- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Psaropoula Fish Meze: Το κλασικό στέκι ψαροφαγίας της Καλλιθέας αναβαθμίστηκε
Σύγχρονες πινελιές στον χώρο αλλά και στην κουζίνα
Η Ψαροπούλα, το κλασικό ψαροεστιατόριο της Καλλιθέας μόλις ανακαινίστηκε δίνοντας σύγχρονο αέρα στον χώρο και στα πιάτα του μενού
Σημείο αναφοράς στην Καλλιθέα υπήρξε για σχεδόν σαράντα χρόνια η Ψαροπούλα για τους απανταχού Αθηναίους - λάτρεις της ψαροφαγίας. Είχε φθάσει η ώρα για τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτη της να κουβαριάσει τα δίχτυα της και για την ίδια να μπει για συντήρηση και ανακατασκευή. Καρνάγιο της η επιχειρηματική αγκαλιά των Σπύρου Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνης Πυρπυρή, οι οποίοι αποφάσισαν να της χαράξουν νέα ρότα, με τον Γιάννη Λιόκα στο μαγειρικό τιμόνι και μια φρέσκια, πλην όμως αρκετά δραστήρια και ικανή ομάδα στο κουπί.
Επισκέφθηκα (δις) την Ψαροπούλα σε διάστημα δέκα ημερών και λίγες μόλις μέρες μετά το άνοιγμά της. Δυο δρασκελιές από το υπέροχο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κι όμως σε σημείο χωρίς κίνηση και φασαρία, επί της οδού Σωκράτους στην Καλλιθέα. Ο χώρος, για όσους τον θυμούνται από πριν, έχει ανακαινιστεί πλήρως από το γραφείο του μηχανικού και designer μερικών από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, Γιώργο Παντελούκα. Σημειώστε: Rock n Roll, 42 Barstronomy, Nikkei, Oozora, Feedel και πολλές άλλες. Στον χώρο επικρατεί φυσικά το λευκό, υπενθυμίζοντάς μας πως πρόκειται για μια –new age- «ψαροταβέρνα», με αρκετές πινελιές σύγχρονης ματιάς και αισθητικής.
Κάπως έτσι έχει κινηθεί κι ο Γιάννης Λιόκας, του οποίου η συνεργασία σε άλλα πρότζεκτ με την επιχειρηματική ομάδα της Ψαροπούλας, του έχει διοχετεύσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να αυτοσχεδιάσει και να δημιουργήσει και εδώ ένα -όπως όλα δείχνουν- επιτυχημένο πρότζεκτ. Ο Γιάννης Λιόκας μετά από το Monzu, τη Farma Bralou, το Hide& Seek και αρκετά ακόμη, ετερόκλητα μεταξύ τους πρότζεκτ, κλήθηκε να σχεδιάσει ένα μενού αμιγώς ψαροφαγικό, ώστε να αναβαθμίσει ένα εστιατόριο που είχε υπάρξει σημείο αναφοράς στην εστιατορική Αθήνα. Έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη εντός της κουζίνας της Ψαροπούλας τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση ενός εστιατορίου που θα επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά.
Τι ξεχώρισα στην Ψαροπούλα;
Από τα πρώτα πιάτα έναν ταραμά χάρμα οφθαλμών και γεύσης με αυγά ψαριών και αυγοτάραχο και μια Κακαβιά με κρόκο Κοζάνης και ψητό λεμόνι-το καλύτερο αντίδοτο σε μια καυτή, καλοκαιρινή μέρα. Ένα υπέροχο λαυράκι «μαρινέ» με λάιμ, αχινό, αγουρίδα και τη μοναδική καυτερή πιπερίτσα ΠΟΠ στον κόσμο, την pimentd’ espelette. Ένα υπέροχο μαγιάτικο crudo, κομμένο πιο χοντρά σαν tiradito, με αγγούρι, κάπαρη, αλμύρα και ponzu τομάτας.
Συνεχίζοντας, και από τις επιλογές των «σαλατικών», επιλέξτε άφοβα την Αθηναϊκή, η οποία έρχεται με ψάρι ημέρας, μαγιονέζα ταραμά, διάφορα λεπτά κομμένα λαχανικά και αυγοτάραχο. Και αν προτιμάτε κάτι ζεστό, δοκιμάστε ανεπιφύλακτα τους εκπληκτικούς «μαραθοκεφτέδες», με καπνιστό χέλι, σαλάτα φινόκιο, πορτοκάλι και σάλτσα γιαούρτης με μυρωδάτο λάδι δυόσμου.
Για κυρίως, τα αχνιστά μύδια είναι εκ των ων ουκ άνευ και σερβίρονται σε ποσότητα για δύο ή για τέσσερα άτομα, με αρκούντως καυτερή σαλτσούλα. Οι πιο τολμηροί δεν θα απογοητευτούν αν επιλέξουν τον μπακαλιάρο, ο οποίος σερβίρεται σε πήλινο σκεύος με γλάσο από μίσο, ξάπλα σε μια άρτια χυλωμένη, λεμονάτη ρεβιθάδα.
Για τους αμετανόητους pasta lovers, τα λινγκουίνι με το καμένο βούτυρο, το αυγοτάραχο και τον γάρο αντζούγιας είναι σιγουράκι, ενώ για τους παραδοσιακούς, συστήνονται ανεπιφύλακτα τα φρέσκα ψάρια ή/και τα καρκινοειδή ημέρας στη σχάρα. Όσο για τα γλυκά, αυτά τα επιμελείται ο γνωστός pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης, από το γειτονικό La Maison.
Το σύνολο συμπληρώνει το φιλόξενο και εκπαιδευμένο προσωπικό της σάλας, αλλά και η ενημερωμένη λίστα με κρασιά, τσίπουρα και ούζα. Τι διάβολο, θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην ίσχυε αυτό το τελευταίο σε ένα μαγαζί με τον Ηλία Ανθίδη της γνωστής κάβας στο επιχειρηματικό team;
Η νέα ομάδα της Ψαροπούλας με το ξεκίνημά της δείχνει πως μπορεί να καθιερωθεί εκ νέου στη συνείδηση των φίλων της ψαροφαγίας στην Αθήνα. Και τι άλλο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εχέγγυο για την προαναφερθείσα παραδοχή, αν όχι η πρότερη επιτυχία της σε μια σειρά από άλλα μαγαζιά... Όλα τα μέλη της έχουν αποδείξει έμπρακτα πως γνωρίζουν το μυστικό της σταθερής επιτυχίας μιας επιχείρησης εστίασης, καθώς και τον τρόπο για να το πετύχουν μέσα από το εξαιρετικό προϊόν, τις πάντα up-to-date ιδέες, την όμορφη ατμόσφαιρα και το φιλόξενο σέρβις.
Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 21 0943 1209
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μια παραλία του Πηλίου γίνεται τρεντ μέχρι να πεις «καλοκαίρι» και ένας νοστιμότατος λόγος για να την επισκεφτείς
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.