- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο Frankie για ολόφρεσκη pasta και το ωραιότερο σκορδόψωμο της πόλης
Κάθε επίσκεψη εδώ είναι ένα σύντομο ταξίδι στην Ιταλία
Frankie: φρέσκια pasta, πίτσα και άρωμα Ιταλίας στο Κολωνάκι
Η οδός Ομήρου, εκεί ψηλά στη διασταύρωσή της με τη Σκουφά, μοιάζει με αστική στιγμή που αποτυπώθηκε σε καρτ ποστάλ: πυκνές φυλλωσιές των δέντρων που ίσα-ίσα καταφέρνουν να χωρέσουν ανάμεσα σε δύο αντικριστές πολυκατοικίες (κούκλες και οι δυο, όπως κι όλα τα κτίρια του πεζοδρομημένου στενού). Κάτω από την παχιά σκιά που δημιουργείται, απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, περαστικοί που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους, γκαρσόν που πηγαινοέρχονται με κομψές στολές. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό μια λαχταριστή μυρωδιά να πλανιέται… Είναι το άρωμα μιας καυτής πίτσας με μανιτάρια και καπνιστή pancetta που μόλις ξεφουρνίστηκε. Βλέπετε, ακριβώς εδώ, βρίσκεται το Frankie, το ωραίο ιταλικό του ομίλου Nice n Easy.
Το Frankie, που πήρε το όνομά του από τον Frank Sinatra, πρόσφατα ανακαινίστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη παραμένοντας ωστόσο πιστό στη φιλοσοφία του: στη φρέσκια pasta που φτιάχνεται καθημερινά εδώ, στην πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, στις βαθιά comfort συνταγές που δημιουργούνται με βιολογικές πρώτες ύλες - μια βουτιά στη νοστιμιά της ιταλικής κουζίνας.
Βρέθηκα εδώ ένα δροσερό καλοκαιρινό απόγευμα, μην μπορώντας να αποφασίσω πού να εστιάσω πρώτα την προσοχή μου: στο πληθωρικό μενού μπροστά μου; Στον barman που με σίγουρες κινήσεις ετοιμάζει αυτή τη στιγμή το Negroni μου; Ή μήπως στον δεξιοτέχνη pizzaiolo που τοποθετεί την πίτσα που μόλις έφτιαξε στον ξυλόφουρνο;
Αποφάσισα να το πάρω από την αρχή, δηλαδή από τα ορεκτικά, οπότε παραγγέλνω το σκορδόψωμο με mozzarella, παρμεζάνα, μυρωδικά και πάστα σκόρδου (€6,90). Σε λίγο καταφτάνει πελώριο και αχνιστό, το ωραιότερο σκορδόψωμο που έχω φάει! Έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τη σαλάτα με σολομό, κινόα, αβοκάντο, μάραθο, πράσινο μήλο, dressing από πιπερόριζα, μέλι και μουστάρδα (€11,90), η οποία είναι πλούσια και ισορροπημένη, αλλά όχι ικανή να μας σταματήσει από το τσιμπολόγημα (πιο σωστά καταβρόχθισμα) του τέλειου σκορδόψωμου…
Σειρά έχουν τα arancini μουσακά – εδώ οι παραδοσιακές ιταλικές κροκέτες ρυζιού παντρεύονται υπέροχα με την πιο αγαπητή ελληνική συνταγή και το αποτέλεσμα είναι χρυσαφένιες μπαλίτσες με ρύζι, αρωματικά, μπεσαμέλ, ντοματίνια confit, μελιτζάνα και μοσχαρίσιο κιμά (€9,90). Ωραία (και νοστιμότατη!) ιδέα… Όσο για τα κυρίως, «περιοριστήκαμε» στην pasta, μια που θεωρήσαμε ότι οι γενναιόδωρες πίτσες του Frankie μάλλον θα ήταν υπερβολικές για δύο άτομα. Έτσι, προτιμήσαμε στη θέση τους μία φινετσάτη Cacio e Pepe που είχε για ζυμαρικό φρέσκα ravioli γεμιστά με ricotta, αλλά και μια σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι ολικής άλεσης και ξηρό ανθότυρο (€15,90), τόσο βαθιά νόστιμη λες και την είχε φτιάξει παινεμένη και (ιδιαίτερα) μερακλού Ιταλίδα γιαγιά!
Κλείσαμε με ένα φοβερό τιραμισού (€7,90) που άνετα θα μπορούσε να μοιραστεί μεταξύ τριών ή και τεσσάρων ατόμων, και φύγαμε χορτάτοι και ευτυχείς, με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα για εκείνη την πίτσα που μοσχοβολούσε κι έκανε τη γειτονιά να μοιάζει με θερινό Trastevere. Αν θέλεις απόψε να ταξιδέψεις στην Ιταλία, απλώς ανηφόρισε την Ομήρου.
Σκουφά 42, Κολωνάκι, 210 3647052 και Χαρ. Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, 210 8003851, www.frankie.gr, Fb: @frankie.restaurant, Instagram: @frankie.restaurant
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.