Resto

Πίτες τραβηχτές κι άλλες μανιάτικες ιστορίες

Στην κουζίνα του Πόρτο Κάγιο

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69488-140086.jpg

Το μεζεδοπωλείο Πόρτο Κάγιο, από το 1989 που υπάρχει, έμαθε την Αγία Παρασκευή τι σημαίνει παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα. Για πολλούς, είναι το καλύτερο μεζεδοπωλείο της περιοχής.

Ο Χρήστος με τη μητέρα του έφεραν από τη Μάνη, τα μυστικά της γεύσης της και αρκετή από την ομορφιά της. Στην κουζίνα του Πόρτο Κάγιο, μαγειρεύουν οι ίδιοι, γνωρίζοντας καλά τη γεύση της παράδοσης… Σύγκλινο Μάνης, πιταρούδι, πίτες τραβηχτές, λουκάνικο Μάνης, τσιγαρολάχανα, καγιανάς (με σύγκλινο τηγανιτό με αυγά), σαλάτα με βραστή πατάτα, πορτοκάλι, ελιές, κρεμμύδι, ρίγανη και λάδι, κοτόπουλο Πόρτο Κάγιο, είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές που ορεχτήκαμε. Υπάρχουν επίσης, πάντα γλυκά ημέρας για το τέλος.

n

«Συχνά», λέει ο Χρήστος «μαζεύονται φίλοι με τα όργανά τους και παίζουμε μουσική». Κάτι τέτοιες νύχτες, οι θαμώνες με τους μουσικούς γίνονται μια παρέα και το γλέντι πάει ως αργά με ρεμπετολαϊκά και έντεχνα τραγούδια. Την ατμόσφαιρα και το κέφι συμπληρώνουν εκτός από τους μανιάτικους μεζέδες και οι ελληνικές μπύρες από μικρές ζυθοποιίες αλλά και το χύμα τσίπουρο από την Κρήτη.

Αυτό που με ξετρέλανε εκτός από την αυθεντική κουζίνα του, είναι ο όμορφος κήπος του. Μια αυλή που θυμίζει σπίτι σε διακοπές, με πλήθος λουλουδιών και το άρωμα από τις τριανταφυλλιές να κυριαρχεί. Ποικιλίες φυτών, αρμπαρόριζα, νυχτολούλουδα και φυσικά αρωματικά: δυόσμος, μαϊντανός, βασιλικός- όλα φυτεμένα από τα χέρια του Χρήστου.

Μια αυλή που είναι ότι πρέπει, για τα καλοκαιρινά βράδια, καθώς είναι –αποδεδειγμένα όπως μου λέει ο Χρήστος- ένα από τα πιο δροσερά σημεία της πόλης. Δεν έχεις παρά να κάτσεις αναπαυτικά, να δοκιμάσεις τις νοστιμιές που έρχονται από την κουζίνα, να μυρίσεις το άρωμα από τα λογιών λογιών λουλούδια και αν είσαι τυχερός, να χαμογελάσεις όταν δεις την πανσέληνο να ξεπροβάλει από πάνω σου. Τι άλλο θέλει κανείς σε αυτή τη ζωή;

Γαρυττού 112, Αγία Παρασκευή, 210 6003352, Τρίτη- Σάββατο: 19.00-12.30 (12.30 κλείνει η κουζίνα, αλλά εσείς μπορείτε να κάτσετε όσο θέλετε)και Κυριακή από το μεσημέρι

INFO
Πόρτο Κάγιο
Λειτουργία: Ανοικτό Κυριακή μεσημέρι

Μεζεδοπωλείο με αυθεντική μανιάτικη κουζίνα. Συχνά γίνονται live με ρεμπετολαϊκή και έντεχνη μουσική. Στα συν η όμορφη αυλή του που έχει δροσιά και πολλά λουλούδια. Καθημερινά βράδυ, Κυριακή μόνο μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά.

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ