες: στα εξελληνισμένα ολίγον-τί αδιάφορα, που συνήθως φτιάχνονται από ζύμη που αγοράζεται έτοιμη και στα έθνικ, τα οποία ενίοτε είναι πιο αυθεντικά αλλά πάσχουν από τη σοβαρή ασθένεια του κακού λαδιού στο τηγάνι, που μπορεί να σου τινάξει το στομάχι στον αέρα.
Το Falafel Zografou είναι μια άλλη, χαρούμενη ιστορία. Δυο ευγενέστατα αγόρια που τα έφερε από τη Δαμασκό στην Αθήνα πριν δυο χρόνια ο πόλεμος, ο Μοhamad Al Azizi και ο Rad Hamani, μια μόλις εβδομάδα πριν, άνοιξαν στου Ζωγράφου ένα τριζάτο, αστραφτερό μαγαζάκι, στα γυαλιστερά πατώματα του οποίου, ευκρινώς καθρεφτίζεται το είδωλό σου. Απαστράπτουσα και η προθήκη με τα συνοδευτικά, ολοζώντανα λαχανικά, τουρσιά, σάλτσες σπιτικές. Δίπλα ο αυθεντικός σύριος φούρνος και ο άρχοντάς του, ο Iyad ο οποίος μετράει 35 χρόνια πείρας στην τέχνη της ζύμης, του λαχματζούν και του ζαατάρ (πίτα με ελαιόλαδο και το ομώνυμο μείγμα μπαχαρικών), ο οποίος διατηρούσε πολλά δικά του μαγαζιά στη Δαμασκό, πριν την καταστροφή.
Το ζυμαράκι του λαχματζούν ανοίγεται τη στιγμή της παραγγελίας, μπαίνει ο κιμάς, βγαίνει τραγανό και ζουμερό. Λαχματζούν στην Αθήνα έχω δοκιμάσει πολλά. Όλα είχαν μια χλωμάδα, το κάτι ιδιαίτερο που τους έλειπε. Αυτός εδώ ο κιμάς, είναι ελαφρύς αλλά ταυτόχρονα διαθέτει όλα αυτά τα μαγικά, ζεστά, γλυκά μπαχαρικά που δίνουν τη μοναδική νοστιμιά του αυθεντικού λαχματζούν. Και πόσο του πάει ο φρέσκος δυόσμος στο τέλος!
Το φαλάφελ είναι το νοστιμότερο που έχω δοκιμάσει κι αυτό, γιατί έχει το ιδανικό σχήμα: το φτιάχνουν μεγαλύτερο, γεμάτο αρώματα και το τηγανίζουν σε καθαρό λάδι με αποτέλεσμα να βγαίνει ολοτράγανο, αλάδωτο αλλά και αφράτο στο εσωτερικό του. Στο στήσιμο μέσα στην πίτα του, το μεγάλο μυστικό είναι να σπάσεις τα φαλάφελ με το χέρι, ώστε να δημιουργήσουν την τέλεια ενοποιημένη δαγκωματιά όταν ενωθούν με την ταχινένια σάλτσα, τα σπιτικά τουρσιά, την τηγανητή μελιτζάνα, το μαρούλι, την ντομάτα και τον μαϊντανό.
Αν θέλεις, το φαλάφελ σου βγαίνει και σε μπέργκερ και υπάρχει και μια ποικιλία από πολλά λαχταριστά που δεν έχω ακόμη προλάβει να δοκιμάσω. Το πεϊνιρλί με την τυρένια γέμιση, το ταμπουλέ, τη σαλάτα φατούς, τα τυλιχτά με κοτόπουλο ή μοσχάρι ή το crispy burger με τραγανό κοτόπουλο. Ό,τι κι αν λαχταρήσετε να το συνοδεύσετε με αϊράνι, για την πιο αυθεντική εμπειρία.
Γρ. Αυξεντίου 16-18, Ζωγράφου, 6980845674, 2107704482
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλά πιάτα και πλούσια κάβα με 300 ελληνικές ετικέτες
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.