Resto

Psaropoula Fish Meze: Το κλασικό στέκι ψαροφαγίας της Καλλιθέας αναβαθμίστηκε

Σύγχρονες πινελιές στον χώρο αλλά και στην κουζίνα

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψαροπούλα

Η Ψαροπούλα, το κλασικό ψαροεστιατόριο της Καλλιθέας μόλις ανακαινίστηκε δίνοντας σύγχρονο αέρα στον χώρο και στα πιάτα του μενού

Σημείο αναφοράς στην Καλλιθέα υπήρξε για σχεδόν σαράντα χρόνια η Ψαροπούλα για τους απανταχού Αθηναίους - λάτρεις της ψαροφαγίας. Είχε φθάσει η ώρα για τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτη της να κουβαριάσει τα δίχτυα της και για την ίδια να μπει για συντήρηση και ανακατασκευή. Καρνάγιο της η επιχειρηματική αγκαλιά των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνης Πυρπυρή, οι οποίοι αποφάσισαν να της χαράξουν νέα ρότα, με τον Γιάννη Λιόκα στο μαγειρικό τιμόνι και μια φρέσκια, πλην όμως αρκετά δραστήρια και ικανή ομάδα στο κουπί.

eosr4427-hdr.jpg

Επισκέφθηκα (δις) την Ψαροπούλα σε διάστημα δέκα ημερών και λίγες μόλις μέρες μετά το άνοιγμά της. Δυο δρασκελιές από το υπέροχο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι όμως σε σημείο χωρίς κίνηση και φασαρία, επί της οδού Σωκράτους στην Καλλιθέα. Ο χώρος, για όσους τον θυμούνται από πριν, έχει ανακαινιστεί πλήρως από το γραφείο του μηχανικού και designer μερικών από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, Γιώργο Παντελούκα. Σημειώστε: Rock n Roll, 42 Barstronomy, Nikkei, Oozora, Feedel και πολλές άλλες. Στον χώρο επικρατεί φυσικά το λευκό, υπενθυμίζοντάς μας πως πρόκειται για μια –new age- «ψαροταβέρνα», με αρκετές πινελιές σύγχρονης ματιάς και αισθητικής.

eosr4304-hdr.jpg

Κάπως έτσι έχει κινηθεί κι ο Γιάννης Λιόκας, του οποίου η συνεργασία σε άλλα πρότζεκτ με την επιχειρηματική ομάδα της Ψαροπούλας, του έχει διοχετεύσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει και εδώ ένα -όπως όλα δείχνουν- επιτυχημένο πρότζεκτ. Ο Γιάννης Λιόκας μετά από το Monzu, τη Farma Bralou, το Hide& Seek και αρκετά ακόμη, ετερόκλητα μεταξύ τους πρότζεκτ, κλήθηκε να σχεδιάσει ένα μενού αμιγώς ψαροφαγικό, ώστε να αναβαθμίσει ένα εστιατόριο που είχε υπάρξει σημείο αναφοράς στην εστιατορική Αθήνα. Έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη εντός της κουζίνας της Ψαροπούλας τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση ενός εστιατορίου που θα επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.

eosr4330-hdr.jpg

Τι ξεχώρισα στην Ψαροπούλα;

Από τα πρώτα πιάτα έναν ταραμά χάρμα οφθαλμών και γεύσης με αυγά ψαριών και αυγοτάραχο και μια Κακαβιά με κρόκο Κοζάνης και ψητό λεμόνι-το καλύτερο αντίδοτο σε μια καυτή, καλοκαιρινή μέρα. Ένα υπέροχο λαυράκι «μαρινέ» με λάιμ, αχινό, αγουρίδα και τη μοναδική καυτερή πιπερίτσα ΠΟΠ στον κόσμο, την pimentd’ espelette. Ένα υπέροχο μαγιάτικο crudo, κομμένο πιο χοντρά σαν tiradito, με αγγούρι, κάπαρη, αλμύρα και ponzu τομάτας.

Χταπόδι σχάρας με φάβα, αλμύρα και σάλτσα από κάππαρη και πιπεριά Φλωρίνης
Χταπόδι σχάρας με φάβα, αλμύρα και σάλτσα από κάππαρη και πιπεριά Φλωρίνης

Συνεχίζοντας, και από τις επιλογές των «σαλατικών», επιλέξτε άφοβα την Αθηναϊκή, η οποία έρχεται με ψάρι ημέρας, μαγιονέζα ταραμά, διάφορα λεπτά κομμένα λαχανικά και αυγοτάραχο. Και αν προτιμάτε κάτι ζεστό, δοκιμάστε ανεπιφύλακτα τους εκπληκτικούς «μαραθοκεφτέδες», με καπνιστό χέλι, σαλάτα φινόκιο, πορτοκάλι και σάλτσα γιαούρτης με μυρωδάτο λάδι δυόσμου.

Για κυρίως, τα αχνιστά μύδια είναι εκ των ων ουκ άνευ και σερβίρονται σε ποσότητα για δύο ή για τέσσερα άτομα, με αρκούντως καυτερή σαλτσούλα. Οι πιο τολμηροί δεν θα απογοητευτούν αν επιλέξουν τον μπακαλιάρο, ο οποίος σερβίρεται σε πήλινο σκεύος με γλάσο από μίσο, ξάπλα σε μια άρτια χυλωμένη, λεμονάτη ρεβιθάδα.

Μπακαλιάρος με γλάσο από μίσο και λεμονάτη ρεβιθάδα
Μπακαλιάρος με γλάσο από μίσο και λεμονάτη ρεβιθάδα

Για τους αμετανόητους pasta lovers, τα λινγκουίνι με το καμένο βούτυρο, το αυγοτάραχο και τον γάρο αντζούγιας είναι σιγουράκι, ενώ για τους παραδοσιακούς, συστήνονται ανεπιφύλακτα τα φρέσκα ψάρια ή/και τα καρκινοειδή ημέρας στη σχάρα.  Όσο για τα γλυκά, αυτά τα επιμελείται ο γνωστός pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης, από το γειτονικό La Maison.

Το σύνολο συμπληρώνει το φιλόξενο και εκπαιδευμένο προσωπικό της σάλας, αλλά και η ενημερωμένη λίστα με κρασιά, τσίπουρα και ούζα. Τι διάβολο, θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην ίσχυε αυτό το τελευταίο σε ένα μαγαζί με τον Ηλία Ανθίδη της γνωστής κάβας στο επιχειρηματικό team;

Λινγκουίνι με καμμένο βούτυρο, αυγοτάραχο και γάρο αντζούγιας
Λινγκουίνι με καμμένο βούτυρο, αυγοτάραχο και γάρο αντζούγιας

Η νέα ομάδα της Ψαροπούλας με το ξεκίνημά της δείχνει πως μπορεί να καθιερωθεί εκ νέου στη συνείδηση των φίλων της ψαροφαγίας στην Αθήνα. Και τι άλλο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εχέγγυο για την προαναφερθείσα παραδοχή, αν όχι η πρότερη επιτυχία της σε μια σειρά από άλλα μαγαζιά... Όλα τα μέλη της έχουν αποδείξει έμπρακτα πως γνωρίζουν το μυστικό της σταθερής επιτυχίας μιας επιχείρησης εστίασης, καθώς και τον τρόπο για να το πετύχουν μέσα από το εξαιρετικό προϊόν, τις πάντα up-to-date ιδέες, την όμορφη ατμόσφαιρα και το φιλόξενο σέρβις.

eosr4260.jpg

Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 21 0943 1209

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ