- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Tartufo, το νέο ιταλικό εστιατόριο στου Ψυρρή είναι πεντανόστιμο
Αχνιστές πίτσες, θεϊκά ραβιόλι και dolce vita στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας
Το Tartufo μόλις άνοιξε στου Ψυρρή σερβίροντας τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας
Το μάτι μου έχει κολλήσει στη βιτρίνα. Εδώ ξαποσταίνουν μερικά λαχταριστά cicchetti, περιμένοντας υπομονετικά -έτσι μου φαίνεται- τη σειρά τους για να σερβιριστούν μαζί με ένα ωραίο ποτήρι κρασί στην παρακείμενη μπάρα. Η κυρτή οροφή από πάνω μου, ντυμένη με γεωμετρικά σχέδια σε χτυπητό κίτρινο, μου θυμίζει βιτρό καθολικής εκκλησίας, ενώ παντού απλώνεται η μυρωδιά μιας πίτσας, που μόλις ξεφουρνίστηκε. Αν δεν είμαι σε συνοικία της Ρώμης, πού ακριβώς βρίσκομαι; Στου Ψυρρή. Σε αυτή τη γειτονιά άνοιξε πάνω στην εκπνοή του χρόνου το Tartufo, κρεμώντας την επιγραφή “Cucina Italiana” και κάνοντας τα πράγματα για την αθηναϊκή εστίαση λίγο πιο νόστιμα.
Πίσω από το νέο ιταλικό της πόλης ένας παλιός μας γνώριμος: ο Τάσος Χέλμης. Αυτός κι αν ξέρει να «μασάει» ιταλικά… Δικό του και το School Pizza Bar, το στέκι της πίτσας που έχει γράψει ιστορία στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με το Tartufo ο Τάσος έρχεται να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Ακολουθεί και πάλι τα νόστιμα ιταλικά μονοπάτια, που άλλωστε γνωρίζει καλά, αλλά αυτή τη φορά σερβίρει την ιταλική κουζίνα, όπως τρώγεται και μαγειρεύεται σήμερα στο «εδώ και τώρα» της γειτονικής χώρας. Για να πετύχει ακριβώς αυτή τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας, ο Τάσος ζήτησε τη βοήθεια του ξακουστού ιταλού σεφ Pino Saccheri. Άλλη μεγάλη ιστορία ο Pino… Γεννήθηκε στο Μιλάνο από Σισιλιάνους γονείς, ύστερα γνώρισε μία ελληνίδα μπαλαρίνα, την παντρεύτηκε, και κάπως έτσι από το ’93 ζει στην Ελλάδα. Οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, θα τον ξέρετε ήδη – δεν είναι μικρή η συμβολή του στα ιταλικά εστιατόρια που έχουν κατά καιρούς ανοίξει στην Αθήνα.
Πίσω στο Tartufo με τις δυο του εισόδους (μία επί της οδού Πιττάκη, κι ακόμη μία στην Αγία Θέκλας) – ένα εστιατόριο see through... Στο ισόγειο συναντώ δύο μεγάλες, ζεστές σάλες, το bar όπου μπορείς να κάτσεις για ποτό (και cicchetti, δηλαδή λαχταριστά μπρουσκετάκια, ό,τι πρέπει για το κρασί σου), έξω τραπεζάκια απλωμένα στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας. Αλλά, οι πραγματικές εκπλήξεις βρίσκονται στον κάτω όροφο, «εδώ όπου συμβαίνει η πραγματική μαγεία» όπως λέει ο Τάσος με ένα κλείσιμο του ματιού, ενώ προπορεύεται στις σκάλες. Ακόμη μία ζεστή σάλα, στρωμένα τραπέζια κι ένας τοίχος αφιερωμένος σε μία ενδιαφέρουσα κάβα. Εδώ η ατραξιόν είναι η ανοιχτή κουζίνα με τον θαυματουργό φούρνο σε κοινή θέα. Ο pizzaiolo χειρίζεται το ζυμάρι επιδέξια, δίνοντας του σχήμα και μορφή, ύστερα το βάζει στον φούρνο και ακριβώς 90 δευτερόλεπτα αργότερα (!), όρθια στο πάσο της κουζίνας, βρίσκομαι να καταβροχθίζω ένα κομμάτι αχνιστής, πεντανόστιμης πίτσας. Η πίτσα σε αυτή την κουζίνα ακολουθεί τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία με το μεγάλο στεφάνι (ή αλλιώς cornicione, δηλαδή κορνίζα) και το ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 400ο C.
Η νοστιμιά του Tartufo, όμως, δεν εξαντλείται στην πίτσα. Στον κατάλογο θα βρεις ιντριγκαδόρικα ορεκτικά όπως το Ossa di Vittelo (μοσχαρίσιο μεδούλι με σεβίτσε γαρίδας, μαϊντανός, τσίλι και λεμόνι) ή τα arancini με μοτσαρέλα και ραγού μοσχαριού, σαλάτες με εκλεκτά υλικά, διάφορες pasta, κυρίως πιάτα με έμφαση στο κρέας, αλλά και τα ωραιότερα ραβιόλι που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Νομίζω πως αυτό το χρωστώ στον Pino ο οποίος δήλωσε στον Τάσο καθαρά και ξάστερα με εκείνη την αξιολάτρευτη ιταλική προφορά του: «το ραβιόλι θα το φτιάχνω εγώ, δεν θα πάρουμε έτοιμο... μαλάκα!». Το Ravioli al ragu με κρέμα παρμεζάνας που δοκίμασα εκείνη τη νύχτα, πιστέψτε με, θα το θυμάμαι για καιρό. Το ίδιο και ο σερβιτόρος, που με τίποτα δεν τον άφηνα να αποσύρει ένα ολοφάνερα άδειο πιάτο (είχε μείνει ελάχιστη μεν, πεντανόστιμη δε, σαλτσούλα από τα ραβιόλι, την οποία προσπαθούσα αναποτελεσματικά να συγκεντρώσω στην άκρη του πιρουνιού).
Μην παραλείψετε τα γλυκά. Κι εδώ ο Pino έχει βάλει το (άγιο) χέρι του, φτιάχνοντας κλασικό προφιτερόλ με ζεστή σοκολάτα, ένα… διαδραστικό τιραμισού, ένα εκπληκτικό μιλφέιγ με φιστίκι και καραμελάτα. Θα συνοδέψετε το γεύμα σας με κάποια από τις 50 ετικέτες κρασιών (πολλές από αυτές και σε ποτήρι), και το δίχως άλλο θα επιστρέψετε. Σύντομα και για brunch.
Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458, Fb: Tartufo Cucina Italiana, Instagram: @tartufo.athens
INFO
Η σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας στη πιο νόστιμη στιγμή της .Στο μενού, που επιμελείται ο ξακουστός ιταλός σεφ Pino Saccheri, φιγουράρουν πίτσες με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης, ιντριγκαδόρικα ορεκτικά, πληθωρικές μακαρονάδες, κυρίως πιάτα με έμφαση το κρέας, και τα χειροποίητα ραβιόλι. Μια ιταλική γωνιά με τα όλα της, ιδανική όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για να απολαύσεις ένα ωραίο ποτήρι κρασί στη φιλόξενη μπάρα μαζί με νοστιμότατα cicchetti.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.