- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: ψάρια από το Αιγαίο και η ωραιότερη ίσως θέα της Αθήνας
Η μικρή Σχοινούσα του Καρέα
Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι ένα μικρό κομμάτι της Σχοινούσας και όλα τα πιάτα που σερβίρει είναι βαθιά νόστιμα
Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» είναι ένα κλασικό, γνωστό εστιατόριο σαν μεγάλο μπαλκόνι το οποίο πράγματι έχει αέρα από Κυκλάδες: οι ιδιοκτήτες είναι από τη Σχοινούσα (Μικρές Κυκλάδες), η μαμά τους η κυρία Ποθητή είχε ταβερνάκι στο νησί, και η οικογένεια έχει παράδοση – στο καλό φαγητό, και σε οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα. Το «Μπαλκόνι» λειτουργεί με επιτυχία από το 2010, έχω διαβάσει για αυτό αλλά δεν έτυχε να πάω. Προχθές μας κάλεσε η καταπληκτική Σάντρα Βουτσά κι έτσι βρεθήκαμε εκεί, όχι χωρίς να το καταλάβουμε, μια και το σχεδιάσαμε προσεκτικά σαν εκδρομή όπως όλοι οι άνθρωποι που δεν οδηγούν και δεν μένουν κοντά στο μέρος στο οποίο κατευθύνονται…
Λέω «καταπληκτική» Σάντρα Βουτσά ΚΑΙ επειδή είναι κόρη του Κώστα Βουτσά, αγαπημένου πρωταγωνιστή αγαπημένων ταινιών με τις οποίες μεγαλώσαμε… αλλά κυρίως επειδή είναι η ίδια πρωταγωνίστρια, η Σάντρα ως προσωπικότητα που έχει ανθίσει ανεξάρτητα από τον μπαμπά της (κι ας γελάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο), τέλος πάντων είναι καταπληκτικό άτομο με χιούμορ, με ενδιαφέρουσες ιστορίες και με βάθος, σαν άτομο, οπότε περνάς τέλεια μαζί της, όπου και να πάς.
Το ότι πήγαμε στο «Μπαλκόνι» και φάγαμε τέλεια όσο τέλεια είναι και η Σάντρα, ήτανε μπόνους. Εκτός που φάγαμε ψάρια και ψαρικά: λαβράκι σεβίτσε με κουμκουάτ, μπρουσκέτες με σαρδέλες αριστουργηματικά ξαπλωτές πάνω στα ψωμάκια τους, ριζότο με φιλετάκια ψαριού, μους ταραμοσαλάτας, ένα φρικασέ με σφυρίδα που δεν έχω ξαναφάει παρόμοιο, ούτε καν διαφορετικό – απέναντί μου καθόταν ο Μάκης Δελαπόρτας, που έχει γράψει συνολικά 52 βιογραφίες Ελλήνων σταρ, και πολύ εκτίμησα το ότι μας άφησε τις τελευταίες μπουκίτσες του θαλασσινού φρικασέ (προτίμησε κρεατικό, ο καλός ο άνθρωπος).
Η τραγανή σαλάτα ήταν τραγανή, η φάβα ήταν βιολογική από τη Σχοινούσα, όλα ήταν εξαιρετικά, και οι ιστορίες έπεφταν η μία μετά την άλλη, της Σάντρας και του Μάκη, ένα σωρό, πριβέ οι περισσότερες και αστείες. Όλοι στο τραπέζι μας διηγιόντουσαν σούπερ ιστορίες, από αυτές που θέλεις να τις επαναλάβεις μετά σε άλλη παρέα αλλά δεν τολμάς, επειδή θα τις σφάξεις, μια και αποκλείεται να τις πεις τόσο καλά όσο η Σάντρα. ‘Η ο Μάκης. Το κλου της βραδιάς ήταν ο γλυκός και γαλήνιος Παναγιώτης Πετράκης, που εκτός από ωραία φωνή και ερμηνευτικές ικανότητες, είναι τόσο ευγενικό παιδί που μας πήγε στα σπίτια μας με το αμάξι του με μεγάλη προθυμία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν γίνουμε κολοκύθες. Μα τι καλό παιδί – εννοείται ακούω τα τραγούδια του από τότε, και τον εκτιμώ όλο και περισσότερο ως καλλιτέχνη.
Το φαγητό λέμε ήταν πάαααρα πολύ εξαιρετικό, και η θέα, με τη θάλασσα στο βάθος, με την άπλα του ψηλού σημείου, την τζαμαρία γύρω γύρω που σε κάνει να νοιώθεις αεροπλανικός, το «Μπαλκόνι» με την απλή/κομψή διακόσμηση και την αεράτη αίσθηση, είναι πραγματικά ένα μπαλκόνι που κοιτάει το Αιγαίο – και αισθάνεσαι ότι το μάτι σου φτάνει χωρίς προσπάθεια μέχρι τις Κυκλάδες.
«Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», Παύλου Μελά 13, Καρέας, 2107640240
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.