- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στο Γιουκάλι για το καλύτερο μαγειρευτό κατσικάκι της Αμοργού
Το εστιατόριο του Λεωνίδα Μουμούρη είναι «η χώρα των πόθων μας»
Ο Λεωνίδας Μουμούρης από τον Πειραιά αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην Αμοργό και τώρα φτιάχνει το καλύτερο κατσικάκι του νησιού στο εστιατόριο Γιουκάλι
Το Γιουκάλι είναι μια σχετικά νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αμοργού. Δημιουργός του ο Λεωνίδας Μουμούρης από τον Πειραιά, που βρήκε στην Αμοργό το Γιουκάλι του, τον φανταστικό τόπο που ονειρευόταν ο Κουρτ Βάιλ -ο γνωστός μουσικός συνεργάτης του Μπρεχτ- στο ποίημα του «τη χώρα των πόθων μας».
Και δεν το κρύβει ο Λεωνίδας, αφού το δείχνει απροκάλυπτα στα sous plats των τραπεζιών του, όπου εμφανίζεται το ποίημα στα ελληνικά, στα εγγλέζικα και στα γαλλικά με τίτλο Youkali Amorgos:
Σχεδόν στην άκρη του κόσμου ξεστράτισε η βάρκα μου
περιπλανώμενη στη βούληση των κυμάτων
και ψάχνοντας παντού τη λησμονιά
αφήνοντας τη γη
μπόρεσε να βρει το μυστήριο
εκεί όπου τα όνειρα κατοικούν σε κάποιο Γιουκάλι.
Κι η νεράιδα που το κατοικεί ευγενικά μας προσκαλεί
για μια μικρή βόλτα
Γιουκάλι… είναι η χώρα των πόθων μας
Γιουκάλι… είναι η ευτυχία, η ευχαρίστηση
Γιουκάλι… είναι η χώρα όπου εγκαταλείπεις όλες τις στεναχώριες σου.
Είναι μια λάμψη μέσα στη νύχτα μας
το αστέρι που ακολουθούμε είναι το Γιουκάλι…
…Γιουκάλι είναι εκεί που τιμούν όλους τους δοσμένους όρκους
Γιουκάλι είναι η χώρα όπου μοιράζεται η αγάπη…
Αυτός είναι ο Λεωνίδας Μουμούρης, ένας ονειροπόλος σπουδασμένος μάγειρας που, αφού δούλεψε σε δικό του μαγαζί στον Πειραιά και εργάστηκε παράλληλα 8 καλοκαίρια στην Αμοργό, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Γιουκάλι του.
Ο Λεωνίδας είναι ένα ευαίσθητο, σεμνό παλικάρι, έχει μάτι, στήνει όμορφα πιάτα, έχει χέρι, αγαπάει την ελληνική κουζίνα και είναι ελεύθερος να αυτοσχεδιάζει αλλά είναι και προσγειωμένος για τις ανάγκες του νησιού.
«Αγάπησα την τοπική κουζίνα, φτιάχνω πιάτα της, αλλά αγαπάω και την Ελλάδα, χρησιμοποιώ υλικά της και συνταγές της, πώς να ξεχάσω την Κέρκυρα την πατρίδα των παππούδων μου όπου έχω όμορφες αναμνήσεις, το υπέροχο σοφρίτο της γιαγιάς μου, το φτιάχνω στο μαγαζί, αλλά κανείς δεν με εμποδίζει να φτιάχνω και πιάτα μεσογειακά, όπως το αγαπημένο μου πιάτο που είναι η μπουράτα πάνω σε σκορδάτο ψωμί! Από το 2018 που εγκαταστάθηκα χειμώνα-καλοκαίρι στο νησί άλλαξε η ζωή μου και για αυτό ευχαριστώ την Αμοργό».
Ο Λεωνίδας ζει με τη σύντροφό του Μέλη (Μελανία) σε ένα πέτρινο σπιτάκι -κατά σύμπτωση ανήκει στον πανηγυριντζή μάγειρα της Αγίας Παρασκευής, τον περίφημο Βαγγέλη Μενδρινό που μαγειρεύει πατατάτο για 3.000 άτομα-, κοντά στο ταβερνάκι του στο Ξυλοκερατίδι, πάνω στη θάλασσα, ένα χιλιόμετρο από τα Κατάπολα.
Από τα φαγητά που έχουν όλα τη σφραγίδα του ξεχώρισα τα:
- παντζαροσαλάτα με ρόκα, καρύδι και dressing μελιού,
- καρπάτσιο χταπόδι με πράσινη σαλάτα,
- τυράκια αμοργιανά,
- μπρουσκέτες με ψητή σαρδέλα, φρέσκια ντομάτα και βασιλικό,
- κρεμμυδόπιτα με σπιτικό φύλλο,
- κοτόπουλο με δυόσμο, κρέμα και φέτα,
- κρητικές μακαρούνες με φρέσκα λαχανικά και αμοργιανή ξινομυζήθρα,
- λιγκουίνι με φρέσκα μύδια, σκόρδο και μαϊντανό.
Διαβάστε περισσότερα για το Γιουκάλι και το τρομερό κατσικάκι του εδώ.
*Για τον Βαγγέλη Μενδρινό, τον αρχιμάγειρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής διαβάστε εδώ.
**Για το Αμοργιανό πατατάτο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Τραγανοί απ' έξω, αφράτοι μέσα και με απίστευτους συνδυασμούς επικαλύψεων και γεμίσεων
Εκεί που θα βρεις την «Παιδική ανάμνηση» με πτι-μπερ, διπλή σοκολάτα, φουντούκι και πραλίνα
Μια τρατορία με οικογενειακό κλίμα, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκες πρώτες ύλες
26 χρόνια ιστορίας και μια κουζίνα που αγαπάει τις παραδοσιακές, ανατολίτικες γεύσεις
Aρωματικός καφές και λαχταριστές επιλογές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας
Μια αυθεντική γευστική εμπειρία, με έμπνευση από την ελληνική, τη μεσογειακή και την ανατολίτικη κουζίνα
Αν έχεις δοκιμάσει έστω μία φορά το brunch του The Caravan, ξέρεις πως μιλάμε για εμπειρία
Αγαπημένη συνήθεια για όσους αναζητούν ποιοτικό καφέ, γεύσεις με χαρακτήρα και τη ζωντάνια της πόλης
Tο ιταλικό όπως πρέπει στη Θεσσαλονίκη
Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας επαναπροσδιορίζει τη νεοελληνική γαστρονομία
Ένας χώρος όπου το σύγχρονο στιλ και η δημιουργική γαστρονομία συνθέτουν μία ξεχωριστή εμπειρία
Για τους λάτρεις του κρέατος, η ποικιλία κρεατικών ΧΧL ενός μέτρου είναι must
Μια νέα εκδοχή της ταβέρνας που αξίζει να δοκιμάσεις
Για τίμιους και πεντανόστιμους μεζέδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης
Εδώ θα απολαύσετε ουζάκι από το νησί και αυθεντικές νησιώτικες γεύσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
