- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Αλεξάνδρεια Νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες
Έφτασε λοιπόν ο καιρός να κλειστούμε στα έσω των εστιατορίων και να δούμε πώς θα τη βολέψουμε με το κάπνισμα.
![7118-16253.jpg 7118-16253.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/06/17/7118-16253.jpg)
Έφτασε λοιπόν ο καιρός να κλειστούμε στα έσω των εστιατορίων και να δούμε πώς θα τη βολέψουμε με το κάπνισμα. Δηλώνω αμετανόητη καπνίστρια που θέλει σύντομα να μετανοήσει, μέχρι τότε όμως πρέπει να χωράω κι εγώ κάπου αξιοπρεπώς. Η προχτεσινή μεγάλη βροχή ήταν το crash test καπνίσματος-εξόδου κι έχω να βάλω 10, γιατί πήγαμε στην Αλεξάνδρεια και για καλή μας τύχη δεν μας πέταξαν στην αποθήκη του μαγαζιού, αλλά στην μπροστινή αίθουσα που πληροί τις προδιαγραφές του νόμου, είναι ωραιότατη –ήταν κι από πριν δηλαδή–, δηλώθηκε σαν αίθουσα καπνιζόντων κι έτσι σωθήκαμε.
Ο χώρος γενικότερα του εστιατορίου είναι εξαιρετικός. Είναι το ισόγειο ενός αρχοντικού, από τα παλιά της περιοχής του Μουσείου. Ντυμένο με πλακάκια –άσπρα, μαύρα και γκρι–, με λευκά τραπεζοκαθίσματα και πάλλευκα τραπεζομάντιλα. Ένας χώρος που βγάζει γούστο, σεμνή πολυτέλεια, κοσμοπολιτισμό.
Στο ψητό τώρα. Η Αλεξάνδρεια είναι ένα εστιατόριο με πολύχρονη ιστορία – κλείνει τα δέκα της φέτος. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει πιστούς θαμώνες που δεν ξεγέλασε ποτέ και βρίσκεται μονίμως σε αναζήτηση ποιότητας. Για όλα αυτά τα καλά «ευθύνονται» ο Παντελής Παπαχρήστος, που κρατάει την κουζίνα, και η γυναίκα του Κλεοπάτρα Θεοδούλου –Ελληνίς εξ Αιγύπτου– που ζεσταίνει τη σάλα και μόνο με την παρουσία της και το χαμόγελό της.
Ο Παντελής, που από φυσικός βρέθηκε tour director, με την εμπειρία πολλών ταξιδιών στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Ινδία, άνοιξε τους γευστικούς του ορίζοντες, με αποτέλεσμα να παίζει τα μπαχαρικά στα δάχτυλα. Το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας είναι αυτό που γευτήκαμε στην Αλεξάνδρεια. Τουτέστιν: φατούς σαλάτα με ντομάτα και αγγούρι, τραγανή αραβική πίτα, λεμόνι, λάδι και δυόσμο. Χούμους από ρεβίθια με ταχίνι και σκορδάκι. Γεμιστά κρεμμύδια με μυζήθρα, δυόσμο κι άνιθο. Κουμπέμπα – κεφτεδάκια από αρνί, μοσχάρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Μελιτζάνες φούρνου με κρέμα γιαουρτιού. Αρνάκι Χάλα – αρνάκι γάλακτος στην κατσαρόλα με κρεμμύδια, σερβιρισμένο με πιλάφι ανάμεικτο με φιδέ καβουρδισμένο. Κόφτα – πικάντικα μπιφτέκια από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά. Φιλετάκια κοτόπουλου με γιαούρτι, κόλιανδρο και τριμμένα αμύγδαλα. Το ένα καλύτερο από το άλλο. Πολύ καλομαγειρεμένα, με θαυμαστή μείξη μπαχαρικών που ευωδιάζανε. Αν δεν είστε μυημένοι σε αυτή την κουζίνα, μην τρομάζετε με τα τόσα αρνιά και μπαχαρικά. Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, ήταν όλα ελαφρότατα, με διακριτές γεύσεις. Στο τέλος σού φέρνουν ευδαιμονία. Ευδαιμονικά αισθανθήκαμε και με τα γλυκά. Τι νόστιμη Κουνάφα (φύλλο κανταΐφι με κρέμα τυριού, φιστίκι Αιγίνης και βούτυρο), καταπληκτικό και το σουφλέ σοκολάτας.
Αλεξάνδρεια, Μετσόβου 13, 210 8210.004. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, 7.30 μ.μ.- 12.30 π.μ., Π/Σ έως 1.30 π.μ. Μετά τις εκλογές και μεσημέρια από 1.30 μ.μ. Κατανάλωση/άτομο € 20-25 ευρώ χωρίς ποτό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Domes Noruz Kassandra φιλοξενεί την dream team της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας
Σπιτικό τσίπουρο, μερακλίδικοι μεζέδες, νόστιμο τηγάνι και κατάσταση πάρτι
Όπως και η Colette έχει για τη ζωή την άποψη «διασκέδασέ το με κάθε τρόπο»!
Kονσεπτικό street food resto με άρωμα Αμερικής
Η ιστορία του ξεκινάει το 1972 όντας το πρώτο μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή και συνεχίζεται ως σήμερα με πολλές αλλαγές, αλλά την ίδια αγάπη για το φαγητό
Εδώ κάθε τραπέζι είναι το «καλό» τραπέζι και κάθε πιάτο είναι ένα έργο υψηλής γαστρονομίας από αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες
Εδώ μπορείς επίσης να βιώσεις και την απόλυτη farm to table εμπειρία συμμετέχοντας σε ένα από τα μαθήματα μαγειρικής που πραγματοποιούνται καθημερινά
Ο σεφ Αυγουστής Γαλανός αναδεικνύει τα παραδοσιακά προϊόντα της Κιμώλου μέσα από μια σύγχρονη γαστρονομική οπτική
Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, στον Μαραθώνα, προσφέρει φρέσκα πιάτα από αγνές πρώτες ύλες της οικογένειας Μαρμαρινού, μαγειρεμένα από την κυρία Βούλα
Το μενού του διακεκριμένου Νίκου Κουτσουδάκη περιλαμβάνει από κρεατικά μέχρι θαλασσινά και μαγειρευτά.
Το εμβληματικό τηγανητό του μπαρμπουνάκι βρήκε τη θέα που του αξίζει
Μόλις άνοιξε στην οδό Αγίας Ειρήνης
Όταν η τέχνη φιλοξενεί ένα εστιατόριο
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ένα μοναδικό εστιατόριο πάνω στη θάλασσα
Πανοραμική θέα στην ανοιχτή θάλασσα και πεντανόστιμο φαγητό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.